Вести:

Thursday, August 28, 2014

НАТО се захуктава

Thursday, August 28, 2014 | КМ новине 0

Свеобухватне припреме НАТО алијансе обављају се свакодневно. Свет, а Европа пре свих, прижељкују решење без ратног исхода.
 ...

Из другог плана јавио се британски генерал Сер Ричард Ширеф, који је раније ове године одступио с позиције заменика врховног заповедника НАТО-а. Он је у Лондону изјавио за медије како НАТО не би био у стању да зауставити евентуалну руску инвазију источне Еуропе.

 Стварност је таква да би НАТО био страховито притиснут, и било би му тешко поставити потребна сретства за заустављање ‘руског авантуризма,’ изјавио је Ширеф. Посебно би било тешко, вјерује он, супротставити се руским снагама на копну, преноси "Јутарњи.хр".

Његове изјаве долазе након објаве главног комесара НАТО-а Андерса Фог Расмусена да та НАТО организација планира постављање нове војне базе у источној Европи као одговор на кризу у Украјини.

Према Ширефу, НАТО тренутно тешко да може скупити једну војну дивизију (око 20.000 војника) у кратком року.

- Оно што видимо у западној Европи је прогресивно размонтиравање војних способности, рекао је, признајући да стратегија "поновног" наоружавања неће бити популарна.

- То је порука коју наше политичке вође морају имати на уму, и послушати је и учинити нешто по том питању ако озбиљно желе да се НАТО може бранити у будућности, рекао је Ширеф а пренео "Јутарњи.хр".


Занимљиво је, како сам лист наводи, да је та изјава дошла одмах после изјаве Расмусена да НАТО планира постављање својих база као "одговор" на руску инвазију које нема нити у најави нити је познајемо као историјску појаву.

И по површини и по природном богатсву Русија је себи довољан изазов да нема никакву жељу да размишља агресорски а посебно не "авантуристички" како никада и није. 

Са друге стране једини који тако размишља јесте управо НАТО пакт који је целокупну своју мрежу развио са једним циљем - окупација и заузимање туђих територија. Знамо да том организацијом управљају Вашингтон и Лондон и ево, баш из Лондона стиже сугестије о "недовољној снази" НАТО пакта који води ратове и под окупацијом држи територије у Европи, Африци и Азији.

Овакав гест приличи класичној пропаганди вођеној током хладног рата чак и терминолошки, као када се помиње "инвазија" руске војске.

"Руско лице" је намрштено и зло док је Америчко уздржано. Наравно, на фотографији је све могуће. Ретко се може видети број невиних жртава Руске агресије и број невиних жртава Америке и НАТО пакта. Да се и то упореди.

 Најчвршћи доказ инструментализације и оркестрираног наступа јесте, слободно можемо  рећи, идиотска тврдња да НАТО не може да сакупи ни 20.000 војника у кратком року.

Од агресорских НАТО земаља најближа Русији и најчешћи ратни непријатељ, Немачка, крцата је наоужањем и војском. 

"Контигент америчких оружаних снага налази се на територији Немачке од доба окончања Другог светског рата. Данас је у његовом располагању око 40 војних база и пунктова подршке, између осталог широко позната велика ваздухопловна база у Рамштајну и Афричка команда ратног ваздухопловства САД у Штутгарту", опширније на "Гласу Русије".

Немачка има укупно 183.000 активних војника док резервни састав броји 145.000 војника расположивих у сваком моменту, по писању "Бизнис инсајдера". Да не залазимо даље у обарање чињеница око "бедних 20.000" војника.

Ненаоружани амерички војници позирају у природи.

Са друге стране планете, истовремено се укључила и Канада.

„Дубоко смо забринути и имамо намеру да штитимо суверенитет Канаде на Арктику. То је за нас стратешки приоритет. Због милитаризације, коју уочавамо, могу да кажем да бисмо волели да ублажимо конфликт, али је јасно да ћемо свој суверенитет бранити силом”.

То је саопштио Џон Бред, шеф канадске дипломатије. Оценио је, упркос свему, да није започео нови хладни рат, али је подвукао да његова земља не подржава присаједињење Крима Русији и да „тврдо подржава владу у Кијеву” којој Отава помаже из својих фондова и „несмртоносним војним материјалима”, преносе Факти.

Ово је дошло после недавне изјаве Команданта руске војне авијације, генерала Виктор Бондарјева, да ће Москва повећавати групу својих војних база на Арктику. У децембу је потпредседник Владе Рф, Дмитриј Рогозин, оценио да је почела „озбиљна битка за Арктик”. Ипак, реакција није уследила ни децембра прошле године нити недавно већ у дану када Расмусен најављује нове базе у источној Европи.

Занимљиво је да је овај интервју дат листу Berlingske, из Данске. Државе одакле је и Главни секретар НАТО-а, Расмусен. Да ли је то битно прочитајте у тексту Зашто Андерс Фог Расмусен?

Такође Факти преносе и да су се Британски премијер Дејвид Камерон и председник Европског савета Херман ван Ромпеј изјаснили - нимало неочекивано – за наставак притиска ЕУ на Русију и Владимира Путина због ситуације у Украјини.



Камерон и Ромпеј су разговарали уочи самита ЕУ заказаног за 30. август. На његовој маргини, обојица ће се срести са шефом кијевског режима Петром Порошенком.

Камерон је о Украјини разговарао и са Ангелом Меркел. Лондон је саопштио да су се „сложили да нема војног решења украјинске кризе”. Сличне фразе коришћене су и непосредно пре распада Југославије. Уосталом, ратови се никада не најављују, они се објављују.

Разуме се да без генералног покровитеља, Америке, овакви догађаји не могу да прођу. 

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки изјавила је да је Русија послала нове колоне тенкова и оклопних возила на територију Украјине, као и ракетне бацаче.

Псаки је рекла да ови упади указују да је "контраофанзива којом управља Русија вероватно у току" на побуњеним подручјима Доњецка и Луганска, пренеле су "Вести онлајн". Ово у намери да Русију оптуже за помоћ народу бивше Украјине кога тероришу режим његове државе убијајући га на најмонструозније начине уз масовну употребу фашистких обележја.


Ово су више него потребни докази да НАТО припрема нову, опсежнију и фанатичу кампању за распламсавање великог рата.

Појава бившег НАТО генерала који на наиван начин плаши јавност од руске инвазије како би осигурао подршку за своје агресорске намере личи на иступе пре сваке НАТО - Америчке агресије.

Уместо да, попут многих добронамерних интелектуалаца са Запада, позове Алијансу на уздржаност од провокација и насртаја - он позива на појачање капацитета. Ову 'потребу' је недавно Расмусен назвао "повећањем цене сигурности".

Индикативно је и појављивање канадског премијера у данској штампи као представника традиционално мирољубиве земље сада угрожених интереса - од Русије.

  


Патолошка доктрина западне војне организације уме да решава проблеме једино употребом велике силе - у своју корист. Без обзира на неопходност или легитимитет. Тако Камерон и Ромпеј траже наставк притисака на Путина. Очекујући један погрешан корак како би из свог расположивог наоружања запуцали по Русији.

Оно што се ни мало није променило још од ратова у Југославији јесте оптужба на невиђено да су "тенкови послати". А закључак на крајње обмањујући начин представљен као "офанзива која је вероватно у току".

За државу и владу које имају на гомиле шпијуна на свим странама и свим местима, изјава да је опсежна офанзива "вероватно" у току може да буде једино намерно конструисана реченица са циљем да узбуни и придобије јавност за нову агресију. Исто тако је преношено и стање са Косова и Метохије када је број шиптарских жртава измишљан, додаван, претпостављан и најчешће представљан као "вероватан", "могућ", изгледан" а онда је уследило моструозно бомбардовање тек након чега је дошло до раније описиваних злочина али - Шиптара над Србима.

Док НАТО покушава да се одржи на разноразне начине наилазећи на велика противљења и у својим земљама чланицама због зла које наноси и контроле над владама које га подржавају, дотле су руски и остали народи слободни у избору својих економских, политичких и војних партнера. У том савезу под вођством Русије нема међусобног утркивања за покоравањем и експлоатацијом савезника. Једино што их окупља јесте жеља за слободом и независношћу од војних или политичких корпорација и компанија.

Тешко је схватити незајажљивост западњачког света који је покорио већи део планете који је пожелео. НАТО је својом суровошћу и безобзирношћу, неправдом и насиљем изазвао гнев човечанства и навукао мржњу против себе и својих грађана. Толико да многи са окупираних територија прижељкују општи рат видећи у њему шансу за своје коначно ослобођење.


Рат није али је сасвим известан апсолутни пораз западњачких снага уколико се одлуче за покретање великог сукоба са Русијом. Једно је водити медијску кампању а сасвим друго водити прави рат макар и са много слабијим непријатељем што Русија свакако није. Иовако климава подршка врло брзо би пресахла а онда би кривац морао да одговара за тако страшно разарање и смрт хиљада људи.

Овај пут, не би било простора за глуматање и личне судове. Одоговарао би прави кривац, коначно.



Превеле:  КМ Новине
 
 

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине