Вести:

уторак, 5. август 2014.

Где су споменици Вука Караџића и Његоша из Приштине!?

уторак, 5. август 2014. | КМ новине 0

После јуна 1999. године Албанци су јужно од Ибра порушили и уклонили све споменике, бисте, спомен плоче и друга обележја  српских историјских личности.
...

  Неки споменици су после рушења  сачувани и однети у српским срединама као споменик Милошу Обилићу недавно посављен у Грачаници, споменик Доситеју Обрадовићу постављен  испред ректората Приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици, док је споменик кнеза Лазара после рушења  из Гњилана премештен у српско село Шилово.Где су и шта је са споменицима Вука Караџића и Петра Петровића Његоша из Приштине још се незна. Оно што се зна је да су јуна месеца 1999. године споменици  срушени у Приштини а да ли су сачувани још је неизвесно. Ради се о великим споменицима које није било могуће уклонити без моторних возила.
 Но, неопходно је да се пронађу и поставе на местима која то заслужују, у српским срединама поред бројних школа.
Бројне бисте српских књижевника испред школа широм Косова и Метохије али и мањи споменици српских историјским личностима су у потпуности уништени.


Тамо где су деценијама били споменици српским историјским личностима данас су Албанци поставили споменике осведоченим Албанцима који су били у редовима фашиста из Другог светског рата,  осведоченим терористима из зликовачко – терористичке ”УЧК” али и живим америчким личностима, ратним злочинцима, који су сејали зло и ратове по свету и који су се залагали за бомбардовање Југославије и убијање цивила.
Зоран Влашковић, Срби на окуп

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.