Вести:

Wednesday, April 15, 2015

Могућ долазак ратног злочинца Тачија у Београд 24. априла - рођендански поклон?

Wednesday, April 15, 2015 | КМ новине 0

Да - најављен је добровољни и несметани долазак ратног злочинца Хашима Тачија у Београд, против кога је подигнута оптужница и који је у Србији осуђено у одсуству на десет година затвора. И то - на дан његовог рођења!

Хашим Тачи, илустрација "Гето Србија"

Такозвани "заменик премијера" и "шеф дипломатије" шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије, Хашим Тачи, потврдио је учешће на конференцији "ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно", коју 24. априла у Београду организује невладина организација Омладински одбор за образовање, сазнаје Данас незванично од извора блиских Тачију.

Како прецизирају ти саговорници, "ЕУ лобира да се посета догоди, а Влада у Београду ове седмице треба да донесе одлуку у вези са његовим доласком". У случају да Влада Србије да зелено светло, била би то прва посета бившег такозваног "премијера" Београду.

- Позив да учествују на конференцији која се одржава у "Метрополу" добили су, између осталих, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, шеф македонске дипломатије Никола Поповски, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, те шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Пре неколико месеци лист Данас није успео код надлежних правосудних институција и у МУП-у да добије званичну информацију какав је тачно статус Хашима Тачија, ратног злочинца и бившег такозваног "шиптарског премијера", и да ли би он, теоретски, могао да посети Београд. Незванично, речено им је да се против њега води "нека врста" истражног поступка за ратне злочине.

Више српских полицајаца убијено његовом руком, такође је велики број српских цивила убијен његовом "заслугом".

Тачи је прошле седмице посетио Загреб и Љубљану. Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић је након састанка рекла да Хрватска и такозвано "Косово" континуирано сарађују на читавом низу тема, од привредних и политичких до европских, билатералне односе оценила добрим, али и истакла да постоје велике могућности за њихово проширење. У јануару ове године Тачи је такође посетио Црну Гору.


Хашим Тачи - о ратним злочинима укратко

Хашим Тачи је један од оснивача терористичке организације "УЋК". Од 1993. године као припадник унутрашњег круга ОВК, Тачи је био задужен за обезбеђивање финансијских средстава, набавку оружја и организацију обуке. Након што је током 1992-93. године прошао војну обуку у Албанији учествовао је у терористичким нападима на Косову и Метохији.

Тачи је такође познат и као командант самозване Оперативне зоне ОВК у Малишеву и члан Дреничке групе ОВК, коју је 1993. године основао Адем Јашари и која је контролисала око 10-15% од укупних криминалних активности на Косову и Метохији.


Адем Јашари и Хашим Тачи, злочинци и терористи.

Група је учествовала у кријумчарењу оружја, украдених аутомобила, нафте, цигарета и проституцији. Тачијеве везе са мафијом учвршћене су родбинским односима након удаје његове сестре за Сејдија Бајрушија, једног од познатих вођа Албанске мафије.

Хашим Тачи је заједно са припадницима Дреничке групе учествовао у нападу из заседе на полицијско возило, 25. маја 1993. године на пружном прелазу код Глоговца. Том приликом су убијена два српска полицајца док их је петорица тешко рањено.

17. јуна 1996. године Тачи је учествовао у нападу из заседе на полицијску патролу на путу Косовска Митровица - Пећ када је убијен један српски полицајац док је други тешко рањен.

21. септембра исте године, Рама је по Тачијевом налогу бацио бомбу на касарну „Милош Обилић“ у Вучитрну. По његовом налогу извршен је и напад на Средњешколски центар у Вучитрну у којем су биле смештене породице избеглица из Книнске крајине.


Да ли му је то поклон за рођендан од Европске уније?

У јулу 1997. године Тачи је осуђен у одсуству, од стране окружног суда у Приштини на 10 година затвора због тероризма. У фебруару 1998. године издата је потерница за њим. Године 2003. расписана потерница је проширена и ради почињеног геноцида. Центар Интерпола у Лиону одбио је да објави српску потерницу за њим, правдајући такав поступак аргументом да Тачи ужива дипломатски имунитет.
Хашим Тачи се, према изјавама известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија, налазио на челу криминалне организације за трговину људским органима тзв. случај Жута кућа.

Агенције

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине