Вести:

Wednesday, February 25, 2015

Плочник, Куршумлија и Прокупље од пре 7000 година (видео)

Wednesday, February 25, 2015 | КМ новине 0

Сјајна емисија о топличком крају и Плочнику као археолошком и цивилизацијском бисеру Европе али и света.

Плочник - Фото: Глас Србије.орг
Приказани су корени цивилизације (од пре више од 7.000 година) на подручју Плочника која задивљује стручњаке и посетиоце већ читавих 100 година!

Емисија је посвећена Јулки Кузмановић Цветковић, археологу и директору Народног музеја Топлице у Прокупљу. Јулка Кузмановић Цветковић, већ четири деценије ради ископавања на археолошком локалитету Плочник, истражује културну баштину Топлице и успешно води
прокупачки музеј који је проглашен за установу културе од националног значаја.


У емисији госпођа Цветковић говори о свом првом сусрету са археологијом, када је гледала стручњаке како истражују манастир Св. Николе у родној Куршумлији, представља археолошку карту Топличког краја: средњевековни град на Хисару, цркву Светог Прокопија и Југ Богданову цркву.

Као директор Народног музеја Топлице она говори о стању у којем се налази музеј, о поставкама које приказују прошлост краја, али и о пројектима који ће бити реализовани у циљу презентације културних потенцијала Топличког краја.

Најзначајнији пројекат је оживљавање неолита на археолошком локалитету Плочник, који се налази на магистралном путу који повезује Куршумлију и Прокупље.

Плочни, реконструкција неолитског насеља. Фото: Глас Србије.орг

Будући да је реч о локалитету светског значаја, старом преко седам хиљада година у чије истраживање су укључени стручњаци из иностранства, Јулка Кузмановић Цветковић говори о историјату, значају и истраживањима локалитета, изградњи неолитских кућа, експериментима топљења руде бакра и будућим плановима за Плочник.

 
А можете погледати и кратку видео репортажу локалног новинара.



Извор: ФБ репортер
Приредила: Биљана Диковић

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине