Вести:

Monday, October 30, 2023

Зоран Влашковић: Осветљена истина о Резолуцији 1244 кроз документа ОУН

Monday, October 30, 2023 | Уреднички колегијум 0

Зоран Влашковић: Осветљена истина о Резолуцији 1244 кроз документа ОУН Изузетно значајна књига судије Михајла Т. Макића (Гњилане – Деспотовац) односи се на правни проблем Косова и Метохије

Изузетно значајна књига судије Михајла Т. Макића (Гњилане – Деспотовац) односи се на правни проблем Косова и Метохије


Пише: Зоран Влашковић



''Ниједан народ на Балкану и Европи није толико пропратио као српски народ, а ниједан аутор није боље и детаљније обрадио – документовао све преваре и подметање Србији, као што је допломирани правник, судија у пензији Михајло Т. Макић документовао у књизи - историјски уџбеник ''Тајна шифра  С/1999/648'' у Резолуцији 1244 СБ ОУН подметање и последице њене примене'' - овако о овој књиги Макића пише доктор војних наука, почасни доктор Тамбоског универзитета у Русији Велибор П. Стевић.Стевић даље пише у рецензији књиге да је Макић написао историјску студију, не само на основу личног става и размишљањља, него на основу докумената и обиље књига до којих је дошао прикупљајући их годинама.

Из књиге ''Тајна шифра  С/1999/648'' у Резолуцији 1244 СБ ОУН подметање и последице њене примене''

Дракча Илић, адвокат, у рецензији књиге каже да : Аутор у књизи посебно указује на научни рад грчког професора Међународног права Панајотиса Г. Харитоса који се односи на подметање Р 1244 СБ УН, под насловом ''Статус Косова и Метохије према међународном праву'' који је презенотован у САНУ на међународном скупу о КиМ још 2006. године.

''Шифра ''С/1999/648'' у главном делу Р 1244 односи се на документ уручен УН од стране представника Француске. У овом документу, израз ''Споразум из Рамбујеа'', који се појављује у Београдском споразуму од 3. јуна 1999. године је изједначен са текстом под насловом ''Привреммени договор о миру и самоуправи на Косову'', тј. са ултиматумом који је одбијен од стране југословенског руководства и Скупштине Србије марта 1999. године. Тај текст '' Привреммени договор о миру и самоуправи на Косову'', а до договора и није дошло , је подметнут у Р 1244, као додатак 2, након што је постигнут договор у Београду и сачињен ''Београдски споразум 3. јуна 1999. године. Овај документ само иде у прилог томе колико су далеко ишле САД и њени савезници са циљем остваривања интересних политика, без остављања простора да друга страна изнесе своје аргументе'' – каже Дракча Илић.

''Док је дошао до ове књиге Макић је студиозно, зналачки, историјском грађом поткрепио све наводе у књизи која се тиче саме Р- 1244. Макић има, као бивши судија, истанчани укус за истину која му је и била циљ у овој књизи - документу која ће бити сигурно основа многим историчарима и другима када буду писали о почецима 21 века у Србији и посебно о Косову и Метохији'' - наглашава Илић.

Насловна страна књиге

''Михајло Т. Макић је овом књигом суптлном анализом указао и на правни основ повратка српских војника и полицајаца на Косово и Метохију као саставном делу Србије чија се територијална целовитост гарантује од стране Уједињених нација. Ова књига је корисна и важна не само за Србију већ и за међународно право. Макић у овој књизи није само изнео факте већ је на многе ствари указао визионарски у свом раду. Макићу ће једног дана Срби бити далеко благороднији него то што ова савремена власт чини, јер многи у власти немају у себи можда српско па ни слоВенско порекло'' - наводи у рецензији књиге Проф. др правних наука Божидар Митровић.


Михајло Т. Макић
''У књизи Михајла Т. Макића је изведена детаљна и студиозна анализа свих аката и радњи грубог фалсификовања докумената, коју нико не може да оспори да је фалсификацијом Р 1244 СБ УН учињена велика штета Републици Србији, српском народу и свим другим етничким заједницама '' – каже о књизи дип. правник Родољуб Раичић.

Иначе Макић је рођен у Горњем Кусцу код Гњилана а пензионисан је као судија Општинског сусда у Деспотовцу.

Аутор је бројих текстова о КиМ, и другим темама у бројним часописима, дневним и недељним новинама а публицуистиком је почео да се бави врло рано.

Издавач ове књиге су ''ЛЕСТВЕ'' из Косовске Митровице а штампала је штампарија СВЕН из Ниша.




* * *

Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




author-picАутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању


Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине