Вести:

Friday, September 18, 2015

Амбасадор Русије испратио децу са КиМ у Москву

Friday, September 18, 2015 | КМ новине 1

Дванаесторо деце са Косова и Метохије отпутовало је јуче за Москву. У Русији ће провести десет дана, а имаће прилику да обиђу музије, галерије, Кремљ, седиште руског патријарха...

Дванаесторо деце са Косова и Метохије отпутовало је јуче за Москву. У Русији ће провести десет дана, а имаће прилику да обиђу музије, галерије, Кремљ, седиште руског патријарха...
Фото: Јелена Петковић / Вести

Пише: Јелена Петковић / Вести

Из Београда их је на пут испратио амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, угостивши их у Руском дому.

Малишанима је говорио о лепотама Москве, а уз чај и колаче причао им је још о сличностима српског и руског језика. Руски дипломата потрудио се да девојчице и дечаке са севера КиМ научи како да на руском кажу: "здраво", "хвала", "изволите" и још пар речи које ће им извесно бити поребне.

- Ово је диван дан када деца са Косова и Метохије путују у Москву. Последњих година све више деце путује за Русију, а ми се трудимо да то организујемо и потпомогнемо, и преко братимљења градова и школе руског језика, а и наше компаније помажу овакве иницијативе, истакао је амбасадор Чепурин.

Он је подвукао и да је одлазак деце са КиМ у Русију посебна ствар.

- У Москву путују старија деца и због њиховог узраста имаће могућност да више разумеју о Москви и Русији. Видеће пуно дивних места: Кремљ, храм Василија Блаженог, имаће прилику да виде икону Свете Тројице Андреја Рубљова насликану 1396. године... Чак и ако су били у Риму или Бечу, апосолутно диван центар Москве ће оставити утисак на њих, казао је амбасадор.

Ово је пет пут за редом да малишани са Косова путују у Русију у организацији Међународног фонда јединства православних народа.

Веће интересовање за Русију

- На северу КиМ, за дивно чудно, почиње међу младима да се буди интересовање за Русију и за руски језик. Ми у Друштву српско-руског пријатељства "Косовско огњиште" покушавамо да организујемо курсеве руског језика и руску културу приближимо деци. Интересовање је велико и тренутно немамо материјалних средстава да све организујемо, али се надам се да ћемо уз помоћ Руског дома и добрих људи нешто више направити, каже Сандра Добрић.

- Деца која путују ове године углавном су са севера КиМ, и то су уједно деца која се занимају за руску културу и руски језик. Очекујем да се деца друже, обићићемо и њихове вршњаке у Москви, а такође и град Переслављ и Сергејеву Лавру, каже Сандра Добрић из Друштва српско-руског пријатељства "Косовско огњиште".




Јована Анђелковић, 18-годишњакиња из Србовца близу Косовске Митровице одушевљена је што има шансу да путује у Москву, и како каже, очекује да све то што је годинама гледала на сликама коначно види уживо.

- Ово је невероватна прилика. Била ми је велика жеља да видим Москву, а вероватно нећу имати сличну могућност до краја живота. Русија ме занима због православаља, ми смо братски народ, и због њихове старе културе и традиције. Највише бих волела да видим храм Василија Блаженог због његовог дивног спољашњег изгледа, каже она.

Милан Петровић, 17-годишњак из Велике Хоче, такође по први пут путује у Русију.

- Чуо сам доста прича о тој највећој земљи света, сада имам прилику да се уверим у то, да видим прелепе музеје и прелепу традицију и културу. Посебно ме интересује Кремљ, да видим каква је то тврђава и те облакодере у новом граду - Москва сити, истакао је он. 




Извор: Вести :: © 2014 - 2015 :: Молимо за навођење извора

1 comment:

  1. Ово ме је тако обрадовало, да су ми и сузе пошле на очима.
    Жалосно је да је нашим народом завладао нечастиви дух и води и вернике и невернике у пропаст и уништење.
    Зар не виде јадници, да је пут у ЕУ, пут у пропас и уништење српског народа.
    Испуњава се пророштво да Срба ће бити, у последње време, толико колико да стану под једну шљиву.
    Ето где их води њихов Дарвин и безбожничка глупост.
    Српска гордост је демонска снага.
    Освести се народе !!!!!!!!
    Љубиша

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине