Вести:

четвртак, 11. септембар 2014.

Обележавање 19. година од страдања Срба из Возуће

четвртак, 11. септембар 2014. | КМ новине 0

обележавање

Масовно страдање Возућана током прошлог рата догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године. Тада је из 30 насеља протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

...

„Љуби брата“ - вјечити документ

Милан Кнежевић и Далибор Јосиповић су ауторски тим који је снимио седам документарних филмова: „Љуби брата“, „Сарајево логор(и) за Србе“, Досије Сребреница“, „Црна књига“, „Средња Босна-протјеривање Срба“, „Средња Босна-друга страна рата“, „Рашћани, село којег нема“.

Документарни филм „Љуби брата“, ауторског тима Милан Кнежевић и Далибор Јосиповић је произведен  2009 год., без посебне логистичке подршке у промоцији и дистрибуцији.
Како је једном приликом рекао и сам коаутор Милан Кнежевић: „Наши филмови су као вода и налазе пукотину у зиду лажи и пропаганде“. Овај филм биљежи вишемилионске прегледе на различитим каналима за дистрибуцију видеа на интернету и путем земаљских и сателитских тв програма.

Посредством интернета, сваки дан у неком дијелу свијета филм свједочи како су одсијецане главе борцима ВРС, не чекајући, успоменама замрачени, Десети септембар.

Помоћник министра за борачко -инвалидску и заштиту цивилних жртава рата Републике Српске Душко Милуновић и савјетник министра генерал Милан Торбица присуствоваће данас обиљежавању 19 година од страдања Срба у Возући.

Они ће, са почетком у 15.00 часова, у цркви Светог Георгија у Стогу присуствовати литургији и парастосу погинулим на возућком фронту, најављено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Масовно страдање Возућана током прошлог рата догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године. Тада је из 30 насеља протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.
Током четири године одбране Возуће и осталих насеља у долини ријеке Криваје, са тог простора погинуло је више од 300 бораца и цивила, међу којима су били дјеца, жене и старији.

На том простору живот је изгубило и 400 војника из јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.


Извор: Фронтал.рс


КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине