Вести:

Friday, February 27, 2015

УН тражи одговорност и извињење Унмика

Friday, February 27, 2015 | КМ новине 0

Саветодавна комисија за људска права УН на Косову затражила је од Унмика да, због тога што није спровео ефикасну истрагу поводом отмице и нестанка Драгана Стевановића и Ивана Мајсторовића, јавно призна одговорност и да се извини породици.

Један од бројних, и до сада узалудних, протеста поросица киднапованих.
 У документу у који су франкфуртске "Вести" имале увид та комисија од Унмика тражи да јавно, путем медија, призна одговорност, да се извини породици и тражи од надлежних органа Косова да предузму све кораке како би се починиоци извели пред лице правде.

Унмик није спровео ефикасну истрагу поводом отмице и нестанка Драгана Стевановића, који је заједно са Иваном Мајсторовићем (17) отет 19. августа 1999. док су путовали из Косова Поља ка Подујеву.

Истражни списи показују да осим отварања истраге, Унмик није преузео ниједну активност да Стевановића пронађе, а онда је истрага затворена.
...
На несхватљив потез указује документ Централне јединице за кривичну истрагу УН у коме се наводи да је 18. новембра 2003. одржан састанак са правним саветником Унмика/Кфора капетаном Х. Л. из Америчког ратног ваздухопловства, замеником начелника Јединице за ратне злочине (В. Р.) и службеницима Унмиковог Одељења правде (Ц. Ф. и П. Ц.).
На том састанку је одлучено да се, услед временског и ограничења ресурса и особља, настави с истрагом само одређених предмета и да остану само они где је постојала велика вероватноћа да ће осумњичени бити идентификовани.
За предмет Стевановића је одлучено да не испуњава потребан ниво доказа, трагова, нити идентификације осумњичених.
Директор Унмиковог Одељења правде Пол Кофи наложио је да тај предмет затвори.

"Комисија с изразитом узнемиреношћу примећује да је затварање овог случаја очигледно била последица опште политике који је спроводио Умниково Одељење правде", наводи у свом мишљењу Саветодавна комисија УН.
"Још већу узнемиреност узрокује чињеница да је оваква политика усвојена 10 месеци након што је Генерални секретар УН навео у извештају СБ да полицијски и правосудни систем на Косову који је успоставио Унмик 'добро функционише' и да је 'одржив'", истиче Саветодавна комисија УН.

Комисија, како преносе "Вести", указује и на то да је налог за затварање случаја дао директор Одељења правде, а не тужилац коме је поверена истрага или надзор над њом.
Комисија указује на необјашњиву улогу "правног саветника Унмика/Кфора", који је очигледно био војни официр, у креирању и спровођењу овакве политике.

Породица Драгана Стевановића одмах по његовом нестанку је обавестила Црвени крст, Кфор и Унмик, наводећи могућу локацију нестанка.

Заједно са другим породицама које трагају за несталима писали су Бернару Кушнеру.

"Апсолутно ништа нам нису јавили. За 17 година ниједну информацију нисмо добили", каже Драганова супруга Славица која одгаја троје њихове деце.

"Верујте да и данас све то преживљавам, очекујући да ми неко нешто јави. Не могу да схватим да човек само тако нестане", додаје Славица.

Она истиче да је од извесног Р. К. добила информацију да је њен супруг одведен у Албанију. Међутим, након што му је дала новац, није га више видела.

"Он је тврдио да је жив. Али, њега нису звали да саслушају, и не знам да ли је заиста знао нешто или је само хтео да заради новац", каже Славица.

Она додаје да јој мишљење Саветодавне комисије значи, али да би требало да неко поводом тога нешто и уради.

"Нама остаје само да таворимо и да чекамо јер сви знају и сви су упознати, и на крају ништа", закључује Драганова супруга.
Саветодавна комисија сматра да "овај случај, као и други случајеви убистава, отмица и нестанака који су претходно размотрени указује на образац површних и непродуктивних истрага које је полиција Унмика спроводила у вези с убиствима и нестанцима на Косову".


Извор: РТВ

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.