Вести:

Sunday, February 8, 2015

Ћирилични оперативни систем за рачунаре Сербиан 2015 КДЕ

Sunday, February 8, 2015 | КМ новине 1

Доступна је за преузимање нова верзија оперативног система Сербиан ГНУ/Линукс 2015, са КДЕ графичким окружењем.

Као визуелна тема овог издања, одабрана је пиротска тврђава или Момчилов град, а да све изгледа баш овако, заслужни су радови Јована Лилића и Игора Кордеја. Сербиан долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. Као основа за образовање дистрибуције коришћен је Debian (Jessie) у својој актуелној верзији, са КДЕ графичким окружењем. Поред Debian складишта, за извор софтвера употребљене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и неколико независних пакета.Сербиан 2015, као и његов претходник, намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као могући избор за садашње кориснике власничких оперативних система. Такође, постоје и корисници који не умеју све сами да подесе и који су до сада користили Линукс дистрибуције које важе као више пријатељске за употребу.

ИСО слика која је доступна за преузимање износи нешто изнад 1.3 ГБ, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налази и колекција програма који ће корисницима омогућити квалитетно извршавање постављених задатака. Сви прединсталирани програми су преведени на српски језик. У односу на претходну верзију, пар апликација добило је замене, присутно је и неколико нових програма, па садашњи избор изгледа овако:


Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто више од 4 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобно деловање одредите 10 до 15 ГБ.


 
Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као битније, треба истаћи да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Такође, систем је подешен да се админ приступ добија kомандом, нпр.: kdesu dolphin или kdesu systemsettings, а за ГТК апликације: gksu synaptic. Због одлуке да се у 64-битну Сербиан верзију не уграђују 32-битне апликације, у њој није инсталиран Skype. Можете га касније инсталирати по упутству намењеном Debian корисницима. Десктоп ефекти са којима почиње пратећи видео, подразумевано су подешени и покрећу се притиском на тастере F10, F11 и F12.

На крају, хвала свим читаоцима ових редова, корисницима који имају или ће имати Сербиан на свом рачунару, као и свим медијима и појединцима који су дали свој допринос популаризацији оперативног система на српском језику. Ако има заинтересованих који желе да помогну у промоцији, доступни су и банери за ту намену.

Доступан је за преузимање Сербиан намењен старијим рачунарима, са OpenBox управником прозора.

Извор: Дебиан Србија

Припремиле: КМ Новине

1 comment:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.