Вести:

Monday, December 14, 2015

Колико се дуго опстаје у гету?

Monday, December 14, 2015 | КМ новине 0

Живот Срба на Косову и Метохији дужи низ година личи на ријалити шоу у режији НАТО пакта, Европске уније и политичких магова из централне Србије.

Колико се дуго опстаје у гету? #КМ_Новине, #Вести, #Косово, #Метохија, #Србија,
Имитација безбрижног живота: Кошарка као рекреација / А. Чукић


















Пише: Јелена Петковић / Вести

Ми смо овде затворени у гету, ограничена нам је слобода кретања, право на политичке и правне слободе, ускраћени смо за нормално школовање и здравство. Треба само доћи на Косово и причати са народом и свима ће бити јасно шта говорим, за "Вести" каже Градимир Денић, становник Чаглавице на централном Косову.

А, ако не будемо послушни, додао је горко, бићемо кажњени.
- То значи да ћемо бити протерани, биће нам спаљена кућа, спалиће нам цркве, порушити нам гробља, што смо на својој кожи доживели 2004. године. А, на КиМ су постављени политички недорасли људи који нас воде, а који не могу да парирају албанским политичарима, него су ту да буду политички послушници и да раде шта им се каже - изустио је у даху. 

Јутарње зраке сунца купили смо на клупи у дечјем парку у центру Чаглавице. Градимир је објашњавао како је и деце у школи све мање, како су родитељи незадовољни јер се први пут догодило да се спајају одељења основцима, па брину о квалитету образовања које ће добити малишани. 

Срби у Чаглавици посебни су због много ствари. Посебни су и по томе што су се пробрали, а они који су остали за онима који су отишли, годинама су се упирали да не продају своја имања, и излазили, и дан-данас излазе, да телима бране дедовину од узурпатора. Последњих годину и по дана, у томе месту, све више је кућа на продају.

Ћуте да не изгубе посао

Поврх свега и страначка политика је узела данак и доста оштетила односе међу Србима на Косову. Многи, каже Денић, ништа више ни не коментаришу у страху да ће изгубити посао.

- Они који раде у буџетским установама, ако превише причају могу да остану без посла. А нисмо били довољно паметни да научимо да су нам та међустраначка препуцавања загорчала живот од Триглава до Ђевђелије.
- Слушам разне глупости и оне који се баве овом темом, а не баве се суштином. Зашто се продају куће? Зато што људи то морају да раде, јер су остављени од своје матице и препуштени сами себи. Па како онда да се снађу, ако им је једино остала шанса да оду са тим парама. Не можеш да оптужујеш народ. Боже, па хиљаду српских кућа је спаљено, стотине цркава, десетине гробаља порушено. Да ли се неко због тога секира? Не. 

Стигли рачуни на наплату

- Овде се годинама живело зато што се нису плаћали струја, вода, комуналије, порез, а сада све то долази на наплату. Од чега ће људи да плате, ако се буду укинуле плате из Србије и ако буду спали на косовске институције. То је реалан страх. Народ прећутно изражава своје незадовољство тако што ће да прода имање и оде - каже Денић.

Онолико колико води Србија рачуна о Србима, инсистира, види се на терену. И Градимир и многе његове комшије подвлаче да се од потписивања споразума у Бриселу између Београда и Приштине, до данас, много тога променило. 

- Џаба нама ови политичари из Београда причају да су постигли неку победу, када се на крају рачуна оно што Албанци раде. Лажу нас константно, без трунке стида, просто се играју са народом који је остао да живи овде. А остала је шака јада која преживљава овде, која нема никакву будућност и перспективу. 

Чаглавица, тихо и мирно место, делује идилично. Ту живот тече када деца истрче из Дома културе после тренинга стоног тениса или каратеа, када се на игралишту до касно увече игра баскет или у локалној кафани до раних јутарњих сати слави рођендан или венчање. А, онда их пресеку они дани, када политика упре прстом, када се страх сеје ваздухом, а погледи слете надоле. 

- Будућност Срба на Косову не видим нигде. Нажалост, не видим ни себе у Србији. Просто нисам нигде и не знам где ћу. Како да останете на овим просторима када немате адекватно школовање, лечења и слободу кретања, па вам прете укидањем и основних средстава за живот. Колико се дуго живи у гету? Је л' има краја?



Извор: Вести    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине