Вести:

четвртак, 24. јул 2014.

Немогући услови: Документ који је Србију коштао трећину становништва!

четвртак, 24. јул 2014. | КМ новине 0

Скоро месец дана након Сарајевског атентата Аустроугарска је претила и притискала Србију. Скоро месец дана Србија је скупљала међународну подршку и покушавала да убеди Аустроугарску да није имала ништа са догађајима у Сарајеву. А онда је стигао овај документ…
...

Аустроугарска нота Србији у којој се наводи шта све тачно држава треба да уради у истрази поводом атентата у Сарајеву, предао је посланик барон Владимир фон Гизл 23. јула 1914. у поподневним часовима заступнику српског председника владе Лазару Пачуу, министру финансија.
Одговор је тражен, како је изричито стајало у документу, у року од 48 часова.


У документу данас познатом као „јулски ултиматум" Србија није била директно оптужена за организовање атентата у Сарајеву, али је наведено да јесте „толерисала махинације којекаквих друштава и удружења уперених против Монархије, недоличан језик штампе, величање починитеља недела, учешће војника и званичника у субверзивној агитацији".


Тренутак предаје био је одређен жељом Беча да се сачека одлазак француског председника Републике из Русије пошто се желело спречити руско-француско саветовање на највишем нивоу поводом ултиматума Србији и тиме онемогућити овим силама да брзо заузму заједнички став. То је било и постигнуто – наводи у књизи „Србија у Првом светском рату" историчар др Андреј Митровић.


Ево шта се од Србије тражило у документу који је по хитном поступку прослеђен српској влади на разматрање:

1. Да спречи издавање публикација која подстичу мржњу и непријатељство према Аустроугарској.
2. Да моментално распусти организацију „Народна одбрана", и да исто поступи и са другим организацијама које учествују у пропаганди против Аустроугарске.
3. Да из јавног образовања уклони све што би могло да служи или служи за подстицање пропаганде против Аустроугарске.
4. Да из војске и администрације уопште уклони све официре који су криви за пропаганду против Аустроугарске, а имена тих официра доставила би власт Аустроугарске.
5. Да прихвати учешће аустроугарских органа власти у сузбијању субверзивних делатности против Аустроугарске на територији Србије.
6. Да предузме судски поступак против саучесника Сарајевског атентата који су на српској територији, уз помоћ и упутства аустроугарских органа.
7. Да моментално ухапси Војислава Танкосића и Милана Цигановића (особе које су уплетене у атентат по истрази коју је прелиминарно спровела Аустроугарска).
8. Да спречи „помагање недозвољене трговине оружјем и муницијом преко границе" и да „отпусти и строго казни" оне пограничне органе који су помогли тројици атентатора да пређу границу
9. Да упути Аустроугарској објашњења поводом изјава високих српских званичника у Србији и иностранству, који су изразили непријатељство према Аустроугарској.
10. Да без одлагања обавести Аустроугарску о испуњавању ових обавеза.

Не остаје ништа друго него да се гине
Када је коначно и свет видео овај документ, оружје је већ увелико звецкало на Балкану. Британски државни секретар за спољне послове сер Едвард Греј је, читајући ултиматум, рекао аустроугарском амбасадору да је то „најужаснији документ који је једна држава икада уручила некој другој држави".

Од десет захтева, Србија је прихватила све осим једног, тачке 5. која би значила долазак аустроугарских истражних судија и полицајаца у Србију да воде истрагу на њеној територији.
Министар просвете Љуба Јовановић том приликом изјавио је само да „не остаје ништа друго него да се гине".


Српска депеша послата је 25. јула. Аустроугарски одговор уследио је 28. јула. У обичном телеграм стигла је вест да ова царевина Србији објављује рат.
Овај сукоб прерашће у Први светски рат, највећи и најкрвавији окршај који је свет до тада видео. Србију је, осим разарања и хаоса који је донео, рат „коштао" и трећине становништва или око 1.247.000 војника и цивила. Била је то највећа цена Сарајевског атентата.


Аутор: А. Богдановић

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.