Вести:

Tuesday, November 18, 2014

Жене у црном сматрају да Србима није довољно предочено страдање усташа, Заветници им прекинули перформанс! (ВИДЕО, ФОТО)

Tuesday, November 18, 2014 | КМ новине 0

Невладина организација Жене у црном имала је намеру да данас у 15 часова у центру Београда одржи перформанс о Вуковару у оквиру ког би осудили гранатирање Вуковара и деловање српских снага и оптужили Србе за сва страдања која су се догодила у овом граду.
...
На неколико метара од Жена у црном функционери и активисти Заветника раширили су паролу са натписом “Вуковар никада неће бити Vukovar!”. Охрабрени паролом Заветника окупљени грађани су масовно прилазили да подрже слање ове поруке у регион.

http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html

Портпарол Заветника Милица Ђурђевић у обраћању медијима подсетила је да су Заветници у више наврата истицали неопходност усвајања закона којим би се регулисало деловање НВО које се финансирају из иностранства и који би омогућио да се припадници оваквих НВО третирају као страни агенти. Она је подсетила на историјску чињеницу да је пре Другог светског рата већина грађана Вуковара и околних места била српске националности и да се демографска слика није битно изменила чак ни након геноцида над српским живљем за време Павелићеве НДХ. Српској мањини у Вуковару данас се крше сва људска и мањинска права. Пред очима међународне заједнице уклањају се табле са ћириличним натписима и спроводи се директан терор над свим оним Србима који су остали да живе на својим огњиштима.

- Ми позивамо Жене у црном и остале припаднике НВО које су плаћене да Србе прикажу као агресоре на јавну дебату на којој ћемо инсистирати да нам одговоре на питање да ли су Срби криви само зато што током деведесетих година нису дозволили да им се поново догоде Јасеновац и Стара Градишка ?! – нагласила је Ђурђевић у свом обраћању.Српски сабор Заветници остаје при становишту да је Вуковар српски град а да се Република Српска Крајина готово две деценије налази под окупацијом. Свим снагама ћемо се залагати за побољшање положаја српског народа који живи на тим просторима. 

Представнице Жена у црном носиле су транспаренте на којима је, између осталог, писало "Никада нећемо заборавити злочине у Вуковару", "Жене у црном за мир и правду" и "Мир и правда - жене за мир".

Председница Жена у црном Сташа Жајовић навела је да никада не треба заборавити шта се догодило у Вуковару, те да држава Србија, уколико жели да раскине са "теретом злочина из прошлости 90-их година, мора да направи велики број корака".

Жене у црном, како је додала, траже да се подигне спомен-плоча за логоре у Бегејцима и Стајићеву, да Војска Србије отвори архиве о несталима у Вуковару и да се покрене одговорност "за убијање тог града".

Она је најавила да ће Жене у црном сутра отићи у Вуковар "да поделе бол са породицама убијених" јер сматрају да је то важно за мир у региону.

Упитана о скупу Заветника, Зајовић је рекла да он показује да културне, образовне и пре свега политичке елите, "нису урадиле ништа да објасне одговорност за злочине у Вуковару".

Током скупа "Жена у црном", један од пролазника им је добацивао погрдне речи, а упитао их је и ко их финансира, да ли им је жао што он није страдао у Јасеновцу и зашто нису организовале скуп испред Амбасаде Хрватске, а не испред Руског цара. Фотографије са данашњег скупа:
Заветници.рс, Мондо,

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.