Вести:

Tuesday, December 22, 2015

Немачки дипломата штитио шиптарског терористу

Tuesday, December 22, 2015 | КМ новине 0

Јоаким Рикер, актуелни председник Савета за људска права Уједињених нација (УНХРЦ) недавно се огласио отвореним писмом подршке уласку Косова у Унеско.

Немачки дипломата штитио шиптарског терористу
Све у корист српске штете: Јоаким Рикер



















Пише: Јелена Петковић / Вести


Рикер је од од 2006. до 2008. године био је специјални представник генералног секретара УН на Косову, односно шеф УНМИК-а, што је функција коју прате и велика овлашћења и дипломатски имунитет. Документа до којих су дошле "Вести" показују да је последњи дан на тој функцији искористио своја извршна права одлучивши да Самија Љуштакуа, градоначелника Србице и члана Дреничке групе, привремено спасе затвора.

Љуштаку је недавно пред Еулексовим судом у Косовској Митровици осуђен због ратног злочина, а те 2008. године претила му је казна због насилничког понашања и напада на судију који је спречио узурпацију српске земље.

- Сами Љуштаку је био локални командант у ОВК током сукоба на Косову, а од када су Уједињене нације преузеле управу 1999. године хапшен је најмање четири пута због дела повезаних са коришћењем оружја, насиљем и организованих криминалних активности. Прича се, наводно, да би сваки пут када је хапшен стигао "позив" да буде ослобођен. То се тако дешавало док се САД коначно нису умориле од његових будалаштина и ставиле га на црну листу 2001. године, заједно са низом других терориста ОВК који као "лица прете напорима међународне заједнице у стабилизацији Западног Балкана" - каже наш извор.

Гробар српске имовине

Пре месец дана Јоаким Рикер је ставио потпис подршке чланству Косова у Унеско, поред других шефова Унмика, а међу њима и Бернара Кушнера, чије ће име Срби на Косову заувек везивати за причу да се у његовом мандату наводно дешавала трговина органима. Иначе, немачки дипломата је пре преузимања руковођења Унмиком био задужен за тзв. Четврти стуб Унмика, односно продају државне имовине Србије, приватизацију на Косову, процес који прате многе афере.

Наводно, током првог хапшења, Љуштаку је скоро прегазио француског војника на контролном пункту. За то је добио условну казну. Немало након тога је поново ухапшен када је напао локалног полицајца. У близини је био амерички полицајац који је интервенисао и разоружао Љуштакуа. Лидер Дреничке групе и тада је добио условну казну.

- На крају је напао судију који је вратио српску имовину коју је Љуштаку нелегално запосео. Тада га је међународни судија осудио на четири месеца затвора, што је аутоматски активирало и претходне две условне казне, а на концу је значило да ће добити више од годину дана затвора. Ту се управо укључује Рикер који са функције шефа Унмика доноси одлуку којом флагрантно крши закон - закључује наш извор.

Наиме, последњег дана на функцији, 14. јуна 2008. године, Јоаким Рикер доноси извршну одлуку да Сами Љуштаку не иде у затвор све док Врховни суд не одлучи по његовој жалби.

Рикер образлаже да је свестан пресуде од 4. јуна 2008. Окружног суда у Митровици, али и појашњава да због затворске казне Љуштаку не би могао да обавља функцију градоначелника Србице, те да, узимајући у обзир да би такав исход био веома политички осетљив у овој фази и у супротности са јавним интересом, одлучује да привремено суспендује правно дејство пресуде, све док не буде донета одлука по жалби.


"Тешко убиство на свиреп начин"

Љуштаку је ове године осуђен на 12 година затвора. Оптужен је за неколико кривичних дела, али правоснажно осуђен за убиство непознатог цивила хицем у главу на неутврђеној локацији септембра 1998. године. Судије су објасниле да је починио "тешко убиство на свиреп начин", док је "беспомоћна жртва молила за живот везаних руку". Нити један од припадника Дреничке групе није осуђен за злочине у логору Ликовац и на другим локацијама где су ликвидирани отети Срби. Љуштаку је, мало након изрицања пресуде у пратњи чувара, из затвора Дубрава "свратио" до стадиона "Бајрам Али" да одгледа утакмицу између Фероникла и Дренице.


Чини се да Рикеровим потезом нису биле одушевљене судије мисије УН на Косову, па су убрзо објавиле пресуду Врховног суда која потврђује казну лидеру Дреничке групе. Љуштаку је, бар формално, осуђен на затворску казну, а Рикер је неколико година касније именован за шефа Савета Уједињених нација за људска права.




Извор: Вести    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине