Вести:

Monday, August 17, 2015

Веритас: Испитати сумњиво понашање Хага према српским заточеницима

Monday, August 17, 2015 | КМ новине 0

ДИЦ Веритас, Саопштење поводом изненадне смрти генерала Миле Мркшића у затвору у Португалу
17. Август 2015.


Веритас: Испитати сумњиво понашање Хага према српским заточеницима
генерала Миле Мркшић

Међу Крајишницима је неугодно одјекнула вијест о изненадној смрти бившег комаданта Српске Војске Крајине (СВК) генерал-мајора Миле Мркшића, рођеног у Вргинмосту, који је преминуо јуче у лисабонском затвору у Португалу.

Тим поводом Крајишници окупљени око Веритаса његовој породици изјављују искрено саучешће.

Истовремено постављају и питање како је могуће да човјек са дијагнозом “астма и физичка исцрпљеност” умре за свега двадесетак дана по пријему у болницу, односно четири дана по новоутврђеној дијагнози “карцином плућа”. Како то да затворски љекари нису на вријеме открили тако опаку болест и како то да, када је већ откривена, надлежне затворске власти нису обавијестиле Хашки трибунал, по чијој одлуци је и доспио у лисабонски затвор, односно дипломатско представништво Србије, чији је држављанин.

Тај очити немар лисабонског затвора и затворске болнице у којој је љечен још више изненађује када се зна да је Португал постао члан Европске уније још 1986. године, што је претпоставка и за правно уређену државу.

Како то да су власти у Србији најавиле да ће тражити његово премјештање у Србију ради љечења тек када су медији објавили апел његове кћери, иако су о његовом стању обавијештени петнаестак дана раније.

Раније смо преко медија обавијештавани о условима у појединим затворима држава ЕУ у којима су хашки осуђеници издржавали затворске казне – знали смо да су у шведском затвору Биљану Плавшић малтретирале муслиманке које су у истом затвору издржавале казну; знали смо и када је генерал Радислав Крстић тешко претучен у британском затвору, а знали смо и да услови у естонском затвору, у којем дугогодишњу казну издржава бивши предсједник РСК Милан Мартић, нису далеко одмакли од стаљинистичких гулага. А прва вијест о условима у лисабонском затвору, гдје је од 2012. године казну издржавао генерал Мркшић, дошла је до јавности тек неколико дана пред Мркшићеву смрт.


До сада је у притворској јединици хашког трибунала у Схевенингену умрло девет притвореника међу којима је седам Срба (Ђорђе Ђукић, Славко Докмановић, Милан Ковачевић, Слободан Милошевић, Момир Талић, Милан Бабић и Мирослав Дероњић), док је генерал Мркшић први који је умро ван Схевенингена.

У број умрлих нису укључени они који су због подмакле болести пуштени из притворске јединице и убрзо умрли на слободи. Иначе, Трибунал према свом статуту не може изрећи смртну казну, али и да може тешко да би их толико, колико их је обољело на смрт и умрло у његовој притворској јединици, укључујући и смрт Мркшића у лисабонском затвору, осудио на ту казну.

Било би вријеме да неко одговара за толике смрти Хашких притвореника и осуђеника.

Београд, 17.08.2015.



Извор: Д.И.Ц. Веритас    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора


Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине