Вести:

Tuesday, July 22, 2014

ОПРЕЗ! Железничка рампа у Житковцу не ради

Tuesday, July 22, 2014 | КМ новине 0

 Рампа код пружног прелаза у Житковцу, на правцу Косовска Митровица - Зубин Поток, не ради већ неко време. Било и изузетно опасних ситуација.
...

Железничка рампа која је спречавала прелаз преко пруге, у време проласка воза, неисправна је већ неко време. Узрок "квара" је саобраћајна незгода која се догодила пре неколико месеци. Тада је путничко возило ударило у објекат недалеко од пруге и порушило читаву малу грађевину у којој је био смештен аутоматски механизам за даљинску контролу ове рампе.

Објекат се налази у правцу пута који из Звечана води ка Зубином Потоку а на том месту је врло оштра кривина  па се већ неколико пута дешавало да непажљиви возачи услед непримерене брзине објекат порушен а рампа буде "избачена из строја".

Проблем није ни мало наиван у било ком погледу. Приликом задње саобраћајне незгоде нико није повређен али је штета огромна. Овај механизам се налазио на прелазу код једне од Трепчиних капија где се такође пруга укршта са путем али је током ранијих оштећења механизама на овом месту премештен код Житковца због удаљености од станице Звечан одакле се контрола вршила "на дугме". Постављање новог је неизвесно јер је његова цена преко 100 хиљада евра! Железница Србије је одмах одустала од потраживања надокнаде штете јер се не очекује да физичко лице то може да плати... Прекршиоца сада гони само полиција под управом привремених органа на КиМ због саобраћајног прекршаја.

Остаци некадашњег железничког објекта са механизмом, разбацани наоколо и прекривени растињем.


Машиновође, по упозорењу отправника возова, имају обавезу да стану испред пружног прелаза што су и данас урадили претходно се огласивши дужим звучним сигналом. То је помогло возачима да на време зауставе своја возила. Када је све било безбедно, воз је наставио даље.

Један од возача, зауставио је возило и још увек у шоку питао нашег новинара "Шта је ово? Да није трубио не бих га ни видео". Овај човек, нажалост, није једини који се овде нашао у неприлици. Пошто је дуго времена рампа била у функцији, возачима који често туда пролазе, пажња је усмерена на њу са пуним поверењем. Недавно се десило да су родитељи са четворо деце у колима прешли пругу као што то обично раде кад је рампа подигнута и, како тврде, "секунде" су биле у питању када је воз протутњио иза њиховог аута!

Због свега овога возачима се препоручује повећана пажња и стрпљење у близини овог пружног прелаза.

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине