Вести:

Tuesday, October 21, 2014

Промоција монографије ''Бранислав Нушић - Живот и дело''

Tuesday, October 21, 2014 | КМ новине 0

Јавно предузеће "Службени гласник" представило је своје ново издање, монографију "Бранислав Нушић - Живот и дело" аутора проф. др Рашка В. Јовановића, поводом 150 година од рођења великог комедиографа, писца, новинара, дипломате, позоришног управника.
...
На промоцији у Прес-центру Удружења новинара Србије о овој значајној књизи говорили су, поред аутора, књижевник Миодраг Илић и уредник у "Службеном гласнику" Јово Вукелић.

Одломке из књиге читали су глумци Народног позоришта Бојана Бамбић и Жарко Степанов, а о Нушићу је говорила и драмска уметница Радмила Живковић која игра његову Живку министарку на актуелном репертоару НП.



Вукелић је истакао да је "Гласнику" посебно стало до ове књиге и да није имао никакву дилему да је укључи у свој издавачки програм.

Монографија је настала Нушићу у част, а др Јовановић је један од најбољих познавалаца његовог опуса, иначе и приређивач Нушићевих Сабраних дела, рекао је он.

Вукелић је додао да књига открива и неке непознате детаље из бурног живота Нушића који је радио и стварао у, како је рекао, златном периоду за српску културу, а такође нам показује колико је његово дело и данас живо као у време у којем је настајало.

Илић је оценио да је ова монографија издавачки подухват јер свеобухватно и веома детаљно представља живот и обимно стваралачко дело једног од најплоднијих и најпопуларнијих српских писаца уопште, а посебно на размеђи 19. и 20. века.

Књига нуди озбиљну анализу свих аспеката стваралачке личности Нушића, као и његовог мукотрпног живота, из пера најкомпетентнијег познаваоца. Изашла је поводом јубилеја, али није пригодна него ће бити драгоцена за генерације истраживача и радозналих читалаца, рекао је Илић.

Аутор је напоменуо да је књига ипак највећим делом посвећена доминантном делу Нушићевог стваралаштва - за позориште, дајући информације о извођењима и анализе понаособ његових комада у којима је показао непревазиђено познавање нашег менталиета, али садржи и исцрпан биографски преглед.

Нушић је био и песник и сатиричар. Као писац успешно је стварао и приповедачку, романескну и мемоарску прозу, а огледао се и у путописним и етнографским делима. Дуги низ година бавио се и новинарством, покренуо је и уређивао више листова. Потписујући се псеудонимом Бен Акиба, утемељио је козерију у нашем новинарству.


Нушић је својим делом обележио и српско драмско стваралаштво, и то не само свог периода. Његов утицај осећа се и данас, у 21. веку.

Као свестрана личност живог и радозналог духа, необично активна у готово свим сферама друштвеног живота, Нушић никада није био по страни од матица судбоносних историјских збивања.

Зато је и могао да каже, како се наводи у монографији: "Тај сам живот не само запазио већ и живео њиме и, као феникс, са сваком новом генерацијом, са сваким добом, са сваком епохом нашег друштвеног развитка умирао и опет се рађао да живим новим животом, животом нових људи и новог друштва". 












































Текст: Глас Србије, Фото: Службени гласник

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине