Вести:

Wednesday, March 4, 2015

Запад и Приштина селе Албанце са Космета

Wednesday, March 4, 2015 | КМ новине 0

Посматрано са стране саме организације оваквог одлазка, намеће се питање како је могуће анимирати толики број одлазака по националној основи.

KM Novine, Kosovo, #Km novine, #Kosovo

Поводом масовне селидбе Албанаца са Косова и Метохије.

 • Краткорочни циљ селидбе је и привремено ангажовање младе мушке популације која напусти Косово и Метохију за сукобе у Украјини
 • Овај процес масовног егзодуса Албанаца се такође уклапа у процес регионализације Републике Србије на којем инсистира Запад односно ЕУ
 • Дугорочни циљ је ширење утицаја НАТО-а према источној Европи и Руској Федерацији.

Пише: Драган Велић, председник Српског националног већа Косова и Метохије

Ових дана се могу чути многи различити коментари и мишљења политичара, аналитичара и  новинара  на једну несвакидашњу и интересантну појаву која је отворила многа политичка питања и дилеме. Наиме ради се о масовном одласку Албанаца са Косова и Метохије у земље западне Европе.

Ова појава је многе на неки начин упашила али свакако већину је збунила и довела у недоумицу. Из ових разлога, пратећи дуго година збивања на Косову и Метохији хтео сам да изнесем своје запажање и виђење. 


   
Масовни одлазак Албанаца јако добро испланиран

Анализирајући ову појаву најпре морамо знати да су Албанци нација, ако се тако може рећи, јако подложвна миграцијама. Најчешћи разлози мигрирања су економске природе али исто тако постоји и елемент сталне тежње за освањјањем нових територија. Тако да  ово најновије исељавање са простора Косова и Метохије није нека посебна појава. Међутим, оно што је специфично за садашње масовно исељавање је то, што се оно дешава у специфичним условима и са израженим интезитетом у врло кратком временском периоду. 

Ова појава несумљиво наводи на закључак да се у овом случају ради о врло организованом процесу исељавања. Посматрано са стране саме организације оваквог одлазка,  намеће се питање како је могуће анимирати толики број одлазака по националној основи. Међутим, и овде нема неке посебне новине што се тиче Албанаца а када је у питању остваривање неког задатог националног циља.

Да је то тако, постоје многи примери који су се се десили у скорој и даљој прошлости, као што је ''једнонационално тровање'' Албанаца на Косову и Метохији, као и самоорганизовани егзодус током сукоба 1999. године.


Kosovo, km novine, #kosovo, #km novine,
Одлазак Шиптара са КиМ 1999.
Исто тако, анализирајући овај масовни одлазак Албанца треба имати на уму и следеће чињенице,  а то је  да је албанска  дијаспора једна од најорганизованијих и највећих у Европи, као и да су они Западу увек потребни за рад на најтежим и незаконитим пословима. 

Међутим, са друге стране због великог броја албанске популације која се налази на Западу и која се стално увећава, Запад је по мом мишљењу поред осталог и креирао Косово као независну државу  како  би један део њих који им нису потребни вратио на Косово и Метохију. 

Из ових разлога несумљиво је да западно европске земље желе контролу броја Албанаца у својим земљама. Имајући на уму горе наведене чињенице, може се извести искривљени закључак да се у овом тренутку масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије неуклапа у стратегију и планирање утицаја  САД и земаља западне Европе  у овом делу Европе. Међутим, то само тако изгледа. Масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије је по мом мишљењу јако добро испланиран и у право време организован од стране Запада и владајућих структура у Приштини. 

Наиме, поставља се питање како је могуће да толики број Албанца за само неколико месеци напусти Покрајину?
Наравно да би се ово извело потребно је добро организовати и управљати читавим процесом. Затим, намеће се питање  ко је то могао организовати? 
Свакако само институције ( наравно на нетранспарентан и тајни начин). А да се ради о организованом одласку то се може видети и по томе како су они који одлазе опремљени која им је правац кретања ( не случајно изабрана српско - мађарска граница), колико новаца имају, ко их превози и низ других добро испланираних и организованих активности. 

Разлози егзодуса Албанаца

Као једно од кључних питања намеће се и питање које институције и уз чију подршку организују овај масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије? Наравно институције у Приштини уз подршку оних земаља који формирају ткз независну државу Косово. Да би се овај процес масовног исељавања организовао безусловно је неопходно направити манипулације и одрђене стимулације за одлазак. Што се тиче манипулација потпуно је јасно какви се све изговори и оправдања налазе од стране Запада и власти у Приштини
(економски разлози, незадовољни бирачи и низ других). Ако сагледамо који су то мотиви које су организатори масовног одласка користили да би се у кратком временском периоду покренуо толики број људи, ту пре  свега стоје следећи мотиви или разлози:

 • Тренутно врло лоша економска ситуација у Покрајини ( у исто време Аустрија објављује потребу за 500.000 радних места а Немачка предлаже усвајање већих погодности за емигранте)
 • Велики број албаских породица већ има неког у земњама западне Европе.
 • Ангажовање младих људи за борбу у редовима Исламске Државе ИСИС.  ( Велики број сиромашних људи примао је и прима финасијску помоћ од исламских организација)
 • Немогућност отплате кредита узетих од страних банака од 1999. године. ( Изграђен је велики број станова, кућа и других објеката који се не користи и економски су неоправдани)

Краткороични циљеви

Поставља се и основно питање, зашто би баш сада наведени чиниоци организовали масовни одлазак Албанаца? Много је околности које су се десиле или организовале а које одговарају тренутку да се баш сад организује масовни одлазак Албанаца са Косова и Метохије, јер у читавом овом процесу постоје краткорочни и дугорочни циљеви које треба по мом мишљењу сада отпочети са реализацијом како би се остварио жељени циљ.

Неки од краткорочних циљева које треба  у овом тренутку постићи а који су везани за дугорочне циљеве су:

 • Привремено ангажовање младе радне снаге у Западној Европи на пословима о којима сам говорио.
 • Привремено пражњење Косова и Метохије младом популацијом која је незадовољна политичком и социјално- економском ситуацијом у Покрајини.
 • Привремено ангажовање младе мушке популације која напусти Косово и Метохију за евентуалне сукобе у Украјини, као и онемогућавања да се исти регрутују у борце за Исламску Државу (ИСИС).  
 • Појачање интезитета страха и несигурности код преосталих Срба на Косово и Метохији, са којим се може изазвати повећање тихог егзодуса из Покрајине, а све у циљу заокруживања косовске независности.
 • Стварање фингираног притиска за добијање Споразума о стабилизацији и придруживању и визну либерализацију за тзв Републику Косово.
 • Вршење притиска на Републику Србију за потпуну имлеменацију тзв Бриселског споразума, односно споразума о слободи кретања.
 • Стварање проблема држави Србији у процесу повратка по Споразуму о редмисији оног дела албанске популације које ће земље западне Европе вратити преко државе из које су дошли како је предвиђено Споразумом.  Проблеми ће бити политичке и финасиске природе.( Политички притисци ће се огледати у даљем давању уступка Републике Србије тзв Републици Косово а ради заокруживања њене независности а док проблеми финансијске природе огледаће се у обезбеђивању значајних финасиских средстава за процес  Реадмисије.)

Дугорочни циљеви

Дугорочни циљеви које треба остварити у овом делу Европе су:

 • Промена националне структуре Републике Србије повећањем броја Албанаца у делу АП Војводине и централне Србије.( Сведоци смо велике куповине некретнина у централном делу Републике Србије од стране Албанаца, као и њихово  пријављивање места боравка и пребивалишта у овим деловима државе Србије.) Овај процес се такође уклапа у процес регионализације Републике Србије на који инсистира Запад односно ЕУ.
 • Даље распрчавање Републике Србије како би се елиминисао српски фактор као иоле утицајнији у овом делу Европе.   
 • Дефинитивно формирање Косова као независне и суверене државе.
 • Стварање услова за формирање тзв Велике Албаније.
 • Слабљење утицаја Руске Федерације у овом делу Европе.
 • Ширење утицаја НАТО-а према источној Европи и Руској Федерацији.
 • Ширење геоплитичког утицаја САД и Западне Европе према евроазиском простору. 

 

У овој краткој анализи намера ми је била  да читаоцима предочим све аспекте, по мени пажљиво планиране (потенцијалне) исламизације односно албанизације једног великог дела државе Србије, као и учвршћивање утицаја Запада у овом делу Европе а у светлу масовног одласка Албанаца са Косова и Метохије. Наравно, овде сам изнео само своја запажања која тек треба да буду потврђена (или демантована) у пракси а предстојећи догађаји ће највероватније дати одговор на нека мишљења и питања.

Извор: Срби на окупПрипремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.