Вести:

четвртак, 24. јул 2014.

Старо Грацко - 15 година бола, неправде, срамоте и заборава (звук, видео, фото)

четвртак, 24. јул 2014. | КМ новине 0

Данас се навршило 15 година од убиства 14 жетелаца у Старом Грацком на КиМ. То је још један злочин у низу почињен над Србима од стране Шиптара а уз подршку МЗ, ЕУ, НАТО, Америке... као ни за остале њихове злочине ни за овај нико није одговарао. Мада, и државни органи Србије сносе огромну одговорност.
...

Без непотребне анализе и по 15-ти пут поновљених речи усредсредићемо се само на сећање и догађаје. Преносимо неколико од сведочења из тог времена и неке од догађаја данас:

Крвави петак у Старом Грацку

Жртве масакра
На језив и окрутан начин, 23. јула убијено је четрнаесторо Срба из села Старо Грацко док су вршали пшеницу. Владика Артемије је одмах дошао у породице жртава и поздравио их са "Помаже Бог". Неколицина му је одвратила: "Нама не помаже"

Као што то обично раде, мештани села Старо Грацко и Велики Алаш у којима живи око 400 Срба, њих четрнаест мушкараца, кренули су у петак 23. јула око пет сати поподне да овршу пшеницу у атару села Бујанце, где се налазе њиве неких од њих. Грацко и Алаш налазе се на два километра од Липљана, односно десетак километара јужно од Приштине. Разлога за журбу било је више. Први и најбитнији свакако је ситуација у њиховом окружењу, која се у последњих неколико недеља драматично искомпликовала. Од 20. јуна, када су последњи југословенски војници и полицајци напустили Косово, Срби који су одлучили да на Косову остану изложени су страховитом малтретирању од стране албанских екстремиста, тако да своје кретање своде на минимум. Други разлог за журбу је био што се за викенд очекивала киша. Око пола девет увече њихове породице почеле су да осећају ону врсту нелагоде која претходи великом страху.



Око девет сати породице су већ биле озбиљно забринуте и почеле су да зову штаб КФОР-а у Липљану. Они који су звали тврде да се на телефон јавио преводилац Албанац (или Албанка, што је нејасно, али не и толико битно), те да је на њихове апеле одговорио како они не знају где је село, немају довољно возила и људства и не могу да дођу на интервенцију. Мештани су звали поново, такође без успеха, да би се онда одлучили да сами оду до Липљана и потраже помоћ директно од официра, прескачући оне који се јављају на телефон. 

 У међувремену је стигла и патрола КФОР-а која се упутила ка Бујанцу. После кратког времена у село је стигло још педесетак возила КФОР-а, тако да је тада већ свима било јасно да се у Бујанцу догодило нешто озбиљно.

Послушајте сведочење Милеве Пешић, учитељице из Старог Грацка.



СТАРО ГРАЦКО - У присуству неколико стотина мештана и становника Липљана и околних српских села, на сеоском гробљу у Старом Грацку у среду је сахрањено 14 Срба убијених на њиви у петак, 24. јула. Сахрана је обављена уз повећано обезбеђење Кфора.

Опело је служио Његова светост патријарх српски Павле, уз саслужење митрополита црногорско-приморског Амфилохија, епископа рашко-призренског Артемија и епископа захумско-херцеговачко-приморског Атанасија.

Служећи опело, патријарх српски Павле је рекао да се потруде да и на оном свету стекну вечну кућу, додајући да би жалост била недостојна да су пострадали као злочинци.

У име мештана од убијених се опростио Света Лалић, који је рекао да их све гуши плач због погибије синова који су пошли по хлебно жито, глад да народу утоле.

Жетеоци који су страдали.
- Убише их Сатанини потомци који нам њиве натопише крвљу. Потомци качака желе да нам огњишта погасе, да нас у неповрат прогнају и семе затру. Хоће ли светски моћници дати свој благослов да се та неправда догоди народу праведном. Могу ли њихове очи да гледају зулуме острашћених и страдања невиних. Могу ли светски праведници потписати књигу наше пропасти - рекао је Лалић опраштајући се од 14 жртава албанских терориста.

Тела била масакрирана
Родбина жртава трагедије у Старом Грацку, која је преузела тела у приштинском КБЦ, потврдила је јуче да су била масакрирана. Само четири тела могли су да обуку. Сва остала, како је рекао брат једног од убијених, стављена су у кесе. 


Сведочење Драгана Торбића из Старог Грацка.

 

Насиље над преосталим Србима никада није престало. Нагазне мине на сеоском гробљу пронађене су у још неколико наврата а поводом годишњица и парастоса убијеним жетеоцима. Црква на гробљу је минирана, споменици рушени и скрнављени а народ се са великим страхом креће изван свог села.

Капелна црква на гробљу у Старом Грацку. Минирана у једном од више насртаја до сада.

У нападу албанских терориста, уз прећутну сагласност окупационих снага, убијени су: Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.
 
Чланови породице Јанићијевић са фотографијама својих најближих убијених на пољу.
  
Обележавању петнаесте годишњице овог масакра, данас су присуствовали представници Владе Србије а равноправно са њима и Срби у шиптарским институцијама на Косову и Метохији. Тако је на својеврстан начин од стране Срба, дата сагланост и одобровање овог као и свих других зверстава над Србима. Представници државних власти никада нису показали интересовање да се заиста казне починиоци овог злочина а они јесу познати и јавности и институцијама надлежним за процесуирање тих случајева.

Доказ пре свега јесте писање Живојина Ракочевића у Политици под насловом "Све се зна, само правде нема" објављено 24.07.2013. Ту се наводе починиоци а тврдња је поткрепљена материјалним доказима, документима, дневницима и разним сведочењима. Такође, објављени су фотографија, име и лични записи организатора злочина.

Бег Шаћири (Фото: Политика)

Упркос свему још увек стижу срамне изјаве српских представника власти да ће они захтевати правду и откривање починиоца од Међународних институција за које премијер рече да ће извештајем о трговини органима - ЕУ и МЗ потврдити своју објективност. 

На данашњи дан у Шилову, на Косову и Метохији, што је телевизија ПУЛС преносила уживо, организовано је велико "посело" односно фестивал народне музике. Тако имамо и концерт и забаву на дан петнесте годишњице ових страшних убистава па и сам народ показује своје ментално и душевно стање као и свој  однос према много чему.

Погледајте завршницу вечери која се могла пратити и путем интернета - уживо
 

У Приштини, такође на овај дан, двојица Срба из Бабиног Моста осуђени су због "ратног злочина" на укупно 22 године затвора. Јовица Дејановић (54) осуђен је на 12 а Ђорђа Бојковића (72) на 10 година затвора. Њихов адвокат Љубомир Пантовић наглашава да се ради о правном скандалу и “мирнодопском злочину против правде на штету двојице Срба из Бабиног Моста код Обилића”, због чега је већ уложена жалба шиптарском Врховном суду Косова који, како сам показује, Србима суди не по по правди и праву већ из неописиве и патолошке мржње.“Ја сам назвао ту пресуду “мирнодопским злочином против правде”, јер су ти људи проглашени кривим за ратни злочин против цивилног становништва, тврдим и написао сам у жалби, да је другостепено судско веће извршило мирнодопски злочин против правде на штету ових људи”, рекао је он Танјугу. Пантовић је додао да је наводно силована Шиптарка пет пута давала изјаву и свих пет пута је та изјава била другачија у најбитинијим детаљима догађаја. Број људи, начин, време све је различито у свакој од 5 изјава и то је шиптарски првостепени суд препознао и ослободио их оптужнице али такозвани Апелациони- није. 

Пресек догађаја данас јесте да на једној страни имамо злочине над Србима, који по суровости превазилазе сваки животињски нагон, а да за то злочинци јесу познати али нико не бива осуђен и на другој страни Србе, који никакав злочин нису починили али бивају осуђени, прогоњени, убијани. У такву творевину српски народ са Косова и Метохије гура и тренутна српска власт са благословом српске интелигенције, научника, медија, војске и нараво, представника Српске православне цркве.

Извори:


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине