Вести:

Wednesday, February 18, 2015

Откриће: Зуби пужа од најчвршћег материјала у природи

Wednesday, February 18, 2015 | КМ новине 0

Можда сте чули да је свиленкаста нит паукове мреже најјачи материјал у свету природе.

Снимак зуба Лимпета електронским микроскопом.

Сматрало се да је то коначно, али су научници пронашли нешто још јаче: зубе лимпета, врсте воденог пужа.

Нова студија објављена данас у часопису Интерфејс открива да су неки од тих зуба и до 40 одсто јачи од паукове мреже најбољег квалитета, а врло близу снази чврстини најјачих вештачких материјала.

Лимпета
Ове шкољке имају ситне низове зуба који се користе као алатка за стругање хране са површине стена.

"Лимпете су булдожери морске обале", рекао је за медије Стивен Хокинс, истраживач на Универзитету у Саутемптону. "Разлог зашто су зуби Лимпета толико чврсти јете то што се храни тако што буквално ископавају камен. Њихове измет заправо изгледа као мали бетонски блокови". 

Зуби се састоје од протеинске базе испреплетане густом мрежом нановлакана на бази гвођжа, минерала под називом Гетит (по немачком научнику). Ова конфигурација је изузетне јачине, а влакна су идеалне величине за превенцију стварања слабих тачака на минералном слоју ткива који чини зубе, констатује се у студији.

Истраживачи додају да се конструкција зуба ове врсте пужа може користити у како би се изградили нови, још јачи синтетички материјали.

Извор: Њузвик

 Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине