Вести:

Sunday, August 3, 2014

За Веру и Отаџбину! Животне приче у Великом Рату 1914-1918

Sunday, August 3, 2014 | КМ новине 0

Прва у низу изложби у оквиру међународног културно-уметничког пројекта „За веру и Отаџбину! Животне приче у Великом рату 1914-1918“, отворена је у галерији Прогрес.
...

Изложба слика Исидоре Ивановић и Драгана Бартуле, поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, трајаће до краја августа, а организована је у сарадњи културих центара "Позитив" и „Арт Студио XИИИ“ из Русије и уметничког удружења "ДивАрт" из Србије, уз подршку Амбасаде Русије у Београду.

Изложбу су свечано отворили Александар Чепурин, Амбасадор Русије у Србији, и Душан Миловановић, историчар уметности и саветник Музеја примењених уметности у Београду. Међу бројним гостима, изложби су присуствовали Владимир Чушев, амбасадор Белорусије, Константин Косачов, шеф Федералне агенције за питања Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Русије и Валериј Рјазански, председник Комитета за социјалну политику Савета Федерације.

Амбасадор Чепурин захвалио је организаторима и ауторима изложбе и најавио да ће у оквиру овог пројекта бити још великих догађаја јер је Велики рат јако утицао на светски поредак и судбине целих народа. Историчар уметности и кустос изложбе, Душан Михајловић, подсетио је на подршку и сарадњу између Србије и Русије уочи и за време Првог светског рата, истичући херојство и надљудске подвиге нашег народа и његових савезника. Отварање изложбе употпунио је музички програм баритона Марка Калајановића и пијантисткиње Милице Секулић.

Изложба „За Веру и Отаџбину! Животне приче у Великом Рату 1914-1918“ представља савремено виђење Исидоре Ивановић и Драгана Бартуле, ликовних уметника из Србије, који су на својим платнима приказали емотивни доживљај Првог светског рата усмерен на схватање осећаја патриотизма, храбрости, поноса, спремности за борбу за себе и свој народ, за слободу, веру, моралне и културне вредности. Сликар Драган Бартула приказао је војнике као симболе апсолутног јунаштва, снаге, духа, храбрости и вере у њихов позив, док је Исидора Ивановић представила жене, мајке и децу, као хероје који чекају са болом и патњом своје успокојене у рату мужеве, браћу, синове, и представљају симбол сећања на жртве Великог рата, али у исто време и симбол наде и вере.

Изложба је употпуњена фото и видео материјалом, као и оригиналним историјским предметима из Србије, Русије и Француске из периода Првог светског рата, како би се што верније представили историјски догађаји и блиски односи те три земље. Приказујући странице историје, целокупна поставка одаје почаст несебичној спремности и храбрости људи да дају животе за своју земљу, бранећи свој народ и културу.


Аутор: Тихомир Стојановић


Припремиле: КМ Новине 

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине