Вести:

среда, 27. мај 2015.

Током пете мобилизације бивша Украјина лови регруте у маркетима, метроу, кућама...

среда, 27. мај 2015. | КМ новине 0

Представници војске бивше Украјине организују "лов" на регруте. Адвокати кажу - то је незаконито. Мобилизација се одвија са пуно потешкоћа.

У рату и регрутацији све је дозвољено. Фото: Вести-укр.ком
Како јавља портал "Вести-укр.ком" служба за регрутовање војника "унапредила" је своје активности и сада уз помоћ групица наоружаних полицајаца улазе у хостеле, маркете, куће, канцеларије и - одводе људе. Адвокати се снажно противе таквом регрутовању јер се испоставило да су у војску одведени и људи са озбиљним срчаним обољењима, криминалним досијеима а има и случајева где се здрави напречац проглашавају неспособнима.

Редакцији тог портала обратио се један од становника хостела у округу Подолск у реону Кијева. Јуче у 6:30 је до зграде стигао аутобус са полицијом и представницима војске.


"Ушли су у хостел и почели са идентификовањем гостију по собама. Са овереним судским налогом тражили су личне исправе и из њих преписали наше податке. Затим су нам рекли да се окупимо и да ће нас одвести у војни одсек како би смо знали где идемо. Рекли смо им да смо већ на списковима војних одсека у другим градовима а у Кијеву само радимо и за то време станујемо у хостелу" - рекао је тој редакцији један од регрутованих, Јури. Он је потврдио да су само одатле одвели 35 мушкараца. "Док смо разговарали са представницимо војног одсека полиција је аутоматским пушкама блокирала излаз тако да нико не може да изађе" додао је Јури.

У регрутном центру су били приморани да се подвргну лекарском прегледу и одмах након тога уручен им је налог - да се јаве у своју јединицу 28. маја са стварима. Свих 35-торо људи је обавило лекарски преглед у року од 40 минута! Лекари их, како тврде, ништа нарочито нису питали, а једном су одмах написали: неспособан. Један од њих рекао је да је осуђиван али су му одговорили да знају за случајеве да су примани и они који су вишеструко осуђивани.



Военкоматы отлавливают украинцев в метро и супермаркетах

Слични случајеви дешавају се и у другим градовима. Адвокат из Одесе, Глеб Дубров (специјализованста за војно право), тврди да је у том граду било случајева где су војни комесари, у пратњи полиције улазили у канцеларије и станове. У Харкову, потенцијални регрути су ухваћени у метро станицама.

"У колима са затамњеним стаклима полиција и регрутни одред иде у "лов" на раднике. Стоје и чекају у метро станицама, у близини предузећа, на аутобуским стајалиштима, супермаркетима, парковима и на улицама. Насумично заустављају пролазнике и са неразумним захтевима уручују војне позиве, иако закон јасно дефинише случајеве у којима се могу проверавати лична документа а тамо се не наводе никакве тачке о служењу војног рока"- каже један полицајац који је учествовао у таквим" рацијама".

Након провере личних исправа одмах исписују формуларе и уручују војне позиве у руке, на лицу места.

Из Војног одскеа говоре како сваки случај треба решавати одвојено и да је тешко рећи да су све ове "акције" регрутног центра - повезане. Комесар тамошње области Бела Црква, Игор Корб, каже да пети талас мобилизације је тешко, а има и јако пуно бегунаца".


Адвокати истичу да су такви поступци незаконити но ако је регруту позив већ уручен ту се више ништа не може учинити. 


Како има случајева да људи напречац бивају проглашени неспособним за обављање војних дужности тада се могу обратити суду са захтевом да буду прегледани од друге медицинске комисије како би се утврило право здравствено стање одбијених.

Извор: Вести-укр


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине