Вести:

Tuesday, June 16, 2015

Одржан молебан пред псевдоиконом са насликаним Стаљином

Tuesday, June 16, 2015 | КМ новине 0

У ваздухопловну базу Енгелс данас је чартер летом пристигла делегација Изборског клуба, његови лидери, Александар Проханов и писац Едуард Лимонов, које су дочекали представници региона Саратов.

Конфузија и увреда за вернике. Фото: Комсомолскаја Правда
Ово за српску јавност не би имало никакву важност да се током догађаја није десило нешто готово незамисливо. Православни свештеник одслужио је молебан пред сликом у византијском стилу, онако како се сликају православне иконе, а на којој се у средишњем делу налази Јосиф Висарионович Стаљин, међу зидинама Кремља окружен црвеноармејцима у униформама док је изнад њих приказана Пресвета Богородица са Младенцом Христом у рукама. 

Слика се током лета налазила на командној табли авиона а након слетања авиона свештеник је одржао молебан пред сликом и бомбардером Ту-95 који је прозван Изборски у част клуба.

Проханов и Лимонов су пристигли у овај град због првог међународног сајма - фестивала књиге "Волжски талас" у организацији власти овог региона.

Проханов, на чији захтев је насликан овај приказ, рекао је да су "испоштовани сви канони иконописања".

- Црква, као заједница људи,  има сопствени систем вредности. Ја сам део ове заједнице, ја сам православни човек, и то сам урадио као православни човека из срца - рекао је дописнику "Комсомолске Правде" Проханов. - То није икона Стаљина. Ова је, у ствари, икона Мајке Божије "Државне", знаш? Кроз Њу се пројавила наша снага која је бранила и победила у Великом отаџбинском рату. Зато је ту приказан Стаљин као врховни командант, рекао је Проханов.

Он је додао да је икона "освештана" у Брјанском а да је овде одржан молебан пред њом.

- Наравно, очекујемо да ће избити неки скандал али је битно да имамо на уму да су испоштована сва правила иконописања. Када би Стаљин имао ореол око главе е то би већ било кршење канона, рекао је Проханов. Он је навео још један случај на који је наишао где је у цркви у граду Нижем Тагилу, где се налази фабрика за производњу тенкова, на фресци приказан немачки тенк за којим јури и пуца руски док на земљи лежи убијени нациста. Проханов верује да ће оваквих примера бити више у години када се обележВ јубилеј победе над фашизмом јер је потребно приказивати хероје Отаџбинског рата.

Овакав несрећни спој мотива у Русији омогућава фама и опседнутост Другим светским ратом као и победама које је Црвена армија однела у биткама са фашистима. Нажалост, иако је видљиво велико национално освешћење Русије, комунистичке вредности и величање битака су и даље чрвто усађене у руску свест. Тешко се може схватити њихов однос и мешавина "вредности" коју практикују.

Коментаришући слику игуман Нектарије (Морозов), настојатељ храма Светих апостола Петра и Павла у Саратову, каже да је тачно одређено ко може бити представљен на иконама.

- Иконама можемо сматрати само слике са ликовима светитеља Спаситеља, Богородице и светих, приказаних у складу са канонима и традицијом Православне Цркве. Слика, коју је донео Александар Проханов, по мом мишљењу, је само слику, не може се сматрати иконом. Сада свако може да приушти себи и наручи било какву слику од уметника, али то се не може повезати са црквом.

По мом мишљењу, не заговарам да се комбинују политика и вера. А повезати на слици цркву и личност као Стаљина, сматрам богохуљењем, навео је игуман Нектарије.



Саратовска епархија се огласила свега неколико сати након овог инцидента. У саопштењу које су објавили недвосмислено одбијају да слику сматрају иконом и догађај оцењују као отворену провокацију Проханова.

Свештеник се на аеродрому појавио по молби команде аеродрома која већ дуги низ година има добре односе са Саратовском епархија и требао је да одслужи молебан за особље и тако их балгослови у извршењу њихових задатака. У склопу тога предвиђен је и дочек гостију, представника Изборског клуба. Свештеник је одслужио молебан за благослов њиховог посла у присуству свих.

"Нажалост, морамо признати да је свештеник показао потпуну некомпентентност и духовно нерасуђивање вршивши службу пред неканонским изображењем, какво не признаје Руска православна црква и пред нечим што није икона у пуном смислу речи. Свештеник објашњава своје понашање неискуством и збуњеношћу (његово време служења са чином презвитера - годину дана). За ово кршење канона над свештеником ће бити примењене дисциплинске мере" каже се у саопштењу епархија.

Они наглашавају да ни надлежни епископ нити клир нису били у потпуности упознати са догађајем, да нису знали да ће чланови клуба донети такву слику те да је врло важно то имати на уму ради уравнотежене критике свега што се десило.

"Саратовска епархија тврди да су акције представника Изборског клуба АА Проханова отворена провокација" каже се даље у саопштењу и додаје да његови покушаји "да се на било који начин изврши верски обред пред псевдоиконом Ј. В. Стаљина изазивају жаљење и огорчење. Хијерархија РПЦ је у више наврата објаснила да је канонизација прогонитеља Цркве и организатора крвавих масовних репресија немогућа и да је идеја сама по себи апсурдна. Покушај рехабилитације стаљинизма од А. А. Проханова представља грубо вређање верских и родољубивих осећања" каже се у саопштењу. Саратовска митрополија даље предлаже изузетну опрезност у сарадњи са Прохановим и Изборским клубом јер су овим чином изазвали огромну конфузију међу верницима.




Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине