Вести:

Sunday, May 17, 2015

Обијене куће Срба повратника у селу Бича код Клине

Sunday, May 17, 2015 | КМ новине 0

Неидентификовани почниоци (највероватније Шиптари) обили су ноћас две повратничке куће и дом за смештај повратника у селу Бича код Клине на Косову на Косову и Метохији.

Клина, повратничко место. Фото: Новости
Ово је данас за агенцију Бета рекао Стојан Дончић из Клине и додао да у једној кући живи медицинска сестра, Данијела Дончић, али да је прошле ноћи спавала у кући његове породице, док су друга кућа и дом за привремени смештај повратника били су празни у време провале.

Како је Дончић навео, лопови су из обијених кућа однели "неке ситнице", а локална полиција данас је обавила увиђај.

"Од 42 куће у нашем селу њих 40 је у ранијем периоду проваљено. Само две куће нису проваљене, јер у њима стално живи моја и још једна повратничка породица", рекао је Дончић за Бету и додао да је ово пети инцидент у протеклих месец дана.

Прошлу ноћ украден је трактор у сеседном селу Грабац, а раније овог месеца нападнуте су и опљачкане повратничке породице Воштић у селу Клинавац и Шмигић у селу Дрсник, а у самом граду Клина пребијени су и опљачкани супружници Дабижљевић.

До 1999. године у Бичи је било 160 домаћинстава са око 700 Срба. Такозвана "влада Косова" са донаторима изградила је 42 куће у које се 2002. године вратило око 200 расељених Срба, док данас у Бичи живи њих око 10.

Колико је та обнова успешна показује и чоњеница да чланови шест расељених српских породица које су се вратиле у Клину, спавају на поду станова које су им општинске власти доделиле јер у њима нема опреме, изјавила је пре неки дан Силвија Рашковић.




Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине