Вести:

Tuesday, June 16, 2015

Чланство КиМ у УН је црвена линија која се не сме прећи

Tuesday, June 16, 2015 | КМ новине 0

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун и председник Одбора за међународне послове Државне Думе Алексеј Пушков усагласили су се данас да је "евентуално чланство КиМ у Уједињеним нацијама црвена линија која се никако не сме прећи".
Ова порука је, како се наводи у саопштењу Скупштине, послата током састанка представника Одбора за Косово и Метохију са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације, која, на челу са председником Одбора Алексејем Пушковим, борави у званичној посети Београду.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да је Србија спремна да уложи напоре како би појачала капацитете за одбрану свог интегритета у Уједињеним нацијама.

Дрецун је поручио да Србија сматра Косово и Метохију неотуђивим делом своје територије, а косметски проблем жели да решава искључиво мирним средствима, компромисом и договором.

Он је истакао да Србија статус и положај КиМ темељи на Резолуцији 1244.

Србија је у бриселском процесу нормализације односа, како је додао, учинила све што је било у њеној моћи, у циљу постизања решења које ће допринети стабилизацији ситуације на Косову и Метохији.

Ипак, рекао је Дрецун, узнемирујућа је опструкција коју Приштина спроводи.

Председник Одбора за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Алексеј Пушков истакао је да је стабилности на Балкану од изузетног значаја, јер се неретко нестабилност на том подручју осликава на остатак света.

Говорећи о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије, Пушков је рекао да је тренутни статус КиМ међународно право учинио релативним, а не апсолутним.
Он је истакао да је пред Србијом тежак период, јер мора да пронађе баланс између придруживања Европској унији и борбе за очување Косова и Метохије. 

(Новости)

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.