Вести:

Saturday, September 13, 2014

У Мађарској нема кајања због рушења српских цркава и насеља

Saturday, September 13, 2014 | КМ новине 0

На седници Скупштине Самоуправе Срба у Мађарској, одржане шестог септембра, било је речи и о организовању свечаног откривања и освећења споменика у Будиму, на месту где су пре 65 година мађарске власти срушиле српску Саборну цркву Светог Димитрија.
...

 Ова свечаност била је заказана за јуче, односно петак, 12. септембар у 16 часова на будимском Тргу Дебрентеи, где се некада налазило српско насеље Табан, кога вољом мађарских урбаниста такође одавно више нема.
Скупштина Самоуправе Срба у Мађарској, после вишенедељних консултација,
обавештена је из кабинета председника Мађарске Јаноша Адера да он ипак неће присуствовати овом догађају и да ће држава бити заступљена на нивоу заменика државног секретара.

Још и гори однос показали су политичари из Србије јер до одржавања ове скупштинске седнице, није стигла никаква информација о томе ко би на свечаности представљао нашу земљу.

Учесници седнице су, у разговору на ову тему, изразили разочарење овим информацијама, имајући у виду да из историјских разлога постоји потреба да се са места на коме више нема ни српског Табана ни цркве, огласи шеф мађарске државе и да његове поруке буду пренете најширој јавности у Мађарској и Србији.
 
После информације "Српских недељних новина" о томе да је мађарски председник Јанош Адер одлучио да ипак не присуствује откривању и освећењу српског споменика у Будиму, реаговао је народни посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Александар Чотрић.
- Срби у Мађарској разочарани су одлуком мађарског председника Јаноша Адера да не присуствује свечаном откривању и освећењу споменика у Будиму, на месту где су пре 65 година мађарске власти срушиле српску Саборну цркву Светог Димитрија. Храм је, по наређењу комунистичког режима, срушен 1949. године, поводом рођендана совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Стаљина - навео је Чотрић у изјави достављеној медијима у Србији.


Два дана пре заказане свечаности Самоуправа Срба у Мађарскоj саопштила је да одлаже планирано откривање и освећење спомен-обележја у Будиму, на месту некадашње српске Саборне цркве Светог Димитрија. Разлог одлагања су, како се наводи у саопштењу, незавршени грађевински радови и уређење околине у улици Добрентеи. С обзиром да надлежне градске службе ове радове нису завршиле у планираном року, онемогућен је приступ спомен-обележју. 




Извор: СНН, Будимпешта


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине