Вести:

Tuesday, October 21, 2014

Месом из Америке, преко Косова, трују Србију и отимају КиМ

Tuesday, October 21, 2014 | КМ новине 0

Блокирањем административних прелаза прављењем од њих царине - спречени су легални токови промета робом. Тако је државна власт подстакла шверц и криминал са Косова и Метохије.
...
Са две границе од по стотинак километара према Македонији и Бугарској и административној линији према Косову и Метохији дужине 95 километара, подручје југа Србије представља плодно тло за прекогранични шверц разне врсте робе.

У том нелегалном транспорту предњачи шверц меса, месних прерађевина и живе стоке од кога шверцери зарађују милионе. Они, углавном без било какве пратеће документације о пореклу робе, према подацима Полицијске управе Врање која контролише цео Пчињски округ, преко границе преносе разне врсте меса - најчешће пилеће батаке, свињско и говеђе смрзнуто месо као и разне месне прерађевине.

Овакав шверц робе се на југу одвија поприлично неометано, уз све ређе полицијске заплене.

После цигарета и дувана, најорганизованији илегални шверц робе јесте пилећим месом, пре свега пилећих батака. Директор ветеринарске станице у Бујановцу Миодраг Милковић наглашава да се овај шверц преко граница и административне линије са Косметом одвија несмањеним интензитетом и чак поприма забрињавајуће размере.

- На неколико тачака порозне линије са Косметом, према нашим проценама, прође између четири и осам тона пилећих батака. Део се шверцује теретним возилима, а ако рачунамо ситан шверц аутобуским линијама којих је педесетак дневно, онда са Космета на наше подручје стигне и до петнаест тона пилећег меса - открива Милковић.


БАТАЦИ ПОГУБНИ ПО ЗДРАВЉЕ
Због хормона које узгајивачи пилића у Америци легално користе, у Србију се увозе хормонске бомбе посебно опасне по адолсеценте јер изазивају страшан лом у организму.

 - То се дешава свакодневно. Проблем је што роба из дистрибутивних центара у Бујановцу креће ка другим српским градовима у веома лошем стању. Она се током транспорта са Космета и складиштења у Бујановцу више пута одмрзава, тако да одавде углавном одлази у неисправном бактериолошком стању - каже Милковић.

- Пре свега – каже ветеринар Милковић - ту мислим на америчке батаке, јер је реч о месу које је пуно хормона имајући у виду да је у САД дозвољена употреба хормона у тову пилића.

Конзумирање таквог меса опасно је пре свега за млади нараштај у адолесцентском периоду јер хормони изазивају један страховит лом у организму.

Код одраслих се то манифестује тек упалом грла или стомачним тегобама, али је употреба тог меса у дужем периоду веома штетна. Опасно је што су многи људи на овом сиромашном подручју принуђени су да себи купују батаке са Косова.

То је за њих једини начин да имају месо у оброку. Када је реч о сличном месу из Бразила и Аргентине, оно је пре свега бактериолошки неисправно јер је успут замрзавано и одмрзавано ко зна колико пута.

Из наведених земаља роба стиже у Гњилане, у хладњаче тамошњих кланица.

- У “посао” је укључено на стотине људи из општина Прешево и Бујановац, са Косова и Метохије, те делом из Врања - додаје Милковић.

ШВЕРЦЕРСКИ КАНАЛИ
Месо на Косово, пак, стиже углавном преко лука у Црној Гори, одакле се довози без било каквих царинских декларација.

Месо је дубоко замрзнуто и пакује се у кутије од по пет килограма. Шверцери га одатле малим комбијима превозе даље, слободно пролазе кроз села уз административну линију између Србије и Космета, на местима где нема контроле и добијају по 200 евра за туру.
О опасним последицама увоза меса без декларације и друге папирологије о пореклу које из САД и Латинске Америке стиже на тржиште Србије говори и шеф Одсека привредног криминалитета у ПУ Врање Саша Недељковић.

- Најизраженији нелегални шверц меса је са подручја Косова и Метохије одакле највише стижу амерички батаци, али и бразилско свињско месо које се даље дистрибуира на подручју Врања и јужне Србије. Месо се делом продаје у кафанама, а посебно у већим количинама за припрему масовних прослава - свадби, рођендана итд.

Да би смо могли да реагујемо у вези са кривичним делима кријумчарење и недозвољена тровина, потребна је већа количина, односно већи новчани износ противправно прибављене имовинске коирсти.

Он за "ОК Радио" предочава шта је најжешћа последица нелегалног промета робе.


- То је директан удар на буџет Републике Србије јер шверцери, избегавајући законске прописе везане за увоз робе, царине и осталих дажбина наносе велику штету држави - указује Недељковић.

(Овим ћемо се позабавити на крају текста).

Према речима ветеринара Милковића, посебан проблем на овом подручју представља нелегалан промет живе стоке који тренутно цвета у општинама Прешево и Бујановац у смеру Космета. Наводно се у јужној српској покрајини Албанцима месечно прода око 8.000 грла стоке из Србије, при чему држава по сваком грлу губи око 50 евра, наглашава Милковић.

Ситуацију ових дана погоршава нова инструкција Савезне управе за ветерину везана за промет стоке јер блокира легалан, а погодује илегалном промету ка Космету.

-
Зато, по мојој процени, и даље око 2.000 грла стоке недељно одлази на Косово и Метохију - оцењује Милковић. Штета је несагледива, додаје овај ветеринар.

- Оштећен је буџет, Ветеринарска инспекција каже да није до њих. Тренутно Упрва за ветерину сву одговорност за промет стоке ставља на сељака-сточара јер тражи од купца да му потписане папире врати натраг приликом купопродаје - открива Милковић.
У више случајева забележене су и заплене живе стоке, на дивљим и једва проходним споредним путевима ка Космету где је пажња полиције најмања. (Зар се овако не могу шверцовати и оружје и наркотици? И то у делу у коме се зна да је шверц изузетно актуелан, постоје путеви на које полиција не обраћа пажњу?).

Ветеринар Милковић предлаже следеће - Стока је роба као и свака друга, треба да има купца, односно отпремницу за куповину и пријемницу, односно коме је роба продата - да ли је то КиМ, пијаца у Новом Пазару или у Бујановцу, сасвим је свеједно.

Решење је у поједностављењу папирилогије и пребацивању одговорности за купљену робу на купца, а не на продавца.

Начелница Одељења Ветеринарске инспекције у Министарства пољопривреде Сања Челебићанин каже да су надлежне службе на подручју Бујановца даноноћно ангажоване јер је проблем шверца пилећег меса велики.

Она додаје да се не може говорити о пореклу заплењеног меса, јер инспекција уништава сву робу без декларације на српском језику и без пратеће документације. Такво пилеће месо је, каже, аутоматски хигијенски неисправно.

- На подручју Бујановца се ради непрестано и ветеринарској инспекцији стижу извештаји о заплени.

Некада је то 500 килограма, али има и дана када се уништи две, три па и шест тона пилећег меса - истиче Челебићанин.

Према њеним речима, не треба се плашити присуства таквих батака у радњама јер су полиција и инспекције непрестано на терену.

Батаке људи могу да препознају по томе што су изузетно крупни, готово као ћурећи. Према незваничним информацијама, у ланцу шверца килограм пилетине на Косову кошта од 1 до 1,5 евра, а у продавницама у Србији стаје и 3 евра.

Шеф привредног криминалитета у ПУ Врање Саша Недељковић има свој предлог за спречавање илегалног протока меса.

- Потребна је интензивнија сарадња свих органа на подручју Републике Србије. Ипак, много је важније да сами грађани поведу рачуна о томе шта купују на пијацама и у продавницама, да ли та роба има своју декларацију, постоји ли доказ о пореклу јер, на крају крајева, они то месо користе у исхрани и уколико је неисправно то може имати фаталне последице по здравље, али и живот људи - каже Недељковић.

Шиптарска штампа је у више наврата преносила како ниво шверца на прелазима ка југу Србије не достиже “ни два одсто” од оног на северу Косова. Тај по њиховом мишљењу “занемарљив” шверц одвија се углавном преко граничног прелаза Бела земља, магистралом према Гњилану и Урошевцу.

Мора се имати на уму да је овај текст "ОК радија" финансирала и помогла Европска унија у оквиру програма "Слободе медија". Редакција врањског радија га је прилично добро избалансирала али и навела на размишљање о пооштравању критеријума административних прелаза односно - учвршћивање границе са Косовом и Метохијом јер се управо тај простор посматра као главни ризик.

Такође се у оригиналном тексту наводи да је ова ситуација посебно опасна сада када расте праст извоза меса из Србије у Русију. Због недавног проблема са лошим квалитетом свињаског меса из Србије, руске службе су пооштриле контроле али и је и српска страна преузела одређене мере. Тако се пре свега намеће помисао о покушају саботирања или чак и процесу који има за циљ да онемогући трговинску сарадњу Србије и Русије што би ЕУ највише и желела. Ако месо стиже у луке у Црној Гори онда оно долази из Европске Уније и Америке које треба то да спрече на својим границама и токовима а не да о томе причају када узму новац да оно стигне у Србију, КиМ. Ако долази из Бугарске или Грчке опет је из Европске Уније. У овом стилу направљен је и "Инсајдер Б92" који није достигао жељени успех будући да се темељи на лажима и безобзирној криминализацији севра покрајине који се најжешће опире шиптарској држави.

Занимљиво је и то да се као највећа опасност наводи - оштећење буџета Републике Србије док се истовремено указује да су батаци из Америке праве хормонске бомбе које осим здравља могу да буду опасни и поживот грађана!

Ако се инсистрира на оштећењу буџета јасно се указује на потребу затварања "границе" са Косовом и Метохијом и пружање помоћи у отцепљењу јужне српске покрајине под плаштом "економске контроле". Дакле, власт говори да се у борби за КиМ највише мисли о људским животима а показује да осим задовољења циљева оних који су бомбардовали Србију и терорисали по КиМ, нема другог ни плана ни стратегије. Не само да се не брину за живот Срба на КиМ већ им уопште нису брига ни живот и здравље грађана у централној Србији. Највећи проблем је - како успоставити границу и створити шиптарску државу од српске покрајине.

Ако се ситуација посматра на локалном плану треба се подсетити извештавања овог истог "ОК Радија" од пре неколико месеци и објављивања службене белешке полицијског службеника ПУ Врањеу којој се тврди да је дотичном полицајцу председник СО Бујановца, ЈонузМуслиу, пренео да се договорио са начелником ПС Бујановац, Драганом Величковићем,да се сви његови гости на свадби који долазе са подручја Косова да сепропуштају без утврђивања идентитета и са приоритетом (без чекања наадминистративном прелазу Кончуљ). Ако се оваква бахатост користи за организацију свадбе онда се треба замислити шта се тек чини када је у питању новац који треба да легне у џеп. 


Такође, у близини још једног административног прелаза на југу Србије, неки од присталица СПС-а и владајуће коалицијије, прослављали су Адема Јашарија као сасвим легитимну историјску личност. О њима смо писали и раније а извесни су многи случајеви проневере. О последњем се у медијима није готово ни говорило али се такве ствари и те како спроводе а на мети је изгледа, искључиво обичан народ који гледа како да преживи ову политичко-економску муку али и део територије државе Србије.

Држите отворене очи и најмање верујте онима који кажу да баш њима треба веровати. Данас можете и сами видети ко је на ком колосеку и врло лако одабрати исправан.



Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине