Вести:

Monday, March 25, 2024

Служен парастос жртвама злочиначке НАТО агресије у храмовима ЕРП у ЕГЗИЛУ (ВИДЕО)

Monday, March 25, 2024 | Уреднички колегијум 0

Служен парастос жртвама злочиначке НАТО агресије у храмовима ЕРП у ЕГЗИЛУ (ВИДЕО)

Жртвама НАТО варварског бомбардовања у храмовима Епархије рашко-призренске у егзилу на Теодорову суботу служен је, по православном обичају, парастос уочи обележавања почетка монструозног злочина западних земаља над Србијом који до данас траје.

Жртвама НАТО варварског бомбардовања у храмовима Епархије рашко-призренске у егзилу на Теодорову суботу служен је, по православном обичају, парастос уочи обележавања почетка монструозног злочина западних земаља над Србијом који до данас траје.
Парастос је вршен по канонском, неизмењеном обичају што је данас на жалост све мање случај



У манастиру Светог Саве у Жеровници код Звечана, на Косову и Метохији, на празник Теодорове суботе служена Света Литургија.




У својој беседи поводом празника и при крају прве недеље поста, настојатељ манастира, протосинђел Евтимије, подсећајући на основну потребу за молитвом и нагласивши да је управо пост време за то, између осталог је рекао:

Протосинђел Евтимије



"Видимо каква времена наступају, и на Косову и Метохији, и у свету. Врло турбулентна, врло јаки ветрови дувају али зато још више треба да стичемо мир у себи, да се приближавамо Богу, да се спријатељимо с Њим кроз молитву. Да би смо кроз свој мир, истрпели спољашњи немир. То је много лакше него да имамо спољашни мир а у себи немир. Нека наш залог, да искушења прођу, буде унутрашњи мир, а да би смо њега задобили морамо да будемо мудри, да се бавим оним што нам је на корист. Време поста је идеално за то". 




Након беседе, а на крају Литургије, претходно се припремајући за ову Свету Тајну исповешћу, постом и молитвом, верни народ је приступио причешћу.




Одмах потом у атмосфери достојанствено исказаног пијетета, вршен је парастос српским жртвама злочиначке НАТО агресије.


Сећање на страдање и жртве српског народа достојанствено се негује у ненарушеног предања Цркви Христовој па макар и у прогонству коме је још увек изложена Епархија рашко-призренска.




Током 78-дневне агресије НАТО када је погинуло око 4.000 људи, од чега бораца, полицајаца и старешина 1.008, цивила око 2.000, а рањено око 12.000 људи од чега су две трећине цивили. Колико је људи изгубило животе од закаснелих последица, неексплодираних убојних средстава, пројектила са осиромашеним уранијумом и хемијских отрова формираних и ослобођених бомбардовањем хемијских фабрика, рафинерија и трафо-станица, тешко да ће се икада тачно утврдити.




Уз парастосе жртвама мартовског Погрома, за побијене у Јасеновцу и широм НДХ, о Видовдану за српске војсковође и војнике пострадале од боја на Косову до наших дана, за побијене жетеоце у масакру у Старом Грацку и још дечацима убијеним у бруталном злочину на Бистрици код Гораждевца, један је од шест годишњих парастоса који се редовно врше.




 

Текст и фото: Иван Максимовић


* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине