Вести:

Saturday, August 8, 2015

У борбу за српске светиње на КиМ екуменисти укључују, уз сестринске цркве, и Ватикан

Saturday, August 8, 2015 | КМ новине 0

СПЦ ће се одазвати позиву и прикључити се дипломатској борби за спречавање евентуалног пријема шиптарских сепаратиста на окупираном Косову и Метохији у Унеско, изјављују надлежни у СПЦ.

У борбу за српске светиње на КиМ екуменисти укључују, уз сестринске цркве, и Ватикан
Патријарх под сликом Степинца улази у борбу за православље.
Према његовим речима екуемнисте, епископа бачког Иринеја, СПЦ ће затражити подршку свих сестринских православних цркава у свету, али и Ватикана који не признаје независност Косова.

Иринеј је за "Политику" рекао да је Дачић с пуним правом препознао "лукаву намеру присвајања српске православне сакралне и културне баштине" евентуалним уласком Косова у Унеско.

Као да је то некада уопште било скривено иако знамо да се чак и у Тирани штампа промотивни материјал о томе како је српска имовина СПЦ заправо део албанске православне цркве.

"Мислим да наша влада, у разговорима и преговорима са Унеском, у преговарачку екипу треба да укључи - у својству органских учесника, а не тек неких консултаната - и представнике СПЦ, САНУ, Матице српске и српске дијаспоре, можда и још понеког", каже портпарол СПЦ.

Он је истакао да СПЦ овим поводом треба да се обрати, не само свим сестринским православним црквама, већ и Ватикану који не признаје независност Косова, иако, како је оценио, то може изазвати хистерију самопроглашених "челик-Срба" и "суперправославаца".

"За очекивање је да то изазове хистерију, нарочито оних који никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу Косова и Метохије, а поготово је нису бранили, ни оружјем, ни пером: неки су је, штавише, издали или продали", рекао је, између осталог, епископ бачки Иринеј.

Ивица Дачић је крајем јула позвао СПЦ и САНУ да се придруже државним органима у напорима да се оспори кандидатура Приштине за чланство у Унеско.



Извор: Танјуг    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине