Вести:

понедељак, 2. март 2015.

Чепурин: Интереси Србије жртвовани зарад туђих геополитичких амбиција

понедељак, 2. март 2015. | КМ новине 0

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да земље Балкана треба да се у наредних неколико месеци до годину дана определе како ће се снабдевати гасом када за четири године истекне уговор Гаспрома и Украјине.
#Kosovo
Александар Чепурин
„Све заинтересоване државе, укључујући и земље балканског региона, треба да се определе како ће реализовати енергетску безбедност и како ће гориво на чворишту турско-грчке границе долазити до крајњих потрошача“, рекао је Чепурин на конференцији „Руски енергетски пројекти на Балкану после Јужног тока“ у Београдској пословној школи.

Како је нагласио, руски Гаспром је изнео „чврст став“ да гас за око четири године, када истекне уговор са Украјином, више неће ићи у Европу преко те државе, већ ће се транспортовати преко Турске и гасовода „Северни ток“.

„Гаспром је ускладио маршуте са Турском, коначно одредиште биће на турско-грчкој граници. Прелиминарно ће бити четири цевовода и предвиђа се да се први заврши 2016″, рекао је амбасадор и додао да ће се тада Русија о гасу договарати са Европском унијом.

Чепурин је навео да је гасовод Јужни ток отказан због Европске уније, и оценио да је ЕУ „уништила надања“ у инвестирање Русије у привреду Србије и стабилно снабдевање гасом, да су интереси Јужне Европе „жртвовани зарад туђих геополитичких амбиција“, а на штету Русије.

„Ми смо у ситуацији када то питање добија посебно значење зато што ће се за четири године, када буде прекинуто снабдевање гасом преко Украјине, земља као што је Србија, која се 95 одсто снабдева из Руске Федерације, наћи у тешкој ситуацији“, оценио је.

Амбасадор Русије је рекао и да приступ великим проблемима треба да буде такав да „када видимо зид, треба тући главом у њега дуго и упорно, док не падне или зид или глава“.



Извор: Правда


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине