Вести:

Sunday, November 1, 2015

Шиптарски мафијаши гори од Турака

Sunday, November 1, 2015 | КМ новине 0

Готово да нема српског села у општини Грачаница у коме нема табле "кућа на продају".

Шиптарски мафијаши гори од Турака
Фото: А. Чукић


















Пише: Јелена Петковић / Вести


Имања нуде власници Срби јер им је кажу доста тешког живота, неизвесне будућности и досадашњих неодрживих политичких решења која су готово редовно ишла по њиховим леђима, али и џепу. Они који остају често су жртве бруталне отимачине земље. Очигледно нелегалним радњама уписани нови власници, углавном Шиптари, не либе се да дођу с тракторима и машући наводно регуларним папирима о купопродаји, отуђе њиве.

Село Чаглавица, које је уједно и приградски део Приштине, али и село општине Грачанице, плаћа цену атрактивне локације на почетку ауто-пута Приштина-Скопље. Уместо да се Србима који ту живе помогне да отворе неки бизнис, све купљено или узурпирано, претворено је у стотине шиптарских кућа и пословних објеката у којима раде и зарађују углавном Шиптари. А све што су српска села грачаничке општине "добила" од "прогреса на Косову" своди се на шест "кућа љубави" саграђених на путу Чаглавица - Лапље Село, у којима парови, странци на служби у Приштини и Шиптари, уживају у апартманима који се издају на сат. На вапаје мештана да су ти објекти наређани око школске ограде, где наставу похађају српски основци и средњошколци, нико ни да трепне.

У борби Срба за имовину не помажу ни тужбе, ни позиви полицији, ни спорадичне опомене представника ЕУ у Приштини - да то тако не може. Дошло је дотле да мештани немају куда, него, како кажу, да физички стану у одбрану своје дедовине. 




Ни турске тапије, које несумњиво потврђују вишевековно власништво нису помогле Властимиру Китићу кад су су пре неколико дана појавили узурпатори његовог имања. Он је убеђен да иза ових сценарија, који се по матрици дешавају Србима, крије мотив за последњи прогон Срба из Приштине.

Узалуд се обраћао Еулеску

- Нико није понудио никакво решење за наш проблем. Обраћао сам се општинским органима у Грачаници и свима другима, али се нико није показао довољно агилним да то спречи. Шта друго да мислим него да је то мафија и криминал. Кад сам се обратио Еулексу, они су ми рекли да прате групу која ради те радње везано за илегалну укњижбу земљишта, и да ће проверити и моје наводе, али да то остаје у тајности због истраге - каже Властимир Китић.

- Поново ми се отима дедовина. Оцу су ми узели 50-их година и припојили земљорадничкој задрузи Ратар. Кад су се створили услови, 90-их смо искористили да је вратимо. Годинама се вучемо по судовима, сваку одлуку коју суд донесе, Агенција за приватизацију поништи, и тако укруг, све док се у јулу нису појавила тројица Шиптара с фалсификованом власничком документацијом и наводним уговором о купопродаји. Нико не уме да ми објасни како су се о катастру завела тројица нових власника: Шефкије Агаши и Артан и Сабит Велију, када ми земљу нисмо продали - каже за "Вести" Властимир Китић, који са три брата дели 15 ари плаца у Чаглавци, док у власништву стричева породица Китић има још 90 ари.

"Продао" парцелу после смрти

Земља која је у једном периоду била у власништву земљорадничке задруге Ратар, а налази се у близини новог ауто-пута, била најатрактивнија за насилно отуђивање. Реч је о око 120 хектара најобрадивије земље која се налази на пет локација у Лапљем Селу, Чаглавици и Ветернику.
Срби из Чаглавице нису могли да поверују када је не тако давно постављена ограда око православног гробља, а испоставило се да је спорну парцелу наводно продао њихов суграђанин Божидар Николић. Ту не би било ништа чудно да спорни купопродајни уговор није "потписао" осам година после смрти, о чему су "Вести" већ писале.

Четири пута је морао да зове полицију.

- Долазила је полиција из Приштине, али последњи пут су ми рекли да нису надлежни, да зовемо друге. Осим тога, узурпатори долазе петком поподне, суботом и недељом, све у време када инспекција која би их спречила не ради - додаје он.




Градимир Денић, мештанин Чаглавице чија породица ту живи више од два века, такође је био жртва узурпатора. Он истиче да ни у време Турака није било оваквих проблема и поручује да је "ситуација на терену много другачија него што тврди Влада Србије и представници Европске уније"
  
Шапа на трећину српске земље
Наш саговорник Властимир Китић истиче да у приштинском делу Чаглавице живи око стотину Срба, са власништвом над око 300 хектара обрадиве земље. На трећину је неко ставио шапу.
Мештани упозоравају да би могло да дође до физичког сукоба Срба и Шиптара јер проблем траје годинама.

- На Србе се сваког дана врши велики притисак и подстиче њихово исељење с вековних огњишта. То што нам ради тренутна власт на Косову, боље речено, мафијашки картели је неиздрживо и то наочиглед целе међународне заједнице и Београда. Ситуација је неподношљива, а што је најгоре, ми имамо наше представнике у косовским институцијама, који, нажалост, само чекају крај месеца да приме огромне плате. Грам мозга немају о томе чега су се прихватили јер шиптарски посланици праве будале од њих. Нажалост, нама Србима ће бити још теже - огорчен је Денић.




Ратни плен терориста "ОВК"
Они којима су узурпатори ушли у посед, посебну муку муче да их иселе. Породица Лазић се годинама борила да истера узурпатора с њива, а која је више од три и по века у њиховом поседу.
- Нисмо хтели да је продамо и зато су нам је отели силом - испричали су за "Вести" и истакли да су чули да су узурпатори људи из терористичке "ОВК"-а и да је њихово имање део поделе "ратног плена".



Извор: Вести    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине