https://1.bp.blogspot.com/-mlNCiaaJGtw/YBljytHAOqI/AAAAAAAAEK8/HNNDuRfgNkoowVRPiBJBwUFeeUTO8ExZACLcBGAsYHQ/s468/%25D0%25B2%25D0%25B8%25D0%25B4%25D0%25B5%25D0%25BE-%25D0%25BE%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25BC%25D0%25B0.gif
Вести:

Косово и Метохија

Наша реч

Најновије ►►►

уторак, 21. септембар 2021.

НП ''Отаџбина'': Споразумом о таблицама Вучић приморао Србе да постану грађани непризнате ''државе'' на КиМ

НП ''Отаџина'': Споразумом о таблицама Вучић приморао Србе да постану грађани непризнате ''државе'' на КиМа самој конференцији за штампу грађани Србије су могли да виде како председник Србије цвили, цмиздри, зампомаже, кука, изговара жалопојке али нису чули ниједан предлог шта поводом регистарских таблица Александар Вучић мисли да предузме" наводи НП ''Отаџбина'' са КиМ у саопштењу које у целости преносимо.

НП ''Отаџина'': Споразумом о таблицама Вучић приморао Србе да постану грађани непризнате ''државе'' на КиМ


Шестог децембра 2012. године ондашњи председник Владе Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку о успостављању државне границе према својој јужној покрајини. Ову одлуку је одрадио уз благослов и допуштење ондашњег првог потпредседника Владе Александра Вучића. На тај начин је Београд омогућио долазак граничне полиције и царине из Приштине на административне прелазе Јариње и Брњак. Више од пет дана су Срби даноноћно спречавали да се ова одлука спроведе док нису попустили под притиском српске жандармерије.

Ипак, то није све. Током 2016. године Александар Вучић је потписао споразум о реципроцитету са председником сепаратистичке владе Исом Мустафом. Тим споразумом Београд се обавезао да омогући сепаратистичкој влади у Приштини да примени исте мере према возилима из Србије какве Београда предузима према онима са Косова и Метохије. Такође, истим споразумом Александар Вучић се сложио да српске регистарске таблице са ознакама КМ, ПР, ПЕ, ГЛ више не могу да функционишу у јужној српској покрајини.

Овај споразум жестоко погађа пре свега Србе на северу Косова који ће морати српске регистарске таблице да замене са сепаратистичким. А да би их заменили морају да имају личну карту самопроглашене републике Косово. Да би могли да добију личну карту они морају да прихвате закон о држављанству самопроглашене републике Косово и да тек онда добију остала документа као што су лична карта, возачка и саобраћајна дозвола. До данас, иако је прошло 13 година од самопроглашењa републике Косово, више од 60% Срба на северу Косова и Метохије нама косовско држављанство. Споразумом о реципроцитету Александар Вучић је приморао Србе да постану грађани још увек од стране Београда непризнате државе Косово. Овај споразум о реципроцитету је донешен нетранспарентно и о њему се до данас ништа није знало. По уобичајеној процедури издаја се најбоље обавља у мраку. Да ли је то у окиру оних 5-0 или не, остаје нејасно.

На конференцији за штампу председник Србије ниједном реченицом не каже да овај споразум није потписао 2016. године са Исом Мустафом. У преводу, он мисли да ако сепаратисти из Приштине нису формирали ЗСО нема разлога ни да он примењује овај споразум. То му је једини аргумент поводом овог антидржавног и антиуставног документа који је лично он потписао. Иначе, на самој конференцији за штампу грађани Србије и Срби са КиМ имали су прилику да виде како председник Србије цвили, цмиздри, зампомаже, кука, изговара жалопојке али нису чули ниједан предлог шта поводом регистарских таблица Александар Вучић мисли да предузме изузев што је послао Србе да на Јарињу и Брњаку гутају сузавац бачен од стране РОСУ полиције. За РОСУ полицију каже да он има договор са Бриселом и Приштином да она не иде на север КиМ. На несрећу Срба, председника су опет преварили. РОСУ полиција је итекако присутна на северу КиМ што су Срби више пута имали прилике да осете на својој грбачи. До доласка Александра Вучића на власт и споменутог Ивице Дачића пуних 13 година РОСУ полиција није смела ни да помисли да дође на север КиМ. Предајући српску полицију и цивилну заштиту сепаратистима овај владајући двојац је ослабио одбрану Срба па се РОСУ полиција слободно шета севером КиМ. Нажалост, некадашња српска полиција није више у служби заштите Срба него у режиму самопроглашене републике Косово која их и плаћа.
http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.htmlПоставља се питање да ли Александар Вучић може да спречи споразум о реципроцитету са Приштином? Може, ако делује снажно и енергично а не као до сада да цвили и цмиздри. Никакв савет за националну безбедност ту не може да помогне као ни повећана борбена готовост која се одвија тако да војска и полиција иде у туристичку шетњу између Рашке и Краљева. За почетак морао би да поништи споразум о реципроцитету, па да у том политичком сучељавању примени широку лепезу мера против сепаратистичког режима из Приштине који у таквом сучељавању, не војном, гарантовано губи. Међутим, он је човек мира и стабилности на Балкану и изузев кукњаве он ништа од свега овога у политичкој борби против Приштине не сме да примени као што ни до сада није примењивао.

Цинично делује запомагање Горана Ракића министра у влади самопроглашене републике Косово који тражи помоћ од Александра Вучића. Уместо да „Српска листа“ напусти институције самопроглашене републике Косово, владу и скупштину, они учешћем у овим институцијама подржавају и одлуку самопроглашене репепублике Косово и активности РОСУ полиције према својим сународницима на северу КиМ која туче мирне грађане на протестима и баца сузавац. „Српска“ или боље рећи квислиншка листа се припрема за локалне сепратистичке изборе који треба да се одрже у јужној српској покрајини.

Добри познаваоци прилика на КиМ кажу да је поводом споразума о реципроцитету са регистарским таблицама већ све договорено током доласка Ангеле Меркел. Због грађана Србије Александар Вучић ће помало да цвили и цмиздри, помало да хистерише али ће споразум у целости да примени. Као награду кажу да је од европарламентараца поводом предстојећих избора у Србији добио прилику да одржи још једне лажне и нерегуларне изборе за још један манадат. Већ виђено. Ред издаје Косова, ред литијума, то је цена новог мандата председника Србије.

Како Европска унија међу српском опозицијом не може да нађе никог ко би признао самопроглашену републику Косово, без обзира на све мане због слободе емедија, људских права, владавине закона, правне државе Александар Вучић је ипак Бриселу још понајбољи. Такву флексибилност, такву кооперативност до ноивоа издаје међу српским политичарима у Србији нема нико осим Александра Вучића. Споразум о реципроцитету са регистарским таблицама само је увертира предстојећег договора о нормализацији односа Београда и Приштине.


Као радили, тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
21.09.2021. године
Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама. 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.comПратите нас на Facebook, Twiter или InstagramПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НП Отаџбина: Нека се Вучићева издаја вечно памти и о њој приповеда! - КМ Новине

И не само он, него и његов лични потрчко у лику министра спољних послова Србије Никола Селаковић цвили и моли Аљбина Куртија да њихој Кукњава, запомагање, јадиковка председника Србије за још једним министарским местом у сепаратистичкој влади самопроглашене републике Косово је сумрак државне и националне политике Александра Вучића, констатује НП "Отаџбина" са КиМ.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НП ''Отаџбина'': Сепаратисти јасно показали да је Вучић Бриселским споразумом искључио државу Србију на КиМ - КМ Новине

Поводом недавне забране албанских сепаратиста са центром у Приштини да српска страна изводи радове на путевима на северу КиМ, Народни покрет "Отаџбина" издао је саопштење за јавност које преносимо у целости. Непристањаје сепаратистичких власти из Приштине на понуду Београда за реконструкцију пута Косовска Митровица-Јариње јасно показује да је потписивањем Бриселских споразума Александар Вучић искључио државу Србију из решавања битних економских и политичких питања у јужној српској покрајини.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НП ''Отаџбина'': Одборници самопроглашене републике Косово прогласили Вучића почасним грађанином - КМ Новине

НП ''Отаџбина'': Одборници самопроглашене републике Косово прогласили Вучића почасним грађанином Ових дана су одборници општине Звечан прогласили председника Србије Александар Вучића за почасног грађанина. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, иначе политички конвертит, прочитао је писмо захвалности председника Србије.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

понедељак, 20. септембар 2021.

Предраг Јакшић: Паметни логори

Предраг Јакшић: Паметни логори

Пре неки дан (13, 15. и 17. септембра) одржана је јавна расправа о Нацрту закона у унутрашњим пословима који омогућава полицији коришћење софтвера за аутоматску детекцију лица на основу биометријских карактеристика, а што претпоставља и коришћење (за почетак) преко 8.000 различитих врста камера.

Предраг Јакшић: Паметни логори


Пише: Предраг ЈакшићКажем, одржана је, а свеједно је и да није. Јавна расправа у нашој окупираној држави не постоји. Као и све остало што садашње власти контролишу претворено је у форму која не значи ништа. Тако и јавна расправа о овако битним стварима које дубоко задиру у питање људских права пролази као да је и нема (колико је уопште људи и знало за ову јавну расправу). Три јавне расправе, у три дана, сваки дан у другом граду (Ниш, Нови Сад, Београд) нису ништа друго до ново играње властодржаца са легалношћу законодавних процедура. Но, шта је овде заиста битно? 


Камере које вам снимају лице на местима која из безбедоносних, државних и, разуме се, прецизно законом утврђених разлога (као што су то гранични прелази или неки војни објекти) нису ограничена за јавност (као што су улице, пре свега), нису ништа друго до кршење људских права.
Нико нема право да вас снима, идентификује и складишти податке о вама док се шетате улицом. Зашто би неко то имао право, па био то и МУП Србије? Разлози који се наводе, као што је онај да се тиме спречавају потенцијална кривична дела, сам је по себи бесмислен. Наиме, тако се свако гажење и гушење људских права може правдати неком апстрактном „предострожношћу“.


Јер уколико ви некога угрожавате (а снимајући некога без икаквог разлога и кривице, и идентификујући га и складиштећи податке о њему, ви га свакако угрожавате), утолико ви већ чините недозвољену радњу и њоме свакако не спречавате кривично дело већ га чините.

Једно се забрањено дело угрожавања не може правдати спречавањем другог таквог дела. Снимати некоме лице док се шета улицом, уз оправдање да то чиниш да би тај био сигурнији или да би га спречио да чини кривична дела звучи као апокалиптични, дистопијаски научно-фантастични роман. Посебно је неозбиљно помињати, а што се истиче у медијима који преносе информацију о овој јавној расправи, да би оваквим законским решењем узор Србији требало да буде Кина у којој је, путем ових камера и софтвера, спроведена стратегија „сигурних градова“ („сигурног друштва“) односно „паметних  градова“ (с обзиром на то да су наши званичници потписали уговор са кинеском компанијом Хуавеј), када врло добро знамо да је Кина тоталитарно колективистичко друштво у ком не постоје права и слободе појединца и у ком, суштински, појединац као личност није признат. Кина је својеврсни логор. Добро организован, додуше, али логор. Тачније, Кина је „паметно организован логор“ у коме без главе остају сви који покушају да промене логорску структуру или барем покушају да се изборе за сопствену, личну слободу. Зато сав тај силни надзор и контрола у Кини и постоје. Не дао Бог да Србија икада буде као Кина и да српски градови буду „паметни“ кинески градови, који подразумевају коришћење технологије масовног биометријског надзора.Такође, објашњења да би ове силне камере требало да, по „кинеском рецепту“, омогуће боље контролисање комуналних и других сличних проблема у граду, показују баш то што смо и рекли – неко ко сматра да су комунални проблеми вредни угрожавања људских права указује да је циљ управо то - не стварање „паметних градова“, већ стварање „паметних логора“, баш као у Кини. У крајњем случају, нечије намере се цене и према томе шта је до тада урадио. И заиста, на који  се начин полиција понашала (и понаша) током владавине ових тренутних властодржаца? Може ли се то сматрати транспарентним и професионалним понашањем у складу са принципима демократског грађанског друштва?

Према истраживањима агенција из области безбедности, у Србији је већ извесно време у употреби технологија праћења људи.

Читава прича о масовном надзору грађана још је једна ствар која се подмеће као лажна дилема: „слобода или сигурност“, односно, то је чувено питање – „да ли бисте пристали да будете мање слободни, али сигурнији“. Неслободан човек није сигуран човек, односно – само слободни људи су збиља сигурни људи. С друге стране, они који се одричу (дела) слободе зарад некакве (веће) сигурности у ствари прихватају страх као свој модел живљења. То „прихватање страха“ је глобалистички дискурс који се намеће људима широм света да би се људи добровољно одрекли своје слободе. Треба се, тако, плашити свега – и да ће вас неко напасти, и да ће вас неко опљачкати, и да ће се неко забити у ваш аутомобил другим аутомобилом, и да ће вам неко отети дете, и шта све не, а све да би што лакше дозволили владајућим стурктурама да имају што већу контролу над свим сегментима вашег и живота свих грађана државе. И такав процес постепеног одустанка од сопствене слободе „зарад сигурности“ траје већ увелико. Тако видимо да у појединим државама света постоје и чипови – платне картице, које људи добровољно стављају у сопствено тело, уз објашњење да је то „једноставнији“ и „сигурнији“ начин плаћања и да уз овакав чип људи не морају да се боје да ће изгубити или да ће им неко украсти новчаник (или идентификациону картицу за посао, на пример).

Наравно, поново страх као фактор убеђивања. Уз то, на таквим чиповима, кажу они који тако брину за нас, могуће је да буду и сви ваши медицински подаци, па ће, ето, то можда да вам „спаси живот“ ако вам не дај боже негде позли. Па да, треба се бојати да ће вам позлити и одмах се због тога чиповати. У крајњој линији, није ни чудно што се људи (посебно у земљама Запада) већ сада медијски припремају (додуше стидљиво, али припремају) на то да у будућности чипују и сопствену децу, као да су кучићи, а да би, је ли, ако им неко отме децу полиција могла што пре да реагује и „лоцира их“. Замислите власти једног друштва које плаше своје грађане да ће им деца бити отета и да их стога морају контролисати као да су кућни љубимци? И није то далека будућност, нити је то нешто што нема везе са овим камерама и масовним биометријским надзором. То је на истом путу лажне дилеме – слобода или сигурност. Постоје државе у којима су већ постављене камере у школским учионицама. Замислите будућност у којој ће вам деца све време у школи бити под оком неког
великог брата, све уз оправдање да је то „безбедније“ за њих? То је само логичан след уколико се дозволи овакво снимање људи који не крше никакав закон и који све што раде јесте да ходају улицама. 

О свим политичким конотацијама и тешким последицама по друштво оваквог снимања и идентификовања грађана тек можемо да наслућујемо. Снимање људи који су, на пример, дошли  на неки политички скуп и њихово „превентивно“ идентификовање од стране полиције, није ништа друго до укидање политичких слобода. То се у суштини не разликује од тзв. ћоравих кутија које су постављане када су титоисти организовали „изборе“ након Другог светског рата, а онда након истих процесуирали оне који су се одважили да на тим лажним тајним изборима гласају против Комунистичке партије. Исто је све то. Изазвати страх у народу да је сниман и да је боље да остане у кући и да „не таласа“. Можда чак и да остане у кући и када су избори јер, ко зна, можда ће и тамо нека камера да га сними, можда ће у „паметним градовима“ да се спроводе „паметни избори“?И шта још све ово значи? То што вас стално снимају да би вам, с једне стране, повећали „безбедност“ у ствари значи да се навикавате да у свакоме поред себе гледате потенцијалног непријатеља или некога ко вам жели лоше. С друге стране, и ви сте потенцијална „опасност“, „криминалац“, „непријатељ“ ономе ко пролази поред вас, па стога и тај вас доживљава као „опасност“. Тако се ствара друштво страха, неповерења, сумње, и то, разуме се, тада и није друштво, већ логор у коме је свако на опрезу од свакога, због чега, је ли, камере „могу само да помогну“, а и чувари логора су ту „за ваше добро“. Тада се повлачи онај аргумент – „ако ниси ништа згрешио или ако не желиш да прекршиш закон, зашто ти смета што те снимају“. А тај аругумент је чист софизам – уместо да се постави питање због чега ограничаваш слободу људима који не чине ништа забрањено, ти ствар изврћеш у нешто потпуно неприродно и кажеш – „ми не знамо да ли ћеш ти чинити нешто забрањено и зато ти унапред ограничавамо људска права“. Уколико се овакаво законско решење усвоји – сви смо априори проглашени криминалцима и тако ћемо бити третирани. И тада ни не знаш где ће бити крај свега. 

Предраг Јакшић
Ко зна, можда некоме падне на памет да донесе пропис да се и у куће грађана ставе сигурносне камере како би се „смањило породично насиље“, или да се у хранитељске породице поставе камере да би надлежни из Центара за социјални рад имали „бољу контролу“ како пролази хранитељство
? На свашта су људи спремни да пристану када из страха крену да се одричу слободе. И све је исти низ – и пристајање на обавезну вакцинацију, и пристајање на обавезну дистанцу, и пристајање на пропуснице – аусвајсе, на обавезне маске, на ћутање, на камере, на биометријско идентификовање... Све то је део „паметних логора“ који се увелико граде и у којима живимо. * * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама. 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com

Пратите нас на Facebook, Twiter или InstagramПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Предраг Јакшић: ''Туђа кривица'' председника Србије - КМ Новине

Предраг Јакшић: ''Туђа кривица'' председника Србије Председник Србије изјавио је да он и Влада Републике Србије разматрају меру да се људима у државним органима који нису вакцинисани одузме право на плаћено боловање.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Јово Вукелић: Тешко им је да кажу да је Косово Србија - КМ Новине

Јово Вукелић: Тешко им је да кажу да је Косово Србија Петочлана група бранитеља лика и дела В. Костића чезне за окупационим, колонијалним временима САНУ већ деценијама вене, слаби и губи утицај. Петочлана група још пребацује Кустурици „посебан третман и сталне привилегије у свим режимима", а њих петоро је толико огрезло у привилегијама свих режима да се њихове повластице не би могле набројати до сутра ујутро.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Предраг Јакшић: Логика издаје - КМ Новине

Предраг Јакшић: Логика издаје " Подмукло Антић убацује семе сепаратизма и тамо где га нема (или га има у занемарљивом степену) све објашњавајући то „логиком" - има већински Срба - српско је, нема већински Срба - није српско." Када је пре неколико година Александар Вучић покренуо тзв.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Специјалне јединице наоружаних шиптарских специјалаца на северу Косова и Метохије

Припадници шиптарских специјалних јединица су јутрос стигли на два прелаза на северу Kосова и Метохије са око 20 возила, од чега више од 10 блиндираних.

Специјалне јединице наоружаних шиптарских специјалаца на северу Косова и Метохије

Од јуче такозвана "Косовска полиција", до чијег инсталирања на северу Косова и Метохије је дошло децембра 2012. године, недуго након доласка СНС на власт и то према Бриселском споразуму који је потписан тек априла а након првих квази-избора одржаних у новембру наредне године, до данас је знатно појачала своје оружано присуство.

Желећи да сакрије одговорност Александра Вучића који је директно одговоран за велеиздају Косова и Метохије, директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић је за то оптужио такозваног премијера албанских сепаратиста са Аљбин Kуртија рекавши да "планирају да почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама".

У настојању да обмане народ Петковић је намерно изоставио да каже да се то дешава према Бриселском споразуму, делу "о слободи кретања" који је потписала Влада Србије равноправно са илегалним властима сепаратиста са КиМ и да није реч о њиховој самовољи већ о могучности коју им је обезбедио Александар Вучић кроз Бриселски дијалог.


Такозвана "косовска полиција" је јуче у близини администритивног прелаза Јариње поставила већи број додатних контејнера и опремила их струјом, интернетом и осталим што је неопходно за пуно функционисање особља које ће ту боравити.

Чак и када су покушали да ублаже своје активности, то им није пошло за руком. Тако су навели да је циљ те акције побољшање инфраструктуре, то јест услова за рад полицијских службеника:

“С обзиром на чињеницу да је полицијска станица за надзор границе имала само једну канцеларију у станици полиције Лепосавић, предузимају се континуиране мере с циљем побољшања инфраструктуре уопште – ради побољшања услова за рад полицијских службеника за надзор границе, како би своје дужности и одговорности извршавали што ефикасније”, речено је из такозване "Косовске полиције".


Дакле, они отворено говоре о граници а медији на српском то преносе без икакве напомене да је реч о нелегитимном изразу.

Представник Вучићеве "Српске листе" попут других наметнут народу, Зоран Тодић, навео је да су грађани Лепосавића, али и читавог севера узнемирени због ових дешавања.

Наравно да су узнемирени али Србе са севера КиМ није узнемирила толико акција такозване "косовске полиције" колико сазнање да је та акција омогућена од стране београдских власти издајом Александра Вучића и укидањем сваке подршке српском народу у овом делу државе.
http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.htmlКоликог је опсега та издаја, односно колико је српски фактор неутралисан на северу КиМ где је годинама представљао несавладиви бедем одбране, не само за косовске сепаратисте већ и за КФОР и читаву Међународну заједницу који нису имали никакву ефективну власт у својим рукама, показао је Тодић апсолутним незнањем о томе шта се дешава јер нико није имао потребу да му то и каже с обзиром да он нема никакав значај у догађајима на КиМ.

“Ми немамо одговоре из Kосовске полиције о чему се ради, чему ови потези којима се дестабилизује ситуација свега пар дана након посете Мирослава Лајчака. Позивам грађане да буду уздржани и не наседају на провокације, а ми ћемо пажљиво анализирати новонасталу ситуацију”, рекао је Тодић на чему се све завршило.

Он је, као и комплетна "Српска листа" под пуном контролом Александра Вучића па чак да дође и до оружаног напада на Србе они не би приступили њиховој организацији и окупљању ради одбране.

Специјалне јединице наоружаних шиптарских специјалаца на северу Косова и Метохије


Подсећања ради, погледајте како је изгледало када су Срби децембра 2012. године блокирали административни прелаз Јариње са циљем да спрече подизање пунктова и стваарње границе између два дела Србије. Захваљујући контролисаним медијима и Вучићевом човеку на терену, Крстимиру Пантићу, народ је изигран, у јавности прослеђена сасвим погрешна информација а Ивица Дачић је са фирмом из Новог Пазара изградио адиминстративни прелаз на коме је годину дана касније почела да функционише царина а данас су они готово херметички затворени док прелазе ка Албанији па и  Јужној Србији (такозваној Северној Македонији) једва да неко и контролише.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама. 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com

Пратите нас на Facebook, Twiter или InstagramПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

На КиМ приведено 13 особа до сада, КФОР одбија да се умеша - КМ Новине

Акцији коју је јутрос започела шиптарска полиција на Косову и Метохији још увек се не смирује. У операцији која је почела око 5 сати јутрос, под сумњом за организовани криминал у четири општине Према доступним информацијама на северу Косова и Метохије приведено је 13 особа јавља "Kосооапресс ".ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НП ''Отаџбина'': Пре Вучића, север КиМ је изгледао као било који други део Србије, а не овако - КМ Новине

"Када је потписао Бриселски споразум Александар Вучић је сепратистима предао и судство и полицији и телекоминикације и енергетику чиме је починио дело националне велеиздаје" Посета министра унутрашњих послова самопроглашене "републике Косово" Агима Велијуа северу Косова и Метохије, конкретно општини Зубин Поток, није ништа необично.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Напади на Србе у Ораховцу малолетничка делинквенција или етнички мотивисан притисак? - КМ Новине

Напади на Србе у Ораховцу малолетничка делинквенција или етнички мотивисан притисак? После сваког таласа напада на Србе, па и овог прошле недеље, код грађана српског дела Ораховца јавља се страх да би и њихова имовина могла бити следећа мета.Тзв.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

недеља, 19. септембар 2021.

О тачности података Музеја жртава геноцида о жртвама Јасеновца

О тачности података Музеја жртава геноцида о жртвама Јасеновца

Председник Управног одбора Музеја геноцида у Београду, епископ славонски г. Јован Ћулибрк се стално позива на податке о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачком систему хрватских логора смрти које поседује тај музеј.

О тачности података Музеја жртава геноцида о жртвама Јасеновца


Он је уједно и члан комисије, постављен од стране Српске православне цркве за разговоре са римокатолицима о злочинима Алојзија Степинца, надбискупа загребачког за време Другог светског рата.

Савезно министарство за рад, здравство и социјалну политику тадашње Југославије је 1964 године покушало да изврши попис свих жртава хрватског геноцида у Југославији, у току Другог светског рата. Одлука да се изврши попис жртава донета је на захтев борачких организација Југославије. У дневном листу ПОЛИТИКА је објављен формулар у који су сви они који су знали нешто о жртвама требали да унесу потребне податке.

Нажалост тај попис жртава није успео из више разлога.

У Јасеновачком систему хрватских логора геноцида убијено је од 1941. до 1945. године преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома међу којима је било 110.000 деце испод 14 година старости.


Прикупљено је свега око 40 % материјала, од кога је један део био сасвим непоуздан. Госпођа Смиља Тишма, јасеновачка жртва, је у име Удружења заточеника и потомака заточеника хрватских логора геноцида у НДХ од 1941. до 1945. године изјавила да је радила у том министарству на обради пописа жртва. Уверила се да у то министарство никада нису стигли подаци из њеног краја у коме је изгубило животе више десетина хиљада недужних људи.


Нису стигли ни подаци из нпр. Грубишног Поља, Бјеловара, Дарувара, Лике итд. Савезни завод за статистику је успео да обради само око 80.000 предмета, а тадашње Савезно извршно веће је прекинуло тај рад, одбацило тај попис и ставило ембарго на сав тај материjал.

Музеј геноцида у Београду је скинуо ембарго са тог материјала, па сарадници тог Музеја сада обрађују тај материал као да је он веродостојан. Наравно, Музеј покушава да допуни податке које поседује новим накнадно утврђеним именима жртава. На жалост, Музеј никада неће да сазна имена жртава скуваних у казанима за прављење сапуна. Тај сапун је дељен у Србији пеко Црвеног крста, па када су људи сазнали од чега је направљен престали су да га узимају. Неће се никада сазнати имена жртава спаљених у Паћилијевој пећи или пак жртва чији су лешеви извађени из масовних гробница па спаљени да би се унуштили трагови злочина.. Никада се неће знати имена нерођене деце извађене из утроба мајки, као ни жртава чије су лешеве месецима и годинама воде Саве и Дунава носиле све до Црног мора.

Музеј жртва геноцида у Београду као ни епископ г. Ћулибрк никада се нису осврнули на налаз о броју жртава Међународне комисије за истину о Јасеновцу.

Музеј геноцида у Београду користи тај непоуздани материјал о жртвама хрватског геноцида, а тај исти материјал користи и епископ г. Јован Ћулибрк.

Србољуб Живановић
Резултати сарадника Музеја геноцида у Београду су сасвим непоуздани, јер су рађени на оскудном и неправилно прикупљеном материјалу, на који је и тадашњи организатор пописа ставио ембарго.

Међународна комисија за истину о Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома је утврдила на основу антрополошких и судско-медицинских налаза, на основу докумената, на основу писања хрватских медија из времена Другог светског рата и на основу података коју су дали немачки и други обавештајци да је у том Јасеновачком систему хрватских логора геноцида убијено од 1941. до 1945. године преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома међу којима је било 110.000 деце испод 14 година старости.

Музеј жртва геноцида у Београду ни епископ г. Ћулибрк се никада нису осврнули на овај налаз Међународне комисије за истину о Јaсеновцу.

Професор Др. Србољуб Живановић

Председник Међунродне комисије за истину о Јасеновцу

Лондон, Велика Британија* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама. 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com


Пратите нас на Facebook, Twiter или InstagramПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Напади на Србе у Ораховцу малолетничка делинквенција или етнички мотивисан притисак? - КМ Новине

Напади на Србе у Ораховцу малолетничка делинквенција или етнички мотивисан притисак? После сваког таласа напада на Србе, па и овог прошле недеље, код грађана српског дела Ораховца јавља се страх да би и њихова имовина могла бити следећа мета.Тзв.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Проф. др С. Живановић: Римокатоличка ''црква'' наставља да се бори против Православља и српског народа - КМ Новине

Проф. др С. Живановић: Римокатоличка "црква" наставља да се бори против Православља и српског народаПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   


КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

субота, 18. септембар 2021.

Напади на Србе у Ораховцу малолетничка делинквенција или етнички мотивисан притисак?

Напади на Србе у Ораховцу малолетничка делинквенција или етнички мотивисан притисак?

Да ли су два узастопна инцидента у горњем делу Ораховца нови талас застрашивања Срба?

Да ли су два узастопна инцидента у горњем делу Ораховца нови талас застрашивања Срба? #Косово #Метохија #Ораховац #Србија #Шиптари #Прогон

После сваког таласа напада на Србе, па и овог прошле недеље, код грађана српског дела Ораховца јавља се страх да би и њихова имовина могла бити следећа мета.

Због тога појачавају свој опрез и повећавају своју будност у заштити имовине, сналазећи се на разне начине не би ли одвратили провалнике од упада у њихове куће.

Из искуства знају да ће уследити период затишја, пре него што поново чују да је нечија кућа проваљена и опљачкана.

Док чекају на нову провокацију, надају се да ће чути како је косовска полиција некога ухапсила због претходних провала, али како време одмиче, знају да је све мања могућност да се тако нешто деси – каже за "Данас" Дејан Баљошевић, координатор за пројекте и повереник за избеглице општине Ораховац.

У српском делу Орахавца прошле недеље "непознате особе" 9. и 10. септембра упале су у куће Мирјане Дедић и Небојше Грковића, обе у центру српског дела овог метохијског места у коме је 1998. изведена и прва акција сада званично расфомиране (терористичке) "УЋК".
Тзв. KПС још није саопштила ко стоји иза ових упада у којима осим преметачине у нападнутим кућама ништа није украдено.

– Kосовска полиција је приликом вршења увиђаја у првој проваљеној кући у горњем делу Ораховца изнела претпоставку да зна о којој се групи албанских изгредника ради и да су чланови те групе, због сличних провала и пљачки, одраније познати полицији. То је код српских грађана пробудило извесну наду да ће провалници овога пута бити идентификовани и приведени правди. Међутим, одмах сутрадан уследио је нови упад у једну другу српску кућу изведен у по бела дана, који је све нас изненадио и подстакао да посумњамо да није у питању изоловани случај, већ да се ради о новом таласу застрашивања преосталих Срба. Локалне косовске институције, случајеве оваквих провала српских кућа третирају као малолетничку делинквенцију, с обзиром да се често ради о малолетним лицима и подводе их под ситан криминал, који није етнички мотивисан. Срби се не слажу са таквом претпоставком, сумњајући да косовска полиција толерише изгреднике само зато што уништавају имовину Срба и да бу у случају, да њихова жртва буде нека албанска породица, много оштрије реаговали и поступали по закону. Питају се да ли би се неки провалник усудио да тако лежерно и без страха за последице упадне у неку албанску кућу, а да зна да нема ничију заштиту – објашњава Дејан Баљошевић.

Он каже да су ораховачки Срби о оваквим инцидентима раније редовно обавештавали међународне организације попут Унмика, Оебса, Kфора…, које су у почеку вршиле мониторинг, а касније опсервацију рада локалних квази-институција албанских сепаратиста. Њиховим одласком, напомиње Баљошевић, „косовска полиција је једина адреса којој се по питању безбедности преостали Срби могу обратити“.

– Српска општина Ораховац о свим инцидентима и нападима на Србе редовно обавештава Kанцеларију за KиМ Владе Србије, која својим саопштењима за медије покушава да скрене пажњу међународној заједници на тежак положај Срба и да од оних институција и политичких ауторитета, који имају утицај на албанску власт на KиМ, затражи да учине више на заштити Срба. Београд тиме уједно покушава да међународној јавности, пре свега Западу, пребаци део одговорности за садашњи тежак положај Срба, којем су својим необјективним сагледавањем ситуације на KиМ и сами допринели. Међутим, Београд неким својим изјавама, попут недавне изјаву министра одбране Александра Вулина о некаквом „стварању српског света“, понекад додатно отежава положај Срба на KиМ. Овом непотребном изјавом датом у погрешно време када у региону расте антисрпско расположење, Београд је само дао повода екстремним снагама у региону да се уједине и крену са фронталним нападима на Србе и на све што је српско, па су многи српски грађани склони да и задњи талас узнемиравања Срба у Ораховцу повежу са актуелним дешавањима у региону, очекујући додатне провокације – каже саговорник нашег листа.http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html


Према речима Дејана Баљошевића, у горњем делу Ораховца живи око триста Срба, концентрисаних у неколико улица око православне цркве, чији трг представља центар енклаве.

Он напомиње да се у доњи, албански део града нико од протераних Срба није вратио и да је за сада је таква могућност нереална.

– Већина Срба је, у међувремену, продала своје станове и куће у доњем делу града, па немају ни где да се врате. Тиме су заправо на делу показали какво је било њихово поверење по питању поновне успоставе мултиетничког живота у граду. С друге стране све се више Албанаца, куповином јефтиних напуштених српских кућа, досељава у горњи део Ораховца, који тиме постаје једини мултиетнички део града. У њему поред Срба и Албанаца, живи и један број Рома, Ашкалија и Египћана. Због тога је наш део безбедносно ризичнији у односу на остатак града, нарочито по питању етнички мотивисаних инцидената, на шта српска заједница годинама покушава да укаже, захтевајући од косовске полиције да посвети већу пажњу безбедности горњег дела града у коме преостали православни Срби представљају најугроженију заједницу. Додуше, град је овог пролећа, као и неке српске улице, покривен сигурносним камерама, али Срби за сада не примећују побољшање безбедносне ситуације, нити њихов допринос у повећању ефикасности рада косовске полиције – каже Дејан Баљошевић.

Бојазан од нових исељавања


– Највише страхујемо да ће последњи инцидент утицати на даљу продају српске имовине и исељавање у Ораховцу, јер нападачи на приватну имовину Срба за мете својих напада бирају најрањивију категорију српског становништва. То су самачка и старачка домаћинства, која и без тога једва преживљавају. Многи од њих се, нажалост, услед изостанка реакције косовских безбедносних структура поводом више напада на њихову имовину, осетивши да им је угрожена и лична безбедност и да би следећи пут и сами могли бити мета напада, одлучују на исељавање или на продају своје куће. Тиме екстремисти остварују своју победу, идући корак по корак ка свом циљу – поспешивању преосталих Срба на исељавање. Треби рећи да се и многи нападнути Срби из страха од освете, не усуђују да Kосовској полицији открију идентитет нападача у случају да су имали прилику да га препознају, свесно умањујући шансу да исти буде ухапшен и приведен правди – објашњава Дејан Баљошевић.

Јелена Тасић, Данас


 

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама. 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.comПратите нас на Facebook, Twiter или InstagramПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Проф. С. Првановић: Незадовољство народа у Србији огромно, сваког часа може доћи до опште побуне - КМ Новине

Проф. С. Првановић: Незадовољство народа у Србијиогромно, сваког часа може доћи до опште побуне #Profesor #Slobodan #PRvanović #Bojkot #Izbori #Izbori2020 #Srbija #Kosovo #Metohija #Izdaja #Režim #Vučić #Vlast Тренутно стање у Србији крајње експлозивно. Да су све опозиционе странке остале верне етичком аспекту бојкота данас би власт била смењена али је она већ сада изгубила легитмитет, каже проф Слободан Првановић у интервјуу за КМ Новине.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље - КМ Новине

Циљано насиље Шиптара над Србима не престаје, траје и даље #Kosovo #Metohija #Srbija #Orahovac #17mart #Pogrom2004 Што су нам Албанци више наносили неправду, ми Срби, постајали смо свеснији да смо на праведном Божијем путу, путу страдања.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

НАТО убио 126 деце током агресије 1999. године - КМ Новине

НАТО убио 126 деце током агресије 1999. године Симбол страдања Срба током Нато агресије је трогодишња Милица Ракић која је погинула у Батајници. Милица је рођена 1996. године а убијена је НАТО агресор је у периоду од 24. марта до 10. јуна 1999. убио 126 деце свих националности док је више стотина малишана тешко рањено.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Догађаји

Временска линија

Православље

Фото

Видео