Вести:

четвртак, 30. октобар 2014.

Антисрпски летак у Белом Манастиру позива на сегрегацију и прогон Срба

четвртак, 30. октобар 2014. | КМ новине 0

"Срби нису као сви други људи" и предлажу да би и за Хрвате и за Србе било најбоље да ови други оду тамо одакле су дошли.
 ...
У сенци прикупљања потписа за референдум против давања аутоцеста у концесију, што је ујединило власт и опозицију, усташе и партизане, Хрвате и Србе, итд., у Белом Манастиру се паралелно појавио срамотан антисрпски летак који на најпримитивнији начин позива на сегрегацију Срба, представља говор мржње и вређа здрав разум свих који га још имају.

Под насловом, "Суживот са Србима" – што и како, аутори летка на две стране А4 формата, који су се потписали под псеудонимом "прогнани Хрвати", изнели су својеврсни водич у једанаест тачака како се поставити према припадницима српске националне мањине јер је, према њиховом мишљењу, угрожен биолошки опстанак хрватског народа.

Без амбиција да ауторима овог памфлета дајемо велику рекламу поменућемо само најважније. Суживот са Србима, према мишљењу аутора летка, могућ је само на начин да се Србима не продаје имовина, да их се не запошљава, да им се бојкотују продавнице, да се избегава дружење са Србима у што треба укључити и децу, итд. Аутори летка у закључку констатују да "Срби нису као сви други људи" и предлажу да би и за Хрвате и за Србе било најбоље да ови други оду тамо одакле су дошли они или њихови преци…у Србију. На крају, аутори летка скрећу пажњу да се текст прочита, и запамти садржај, а заборави од кога је добијен. Такође се препоручује да се летак достави и другима на читање, умножи га се и дели даље. Реченицом "нека се шири као усмена предаја" аутори летка закључују исти.

На колико је адреса прослеђен овај срамотни антисрпски летак није познато, али познато је да је послан на најмање једну, додуше ону на коју није требао бити послан, па смо љубазношћу примаоца који нам је доставио летак у прилици да и овим путем скренемо пажњу да међу нама, и на жалост, још увек има пуно појединаца и група који заслепљењи патолошком мржњом према Србима свако мало оживљавају духове прошлости.

Зоран Поповић
Извор бр. 103.
29.10.2014.




Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине