Вести:

Thursday, April 16, 2015

Историја није далеко: У Русији отказана изложба Западног погледа на Други светски рат

Thursday, April 16, 2015 | КМ новине 0

Изложба о Другом светском рату из перспективе Запада, која је требало да буде отворена у Музеју фотографије Метенков у Јекатеринбургу, отказана је у последњем тренутку.

Једна од фотогреафија са изложбе приказује бараке концентрационог логора Нордхаузен у Немачкој, ослобођеног 1945 године.
Претпоставља се да су у питању политички разлози због британско-америчког бојкота руске прославе 70-годишњице победе над фашизмом.

Дан уочи планираног отварања изложбе, Музеј Метенков објавио је на Фејсбуку да ће бити затворен до даљег из техничких разлога, пише портал за културу југоисточе Европе Сикулт.орг.

Изложба “Тријумф и трагедија: савезници у Другом светском рату”, коју је најавила била и британска амбасада у Русији, обухвата легендарне фотографије из ратног периода, попут “Дана победе над Јапаном на Тајмс скверу” Алфреда Ејзенштада из августа 1945. године или “Подизања заставе на Иво Џиму” Џоа Розентала из фебруара 1945.

Британски “Телеграф” објавио је да је тон изложбе разљутио Кремљ, али ни Музеј, ни британска амбасада нису то потврдили.

Москва је наводно одлучила да спречи изложбу уочу прославе победе над фашизмом и завршетка Другог светског рата на коју 9. маја неће доћи ни британски премијер Дејвид Камерон, ни амерички председник Барак Обама, у знак протеста због руске политике према Украјини у којој је неофашизам управо и заживео нескривено и у свом изворном облику.


Портпарол британске амбасаде у Русији саопштио је само да су у току разговори са америчким колегама о отварању изложбе у неком другом термину.

“Изложба је добра прилика за представљање сарадње совјетских и британских и америчких снага за време рата”, додао је.


Недавно је и немачка историчарка Миријам Гебхарт  издала књигу у којој је најпрецизније до сада забележила злочине односно силовања жена у Немачкој после пада Трећег рајха а које су махом починиле западне војне снаге. Упркос милионским силовањима које су починили задржали су карактер "беспрекорних" момака остављајући историји да те злочине припише совјетским војницима, пише домаћи Телеграф.

Миријам је на конференцији за новинаре поводом изласка њене књиге из штампе, навела да је од око 860.000 силованих немица, западна армија извршила најмање трећину, то јест 270.000. Американци чак 190 хиљада, Французи 50.000, Британци око 30 хиљада. Совјети су починили се оптужују за око 590.000 а Миријам је подсетила да се до сада сматрало да је број њихових жртава између милион и два милиона.

Да ли су Западни историчари желели да и на овој изложби прикрију срамно понашање њихових војника или је можда разлог њихова политичка и војна подршка неофашистичком режиму у Украјини данас, који су и током Другог светског рата били сарадници фашиста, попут Хрвата у тадашњој Југославији, остављено је за даља нагађања. То опет не значи да је неки трећи разлог искључен...

Тек, испоставило се да историја тог времена још увек не припада историји у потпуности већ и данашњици.




Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине