Вести:

Saturday, June 20, 2015

Пјотр Иванцов: У Сребреници се догодио геноцид, нећемо радити како нам Додик каже

Saturday, June 20, 2015 | КМ новине 0

Са Русима се дешава нешто чудно. У неколико наврата је и руски конзул на Косову и Метохији добацио да је јужна српска покрајина ипак предмет размишљања у руској власти као евентуални ''независни'' пројекат а сада имамо и сличну поруку из Босне о масакру у Сребреници, овај пут од амбасадора у Босни и Херцеговини.

Пјотр Иванцов. / Фото: Дневни Аваз

Било би добро разумети њихову поруку и понашање.

Амбасадор Русије у БиХ Пјотр Иванцов изјавио је да се у Сребреници јесте догодио геноцид, те да Русија поштује Додика, али да то не значи да ће радити како јој он каже.

У интервјуу за “Дневни аваз” Иванцов је рекао да се Коминике, који је усвојен на последњој седници Већа за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ), не односи само на „ужасну трагедију у Сребреници, него и на друге злочине током рата“.

– Ако хоћемо да дођемо до помирења, морамо се сећати да сваки од народа има своју трагедију и датуме којих се жели сећати и не смемо их заборавити ни негирати – рекао је Иванцов.

Он је истакао да Русија не негира појам „геноцид“ који је поставио Међународни трибунал, те да се исти десио у Сребреници. Поводом најаве председника Српске Милорада Додика да ће тражити да Русија уложи вето на усвајање резолуције о Сребреници коју је покренула Велика Британија, Иванцов је рекао да га поштују, али да то не значи да ће радити како им Додик каже.

– Поштујемо Додика, али исто тако и руководство БиХ и Федерације БиХ. Због низа разлога имамо тешње везе с Бањом Луком него са Сарајевом и то је повезано с нашом религијом, за то да су наша највећа улагања у РС, па и наши приступи по низу међународних питању слични Додиковим. Али, то не значи да ћемо радити како он каже. Поштујемо како он брани права РС, како то стоји у Дејтону, али ми разговарамо и с властима БиХ и Владом ФБиХ – јасан је Иванцов.

Овом приликом Иванцов је рекао да им је Амбасадор Велике Британије потврдио да ће резолуција о Сребреници бити направљена за будућност и да ће њен смисао бити да сјећање на жртве трагедије, а њена намера помирење народа БиХ.

У овој резолуцији стајаће да је било жртава на свим странама и да оне морају бити поштоване, али у центру је трагедија из Сребренице. Такође, амбасадор Велике Британије рекао је да ће бити узето мишљење локалних актера, али и међународне заједнице. Овај нацрт није коначни документ и ми се надамо да ће о њему бити дискутовано у Већу сигурности УН-а, али у и БиХ. Због тога нећу да дајем оцене о овом нацрту, јер није коначан – закључио је Иванцов за „Дневни аваз“.




Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине