Вести:

Saturday, April 27, 2024

НП ''Отаџбина'': СПЦ следи пут Александра Вучића и издаје КиМ

Saturday, April 27, 2024 | Уреднички колегијум 0

НП ''Отаџбина'': СПЦ следи пут Александра Вучића и издаје КиМ

"Необично држање и понашање СПЦ према јужној српској покрајини. Она фактички следи политички пут и правац Александра Вучића који је учинио крвично дело националне велеиздаје."

"Необично држање и понашање СПЦ према јужној српској покрајини. Она фактички следи политички пут и правац Александра Вучића који је учинио крвично дело националне велеиздаје."


Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ у потпуности подржава став Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке Српске православне цркве у коме се износи да актуелни режим у Београду на челу са Александром Вучићем мора да поништи све политичко штетне споразуме од Бриселског до Охридског јер су они катастрофални и по српски народ на Косову и Метохији као и за српску државу. Овако изречено мишљење показује само пут и правац који треба да следи Српска православна црква у одрбрани и заштити и своје територије и својих светиња.

Овај став се разликује, нажалост, од става Епархије рашко-призренске и владике Теодосија који су апсолутно подржали Бриселски споразум којим су демонтиране институције српске државе у јужној српској покрајини и отворен пут за насиље које РОСУ полиција примењује на северу Косова и Метохије. Оно што још може да се констатује и што је погубно за интересе српске државе јесте да је Српска православна црква остала нема и над Француско-немачким предлогом који је прихватио председник Србије Александар Вучић. А у том спорзуму стоји, и сигурно је да СПЦ то зна као и патријарх Профирије, да у тачки два Србија прихвата терторијалну целовитост, сувереност и независност Косова и Метохије.




А у тачки четири стоји да се Србија неће противити уласку самопроглашене републике Косово у бројне међународне институције и организације. Последица тога је да ће у скорије време ова парадржавна творевина постати чланица Савета Европе. Заиста је необично држање и понашање СПЦ према јужној српској покрајини. Она фактички следи политички пут и правац Александра Вучића који је својим поступцима учинио крвично дело националне велеиздаје.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ сећа се времена када је Србијом владао неко ко је био много јачи и већи од Александра Вучића а то је Слободан Милошевић а да му ондашњи српски патријарх Павле у много чему није повлађивао. Српска православна црква имала је тада и понос и достојанство. Данас када председник Србије полако али сигурно од јужне српске покрајине прави Велику Албанију речи критике или макар добронамерних савета од стране СПЦ нема. Чак напротив, добија највише одликовање СПЦ а то је орден Светог Саве.

Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка у још једном ставу је осветлала образ Српске православне цркве. Јасно и недвосмисл но је устала против прогона Украјинске православне цркве московсе патријаршије и насиљу које се над њом врши од стране фашисоидног режима Владимира Зеленског. Насиље се огледа у отимању цркава, прогону верника и затварању епископа и свештеника.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ користи прилику да још једном позове српског патријарха Порфирија да се стално настани онде где му је место а то је Пећка Патријаршија. У овим тешким и судбоносним тренуцима по опстанак Срба у јужној српској покрајни стално настањивање патријарха није никаква жртва. Не могу се позивати Срби да остану на прадедовским огњиштима када српски патријарх то не чини и трајно не борави на месту егзарха пећког трона.

У политичком смислу то би био велики подстицај Србима да остану на Косову и Метохији а онима који су отишли да после 25 година почну да се враћају. Сама посета бројних званичника како из Републике тако и из иностранства егзарху пећког трона учврстиле би становиште да је Косово и Метохије део државе Србије. Гробови осам српских патријараха у Пећкој Патријаршији само показују место српском патријарху и шта му ваља чинити. Србима на Косову и Метохији остаје само да се моле Богу да ће патријарх да услиши њихову молбу.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
27.04.2024. године
Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“



 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине