Вести:

Wednesday, April 22, 2015

На 70-годишњицу Победе у Русију долазе мошти Светог Георгија Победоносца

Wednesday, April 22, 2015 | КМ новине 0

Са Свете Горе у Русију ће 24. априла бити донет ковчег са моштима великомученика Светог Георгија Победоносца.


Дочек моштију биће организован у 11 часова на аеродрому „Внуково-3″. Мошти Светитеља ће током два месеца бити пронете кроз 20 градова Русије, укључујући и Москву, саопштили су Интерфаксу организатори преноса моштију.


Догађај је планиран на 70-годишњицу Победе. Празник великомученика Георгија је 6. маја. Управо тог дана, пре 70 година је Немачка капитулирала.
Светињу ће пратити монаси атонског манастира Ксенофонт, где се мошти и чувају, као и чудотворна икона великомученика Георгија, која ће такође бити донета у Русију. Ову икону су иконоборци покушали да униште, али је она остала сачувана. Монаси овог манастира основаног у 10. веку, много векова пред њом узносе молитве и сведоци су многобројних чуда.

Патријарх Московски и целе Русије, Кирил, је више пута указивао на посебну улогу Светог Георгија Победоносца на јачању народног духа у време Великог Отаџбинског рата (II св. рат, прим. прев). Како је нагласио Патријарх, то што се народ „ватрено молио светом Георгију, није било случајно“, није било случајно ни то што су гардијске ленте (гвардейские ленточки) совјетске армије – биле ленте са ордена Светог Георгија Победоносца, зато што су људи сматрали да је „Свети Георгије победник над злом у људској историји“.



Превод: СРБски ФБРепортер


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине