Вести:

субота, 30. август 2014.

На данашњи дан, са још 150 Срба, погубљен и Сава Шумановић

субота, 30. август 2014. | КМ новине 0

У Сремској Митровици је, у ноћи између 29. и 30. августа 1942. године, на простору уз старо православно гробље, мученички страдало од усташке руке 150 недужних мушкараца, жена и дјеце из Шида, међу којима и Сава Шумановић, један од најистакнутијих српских сликара 20. вијека. 
... 

Хрватске усташке власти су на том подручју током Другог свјетског рата систематски убиле више хиљада недужних цивила, највећим интензитетом управо током августа и септембра 1942. године, подсјећају из Удружења "Јадовно 1941".

"Сава Шумановић ухапшен је 28. августа рано ујутро, замолио је да се спреми, окупао се, узео ствари, пољубио мајку у руку и отишао заувијек, не знајући за шта га терете", каже Гордана Крстић-Фај, историчар умјетности.

Таоци су прво брутално претучени, а потом превезени у Сремску Митровицу, гдје им је покретни пријеки усташки суд изрекао смртне казне и током ноћи су стријељани.

Уз упаљене бакље крај спремних рака, прошавши усташки шпалир, пуцано им је у потиљак или су директно лијегали у раку и на њих је пуцано.

Потом су поливани кречом и затрпавани земљом. Један број мученика је угушен, јер су рањени и још живи затрпавани, док су се испод земље чули потмули јауци.

Прослављени сликар је те 1942, као и 1941. године сликао мањим интензитетом него иначе, забринут злослутним временима.

У моменту хапшења је на штафелају остала управо завршена слика "Берачице", данас изложена у Меморијалној галерији у Шиду.

Јадовно.цом/СРНАПрипремиле: КМ Новине
 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.