Вести:

субота, 21. март 2015.

Удружење „Цар Лазар“ уручило донацију српској деци на Косову и Метохији

субота, 21. март 2015. | КМ новине 0


„Народ Црне Горе признао те није, ој Косово, срце Србије“.Овај популарни поклич и транспарент навијача на спортским надметањима у Црној Гори могао би да послужи као наручен за мото мисије тек основаног Удружења „Цар Лазар“ са седиштем у Котору. 

Наиме, по други пут за кратко време, активисти Удружења „Цар Лазар“ са седиштем у Котору, организовали су поклоничко путовање  на Косово и Метохију и обрадовали недавно децу из српских породица  у покрајини.

Путовање је организовано у оквиру акције „За дјечји осмијех на КиМ“ која траје од новембра месеца прошле године. Овог пута у средишту пажње чланова и пријатеља Удружења „Цар Лазар“ била је породица Вулићевић из Лепосавића која живи у изузетно тешким и нехуманим условима.


Поклонима у виду гардеробе, школске опреме и прехрамбених намирница, обрадована  су браћа Спиридон, Петар и Сретко Вулићевић – ученици школе за децу ометену у развоју „Косовски божур” у Косовској Митровици. Средства за реализацију акције прикупљена су од улазница са хуманитарног концерта недавно одржаног крајем јануара у подгоричком ресторану „Оџаклија“.

У исто време, хуманисти из Црне Горе донацију у виду играчака уручили су и дечјим вртићима „Даница Јарамаз“ у Косовској Митровици и „Лане“ у Звечану. Нису изостале речи искрене захвалности васпитача и управа ових образовних установа на северу Космета, а посебно је, кажу организатори акције, било дирљиво у дому породице Вулићевић.

Осим средставима прикупљеним на хуманитарном концерту акција је реализована и доприносом Драгане Цмиљанић из Херцег Новог која је помоћ сакупљала на територији свог града – каже Првослав Средојевић из „Цара Лазара“.

„У име удружења желим да се јавно захвалим госпођици Цмиљанић на несебичној помоћи. Невероватно је задовољство када постанете свесни да сте несебично помогли некоме коме је помоћ заиста  потребна. Осмеси тројице дечака су највећа награда за труд и несебичност која је уложена да би ова акција успјела“ – истиче Средојевић.

По његовим речима,  задовољство деце, родитеља и васпитача  на Космету било је тим веће јер су поклони стигли из Црне Горе, где, како су се уверили, и даље има оних који мисле о Србима на Космету и солидарни су са њима.

Он подвлачи како оваквим путовањима и акцијама, те успостављањем сарадње са српским институцијама у јужној покрајини државе Србије „Цар Лазар“ жели да подсети на огроман значај који Космет има за Црну Гору, али и да унапреди однос народа Црне Горе са својим сународницима на том простору који је од 1999.године под протекторатом Уједињених нација.

„Веза Црне Горе са Косовом и Метохијом је нераскидива, колико год се актуелна власт у Подгорици трудила да је избрише, односно успостави неке нове, вештачке и неодрживе везе са привременим и лажним институцијама у Приштини, које протерују и сатанизују наше сународнике, и уништавају наше историјско, културно и духовно благо“ – поручује Првослав Средојевић, најављујући нове сличне акције „Цара Лазара“ за Србе на Космету.


Извор: Ин4с.нет

Припремиле: КМ Новине

Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.