Вести:

Tuesday, March 10, 2015

Лавров: Запад прича о Криму, а ћути о Косову и Либији!

Tuesday, March 10, 2015 | КМ новине 0

Руски партнери на Западу требало би да посвете не мању пажњу бомбардовању бивше Југославије, питању Косова и распаду Либије, а не само Криму.



Руски партнери на Западу требало би да посвете не мању пажњу бомбардовању бивше Југославије, питању Косова и распаду Либије, а не само Криму, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Што се тиче међународног права и пажње коју оно има у последње време, пре свега у вези са Кримом, желели бисмо да се наши западни партнери не мање ревносно односе и према другим случајевима који су се десили недавно у модерној историји", рекао је Лавров а преноси ТАСС.

"То бомбардовање земаља чланица ОЕБС-а једне земље чланице, имам у виду Југославију, ситуација са једностраним проглашењем независности Косова - без икаквих референдума. Нико ту није дизао глас нити питао зашто се то десило без референдума", казао је руски министер иностраних послова.

Лавров је рекао да се Москва "доследно залаже за уважавање међународног права у пуном капацитету његових циљева и принципа".

Шеф руске дипломатије је рекао да су лидери националиста у Украјини пре годину дана отворено позивали на прогон или уништење Руса на Криму, али да Запоад на то није реаговао.

"Журба да се укине статус мањинским језицима у Украјини праћена је антируским изјавама. Јарош (Дмитриј, лидер Десног сектора) рекао је крајем фебруара прошле године да Руси никада неће прихватити украјинску културу, никада неће славити (украјинског националисту Степана) Бандеру, да се Руси не могу променити, и зато на Криму Руса не треба да буде, те их треба или протерати или уништити", казао је Лавров и додао да нико од руских партнера "на такве изјава није реаговао".

Према његовим речима, и напад на Ирак изведен је са "отворено измишљеним изговорима" а у случају Либије "грубо је злоупотребљен мандат УН".

"Уништена је држава и сада сви покушавају да је обнове, а питају се само једно: како да се спречи распад и других земаља тог региона", рекао је Лавров.

Истичући да све те чињенице треба да истраже историчари, шеф руске дипломатије рекао је да се у практичној политици не могу достићи резултати уколико се не буде памтило зашто се шта догодило на међународној сцени "грубим подривањем међународног права. То треба памтити, казао је Лавров.


Русија неће тражити од ЕУ укидање санкција

Русија не намерава да тражи од Европске уније укидање санкција, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након разговора са шпанским колегом Хосеом Мануелом Гарсијом-Маргалом.

"Ми нисмо разговарали о санкцијама, оне нису наш избор. Ми нећемо да убеђујемо или тражимо нашим европским пријатељима било шта. Живот ће све довести у ред", рекао је Лавров, а пренео ТАСС.

Санкције Русији "наносе велику штету шпанској економији", која има велике губитке, посебно у сектору пољопривреде, рекао је шпански министар.

Гарсија-Маргал је рекао да не види основу за разговоре о проширењу санкција Русији сада када се споразуми из Минска поштују, а тешко наоружање повлачи са југоистока Украјине.
"Останак или уклањање санкција зависи од тога да ли стране поштују споразуме. Санкције не користе никоме", додао је он.


Лавров је рекао да питање ублажавања ембарга на храну Шпанији, што Русија разматра када је реч о Грчкој, није било тема разговора.


Извор: Вечерње новости


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине