Вести:

Monday, March 16, 2015

Јуначки: Први Црногорац хируршки постаје жена - финансира влада ЦГ а за труднице и оболеле од карцинома нема пара

Monday, March 16, 2015 | КМ новине 0

Први Црногорац који ће постати жена о трошку државе промену пола обавиће у Београду.

Илустрација: КМ Новине


Црногорски фонд за здравствено осигурање уплатио је једној београдској приватној клиници 10.500 евра за трошкове операције првог црногорског држављанина који ће променити пол, рекао је за Блиц Црна Гора портпарол Фонда Амер Рамусовић.

„Фонд покрива и трошкове путовања на лијечење, с тим да су трошкови боравка вјероватно исказани у оквиру трошкова лијечења. Промјена пола одобрена је на основу приједлога конзилијума доктора Клиничког центра и на основу налаза првостепене љекарске комисије фонда“, појаснио је Рамусовић.

Он је навео да се годишњим буџетом Фонда не предвиђају трошкови по појединим врстама лечења, већ се упућивања осигураника у иностранство обављају по прописаној процедури, уколико се лечење не може обавити у Црној Гори, преноси ЦДМ.


Мужеложници задовољни


Председник НВО "Квир Монтенегро" Данијел Калезић је раније казао да су задовољни применом Закона о заштити пацијената који је пре три године промењен и којим је одобрена промена пола о трошку државе.

„Постоји више трансродних особа које желе да промене пол, а како се ради о осетљивој популацији, не бих да прецизирам бројке. Надам се да неће бити потребе да се због те медицинске процедуре иде ван Црне Горе, али то све зависи од договора Министарства здравља и Фонда за здравствено осигурање. Не сумњам да ће на крају бити позитиван исход“, рекао је Калезић.

Фонд за здравствено осигурање покрива 80 одсто трошкова за промену пола, али ће у Црној Гори моћи да се обави само психолошка припрема. Остало ће се највероватније радити у Београду.

Обољели од канцера плаћају и хемиотерапију


Клиници за онкологију и радиотерапију КЦЦГ недостају најмање два цитостатика за лечење обољелих од карцинома.
Онколошким пацијентима, осим саме болести која је тешка и исцрпљујућа, додатно угрожава здравље то што цитостатика нема у слободној продаји, па су породице силом прилика натјеране да “на црно” набављају скупе састојке за хемиотерапије.

И пре годину дана фалио је у КЦЦГ цитостатик који се користи у лечењу неколико облика канцера, а посебно када је реч о најтежим облицима болести, због чега су поједини били принуђени да прекину терапију.


Несташица цитостатика понавља се већ дуже времена и да то да ли ће оболели терапију добити на време зависи од финансијских могућности породица, уместо од надлежних здравствених институција.

Нема ни за нерођене и њихове мајке


И труднице које пате од тромбофилије већ дуже време сусрећу се са несташицом лека из групе нискомолекуларних хепарина, који се користи за смањење коагулабилности крви. Оне овај лек морају да пију два пута дневно, како не би дошло до побачаја, а у апотекама га није могуће купити.

Извор: Ин4с.нет



Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине