Вести:

Sunday, July 13, 2014

Југ Србије: Косама на скакавце уљезе

Sunday, July 13, 2014 | КМ новине 0






Након вести о поплавама и временским непогодама неуобичајеним за наше поднебље, Србијом је пре месец дана одјекнула вест о новој врсти скакаваца која се појавила на југу Србије. Иако се због повећаног броја непознате врсте појавила и опасност по усеве, у општини Куршумлија одлучили су да учине (ваљда) колико могу. Позвали су извесног Вучка да се њима позабави. Портал „Топличке вести“ у кратком и изузетно духовитом тексту, извештава о овој акцији.




...



Општина послала у Бело Поље радну бригаду да се косама обрачуна са скакавцима?!
 
   Општина Куршумлија одлучила је да доака скакавцима из Белог Поља, који већ данима изазивају велико узнемирење мештана. У циљу уништавања те пошасти свим средствима у Бело Поље је послат Вучко Савић, да са својом бригадом за СИС (Све и свашта) изврши задатак, у супротном, зна шта му је чинити.
Пре него је дошао на лице места са екипом опремљеном косилицама – тримерима, Вучко је био доста забринут али и са сазнањем да мора да изврши поверени му задатак.

  -Где треба нека интервенција, ми стижемо! На захтев грађана и са благословом председника општине и директора Дирекције за изградњу идемо да  уништимо скакавце - казао је Вучко, који већ неколико година командује овом радном бригадом.  

Када је стигао у тренутно најпознатије село у Србији, Вучко је окрећући се око себе наставио: “Нешто их не видим али ми ћемо косилицама посећи траву око пута. Они косе не подносе, неки ће да утекну неке ћемо да посечемо, али задатак мора да се изврши“.

Подсетимо, медији су објавили да се у Белом Пољу појавио огроман број беба скакаваца, који су, како сам схватио, пореклом из Италије. Пошто колико ја знам беба ни једна живуљке не може сама да путује далеко, претпостављам да су скакавци допремљени из Авијана да овде одрасту и одраде поверени им задатак. Неки мештани кажу да се повећао и број комараца, што би могло да буде ваздушна подршка скакавцима. Ти стратези, уколико је појава скакаваца нечија стратегија, нису узели у обзир само једно. Вучкову бригаду за СИС.

Приступ надлежних државних институција овом проблему је као и свакој другој озбиљној ситуацији у Србији – неозбиљан. Због чега нису, хтели или смели, да се озбиљније позабаве овом појавом остаје непознаница али  има људи који се ипак усуђују да кажу о чему се ради. Тако се на страницама сајта „Србија данас“ нашло сажето објашњено у коме се каже: Иначе , најзанимљивије од свега је то одакле је пореклом: ИЗ ЈУГОИСТОКА И ЦЕНТРАЛНОГ ДЕЛА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА (САД). У Луизијани га зову и „црни ђаво“ или само „ђаво“ и наноси тешке штете усевима али посебно ВОЋЊАЦИМА.


Које и какаве резултате може дати овај третман недовољне познате пошасти, можемо да нагађамо али са доста уверености... Овом приликом многи су се подсетили да до 60-тих година у овом делу свету такође није било ни кромпирове златице која је тада увезана са семенском робом кромпира који је стигао са Запада.


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине