Вести:

петак, 19. септембар 2014.

Македонија: Проглашена албанска република “Илирида” (ВИДЕО)

петак, 19. септембар 2014. | КМ новине 0

„Церемонијално“ проглашење албанске такозване „републике Илириде“ извршено је усред Скопља, на платоу испред споменика Скендербегу.
...
Aкт о оснивању прочитао самозвани председник, бивши посланик македонског парламента и лидер прве албанске странке у самосталној Македонији (ПДП) - Невзат Халили. Самопроглашени „председник“ нове државе је рекао да је одлука о проглашењу Илириде донета на основу Устава САД где је наведено да сваки човек има право на самоопредељење. Додао је да захтев да Македонија функционише као држава са две републике почива на „примеру бивше федерације између Србије и Црне Горе“.

- Један парламент ће бити за Албанце, један на Словене, и све оне који ће живети на територији Илириде. Уживаће једнака права сагласно међународном праву. Ми ћемо контролисати републику Илириду. Целу нашу територију чуваће снаге гарде Илириде - изјавио је Синани.


 
МИР ИЛИ РАТ
ИДРИЗ Синани је за албански портал Алмакос изјавио да уколико овај пројекат и идеју не прихвате Македонци, „проблем може бити решен мирно, ми смо за мир, а уколико желе рат, могу да изаберу шта желе“.

Текст: Новости.рс, Видео: Канал 5 Телевизија


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.