Вести:

недеља, 9. новембар 2014.

Пројекција докумемтарног филма ''Дах живота''

недеља, 9. новембар 2014. | КМ новине 0

Документарни филм "ДАХ ЖИВОТА" у режији Сњежане Брезо и продукцији РТРС-а приказује се на северу КиМ.
...
После Зубиног Потока јуче, филм ће бити приказан и у Звечану. Пројекција је заказана за 11. новембар у 18.00 сати, у "Културном центру".

Филм “Дах живота” инспирисан је страдањем бањалучких беба на почетку грађанског рата у Босни и Херцеговини, 1992. године. Због копнене и ваздушне блокаде, болници у Бањалуци понестало је кисеоника, од животне важности за новорођенчад, у првим минутама живота. Авион, натоварен боцама кисеоника, данима је стајао на аеродрому у Београду и чекао дозволу Уједињених нација за полијетање...

Документарни филм од 54 минуте говори о страдању 12 бањалучких беба које су тек рођене морале умрети услед забране летова од стране међународне заједнице и допремања кисика из Србије у Републику Српску кога у ратном периоду у Бања Луци и РС није било. И о јединој преживелој беби Марку Медаковићу који због недостатка кисеоника има трајна оштећења и потпуно је завистан од помоћи своје мајке Снежане која над њим бди 24 сата.



Филм је на фестивалу у Даблину и Сремским Карловцима освојио прву награду. Наредну годину биће приказиван у Чешкој. Пре неколико дана на фестивалу у Источном Сарајеву као најбољи документарни филм добио је специјалну стаклену плакету стећак Кнеза Павла.
 

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине