Вести:

Thursday, February 26, 2015

Лажна дилема: Манастир Острог – државна или црквена имовина

Thursday, February 26, 2015 | КМ новине 0

„Испада да је Свети Василије Јовановић, градивши манастир заправо био државни намјештеник општине Даниловград, која није узгред речено ни постојала средином 17. вијека...


...или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије“, казао је Протојереј ставрофор проф.др Борис Б. Брајовић, редовни професор Философског факултета у Никшићу и некадашњи декан Православног богословског факултета, поводом непримјерене тврдње Михаила Бурића, предсједника Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете- Манастир Острог.

Бурић је недавно за „Портал аналитика“ изјавио да СПЦ не може бити власник Манастира Острог „јер се ради о некада државном објекту, те кроз историју преноса није било основа и не може бити да је СПЦ власник споменика културе Црне Горе. Српска православна црква може бити само корисник. Власник и на кога би се могао водити овај манастирски комплекс, може бити само Општина Даниловград – евентуално држава, јер су општина и држава по питању власништва суплементарни“.

Он је недавно послао писмо надлежнима из општине Даниловград, у коме тражи да јавно саопште ко је власник Манастира Острог и околног земљишта иницирајући ширу расправу о томе.

„Није овдје проблем изјава једнога човјека господина Михаила Бурића, већ је у питању феномен дизања прашине прошлости у очи“, сматра отац Борис Брајовић, додајући да Бурић није усамљен примјер, већ представља једног у низу „узбуњивача секвенцијалног преношења пажње са важних и правих проблема на напостојеће и лажне дилеме“.

„Та милитантна биологија ријечи којом се господин Бурић у својој аналитици служи, заправо онемогућава било какву проблематизацију у друштву, у овом случају односа државе и цркава и вјерских заједница, било какво истинско отварање питања, које би са своје стране онда дефинисало методе прихватања и отвореног решавања свих проблема“, казао је он, уз опаску да је подразумијевајуће да никад ни једна црква и вјерска заједница, па ни Митрополија црногорско приморска, није имала никада у свом посједу државну имовину.

„Такође изненађује ничим доказана тврдња да је Свети Василије Јовановић, градивши манастир заправо био државни намјештеник општине Даниловград, која није узгред речено, али сасвим неважно и тим горе по чињенице, ни постојала средином 17 вијека, или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије, а на чијој земљи, заслугом  Бјелопавлића је свети Василије одлучио  да гради манастир“, појаснио је отац Борис и закључио:

„Али оно што ни људски не можемо опростити у овом случају господину Бурићу јесте да питања, која за нас православне хришћане, а вјерујем и за све грађане Црне Горе, нијесу и не могу бити никада и ни у коме облику питања политичке манипулације, као што је светост манастира Острога, поставља у првој недељи Великога поста на један непримјерен начин и у непримјереној форми“.


Извор: Ин4С.нет

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.