Вести:

недеља, 10. август 2014.

Лесковац: Топлана тужи цркву јер НЕЋЕ да плати грејање!

недеља, 10. август 2014. | КМ новине 0


У „Топлани“ кажу да је надлежно свештенство одбијало да прими фактуре за грејање очекујући да, као и више од 20 година уназад, ту услугу добија бесплатно.

...

ТУЖБА коју је лесковачко Јавно комунално предузеће „Топлана“ поднело суду била је једини начин да се и црква појави на листи званичних корисника његових услуга. У „Топлани“ кажу да је надлежно свештенство одбијало да прими фактуре за грејање очекујући да, као и више од 20 година уназад, ту услугу добија бесплатно.

У цркви се позивају на усмени договор лесковачког свештенства и локалних власти и истичу да ће то доказати и на суду. Директор „Топлане“ Небојша Крстић наглашава, међутим, да га усмени договори не обавезују.

- Неко ће ме сутра позвати на одговорност. Покушао сам да на законит начин регулишем те односе. Нисам успео, па смо морали да се обратимо суду, јер не постоји никакав основ по којем би црква била ослобођена плаћања грејања - рекао је Крстић.

Црква је тужена за дуг од око 780.000, а њени месечни рачуни су близу 100.000 динара. Други намесник лесковачки Дејан Станковић је медијима рекао да је то превелики износ. Новца нема, а црква се, по његовим речима, не греје због свештенства, већ због верника и деце која се у њој крштавају.

- Њима се грејање фактурише по ценама које плаћају школе и локална самоуправа. Деце има и у суседној основној школи, па за њих неко ипак плаћа грејање. Не видим ниједан разлог да би црква у том смислу била повлашћена, али ћу поштовати сваку одлуку самоуправе или суда - објашњава директор Крстић.

И у градској управи су изричити да нико не може бити изузет из наплате грејања. За овај случај у „Топлани“ знају годинама, али до сада нико није реаговао.

- Град има добре односе са црквом и помаже увек када је у могућности. Моја породица и ја лично смо то више пута чинили, али у овом смислу нико не може да буде изузетак. Ако све установе социјалне заштите морају да плаћају грејање, мораће и црква - рекао је градоначелник Горан Цветановић.


Нема опраштања дуга
Директор Крстић истиче да буквално никоме не толерише дуг, и да је захваљујући таквој политици од предузећа које је 2013. године дуговало 24 милиона динара, прошле године остварена добит од 28 милиона. Он наглашава да нема лоше намере, јер да није тако црква би била тужена и за ранију изгубљену добит.


Извор: Новости.рс

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.