Вести:

четвртак, 25. септембар 2014.

Студенти натерали факултет да повуче признање Косова

четвртак, 25. септембар 2014. | КМ новине 0

Студентска организација „Српски политички форум“ Факултета политичких наука Универзитета у Београду оптужила је управу свог факултета да пропагира једнострано проглашену независност Косова.
...
Повод за ову оптужбу је информација на сајту факултета о представљању регионалног пројекта под називом „Балканска компаративна студија избора: Утицај персоналног гласања на демократске процесе унутар партије“ .

– У самом тексту, којим се шира јавност и студенти обавештавају о представљању и циљу пројекта је више пута указано на независност јужне српске покрајине.  Као учесник уз Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву, Центар за мониторинг и истраживање из Подгорице, се наводи и Косовски институт за политичка истраживања и развој из Приштине. Реч је о организацији чија је мисија „Промовисање и јачање демократије и демократских вредности на Косову и у региону преко независних истраживања, изградње капацитета и изградње институција“ – саопштавају студенти.

Ова студентска организација наводи да је бивши директор центра Иљир Деда обављао и функцију главног саветника Итифете Јахјаге, председнице тзв. републике Косово.

– Деда је био и члан преговарачког тима Приштине у разговору о техничким питањима са Београдом. У последњој реченици вести се се наводи: „Пројекат је покренут да поред академског сагледавања овог питања да допринос дебати око изборне реформе у све четири земље“. Јасно је да се под формулацијом „четири земље“ поред Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, мисли и на Косово, не као на саставни део Републике Србије, него као независну државу. Из приложеног се види да се у тексту, недвосмислено указује на независност самопрограшене квазидржаве Косово, а самим тим крши и Устав Републике Србије – кажу студенти.

Подсећамо да ово није први овакав случај који се десио на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Наиме, на сајту факултета је 3. априла 2014. године истакнут позив за „Летњу школу безбедносне политике“ . У позиву који је објављен на сајту факултета, јужна српска покрајина је више пута недвосмислено наведена као независна држава. Након тадашње реакције Удружења студената Српски политички форум Факултета политичких наука Универзитета у Београду, ова објава је уклоњена.

И овог пута, управа ФПН је реаговала исто па је у тексту уместо формулације „четири земље“ написала „у свим земљама у којима се спроводи“. Ипак ово није умирило студенте.

– Срамно је да високошколска установа чији је оснивач Република Србија и која школује будуће службенике државе Србије и даље дозвољава отворено кршење Устава Републике Србије и пропаганду која има за циљ промоцију независности Косова на свом званичном сајту. 

На крају студенти, окупљени у Удружењу студената Српски политички форум Факултета политичких наука Универзитета у Београду, позивају студенте, ширу научну и стручну јавност, и све грађане Србије да бојкотују ову манифестацију и да стану у одбрану Устава Републике Србије.

 Извор: Правда, Србин.инфо


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.