Вести:

Sunday, November 16, 2014

Основци у Видању похађају школу у којој нема струје а Кос. Митровица ''окићена'' Вучићевим билбордима

Sunday, November 16, 2014 | КМ новине 0

Дванаест ученика О.Ш. "Радош Тошић" у селу Видање у општини Клина наставу похађа у приватној кући којој је искључена електрична енергија која сезонски кошта колико само један билборд лажне подршке А. Вучићу у Косовској Митровици!

...
Учитељица Слађана Вулићевић каже за Тањуг да су услови у којима изводе наставу веома тешки.

"Као што већина зна, немамо струју. Ово је приватна кућа, дуго је било неплаћених рачуна за струју, матична школа није имала довољно средстава да исплати дуг", каже она.

У таквим условима настава информатике и рад са комјутерима су неизводљиви, што важи и за музичко васпитање где се користе компакт дискови.

Вулићевић истиче и да је простор у дворишту где деца проводе одмор и часове физичког васпитања мали.

Начелница Пећког округа Винка Радосављевић изјавила је Тањугу да су услови за извођење наставе у истуреном одељењу Основне школе "Радош Тошић" у Видању веома тешки. "Оно што је тужно, локална самоуправа, општина Клина и матична шскола у Осојану јако мало обраћају пажњу на ову школу и ево дошли смо до тога да људи немају струју, често немају воду,"- казала је Радосављевић.

Она је подсетила да је прошле године Канцеларија за КиМ издвојила око 200.000 динара и уложила у основне ствари као што су школске клупе, столице и кречење истуреног одељења школе у Видању.

Радосављевић је нагласила да се овде мора урадити нешто на дугорочном плану како би се живот 12 деце која похађају школу учинио бољим и лепшим.

Приликом недавне посете Метохији директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић обећао је да ће бити урађено све како би деца српских повратника у Видању добила школу какву заслужују.

А до чега му је заиста стало јасно је из његове изјаве приликом те посете. Он никако није изоставио инсистирање на оснивању сепаратистичке владе Шиптара на КиМ.

„Оно што желим да поручим са овог места, из Метохије где је ситуација најтежа на Косову и Метохији за наше људе, овде где нема ни једног српског полицајца, где нема ни једног Србина у органима локалне самоуправе јесте да очекујемо од представника свих политичких партија косовских Албанаца да пруже подршку и заштиту овдашњим Србима“.

И након десет година од повратка, настава за основце изводи се у приватној кући без основних услова за рад јер је струја, због неплаћених рачуна, искључена пре више од три године. Дакле, током владавине Александра Вулина школа јесте окречена и добила одређена наставна средства али нико није нашао за сходно да уплати и рачун за струју. Да ли зато што то камере не могу да забележе а да не буде дегутантно? Тек - деца угрожена на сваки начин у тој непријатељској средини данас се смрзавају и остављена су без могућности да се користе реквизитима која су добила на поклон.Лажна подршка за прави новац. Овакав билборд кошта можда колико и сезонски рачун за струју!

Нажалост, све се задржава на обећањима и то је главно политичко оружје. Нико се није запитао колико су коштали лажни политички постери подршке Вучићу. Можда је то било више него довољно да школа добије струју за читаву годину, посебно када се узме у обзир да штампање једног билборда кошта најмање колико и месечни рачун за струју једног домаћинства а само у Косовској Митровици постоје три таква билборда. Издавање простора за један од оваквих билборда је око 20.000 динара, готово за четири месеца утроешене електричне енергије, посебно када узмемо у обзир да је такво грејање најјефтиније а школе не користе или јако ретко, апарате које користи домаћинство а који су велики потршачи. Тако да можда и није преувеличана вредност, када се све то узме у обзир, да је можда само један овај билборд то могао да исплати!

Одавно је речено да политичари не раде ништа од чега немају користи при задржавању свог положаја ма колико го то корисно било.


Агенције

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.