Вести:

Sunday, July 23, 2023

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку: Док сам жива носићу њихове слике

Sunday, July 23, 2023 | Уреднички колегијум 0

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку: Док сам жива носићу њихове слике Не прође ни дан да их се не сетим, поготову сада када видим комбајн, време је жетве, почињем да плачем и сетим се да немам своје, прича Славица Јанићијевић Поповић која је у крвавој жетви 23. јула 1999. године изгубила брата, оца и двојицу стричева.

Не прође ни дан да их се не сетим, поготову сада када видим комбајн, време је жетве, почињем да плачем и сетим се да немам своје, прича Славица Јанићијевић Поповић која је у крвавој жетви 23. јула 1999. године изгубила брата, оца и двојицу стричева.
Славица Јанићијевић Поповић - фото: Иван Максимовић

Јул месец се у Старом Грацку памти по болу, жетви која није донела жито, већ класје обојила црвеном бојом. Тог сунчаног дана проливена је крв четрнаесторо мештана овог села.

Славица Јанићијевић Поповић је 23. јула изгубила четири члана породице – оца, двојицу стричева и брата који је имао само 17 година – Новицу Јанићијевића.

“Тог дана је било топло, међутим, касније негде око 18 часова, када су они отишли на жетву, почео је неки ветар да дува. То се десило и у Грачаници, а и овде, мештани тако кажу. Мени је јављено у 3 сата ујутру, јер везе телефонске нисмо имали да из села зову. Мене из Kрагујевца зову и јављају да су моји погинули. Шта рећи, та бол ме и дан данас прати. Шест дана су их држали у Приштини, наводно је вршена обдукција, међутим, од тога немамо ништа, никакав папир. Сахрана је била у среду, мој брат би у понедељак напунио 18 година, у петак је страдао, а у среду је сахрањен. Та сахрана ми је остала у сећању болном, и речи Kушнера који је рекао да ће сваки камен да помери да пронађе починиоца, 24 године од тога нема ништа“, присећа се Славица Јанићијевић Поповић.

Заједно са Новицом, ранама причињеним од стотине метака, подлегли су и Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Породице на гробље одлазе искључиво под пратњом, живот се у селу променио, млади одлазе, а Славица не излази из куће без фотографија својих најмилијих и поручује да ће их носити док је жива.

“Док сам жива носићу слику своје родбине, али и свих 14 страдалих. Сваког војника Kфор-а кога видим, и у Грачаници, ја им покажем слику, да знају да починиоци нису кажњени, а да је 14 жетелаца масакрирано. Док сам жива носићу слике. Брат ми даје велику снагу, он је са мном, бар тако осећам. Не прође ни дан да их се не сетим, поготову сада када видим комбајну, већ је време жетве, почињем да плачем. Сетим се да немам своје и тако иде живот“, кроз сузе прича Славица.

Унмик је у октобру 2007. године ухапсио Мазљума Битићија из села Велики Алаш, у близини Старог Грацка, због сумње да је учествовао у убиству српских жетелаца, међутим, он је два месеца касније пуштен из притвора услед наводног "недостатка доказа".

О томе да је УНМИК имао сва потребна сазнања а бритзански КФОР и признања као и имена починилаца, КМ новине су писале у тексту под насловом "Најмасовнији злочин на Косову и Метохији под патронатом НАТО-а након ''успостављања мира'' 1999. године"





“Kиривим Kфор, који је био задужен за све. Често се питам због чега их нису пратили. То бих волела да питам војску која је била овде, због чега тог дана нису ишли да прате наше мештане”, пита се Славица.

Седам Албанаца било је под истрагом, али ниједан није одговарао за злочин. Такозвано "Специјално тужилаштво" у оквиру система косовских сепаратиста са седиштем  у Приштини, заједно са Еулексом је 2017. године обуставило истрагу због "недостатка доказа".

“Та вест ми је била друга њихова сахрана. Друга сахрана мог брата који је убијен са 17 година. Свих који су масакрирани. Да од институција, као што су Еулекс и Kфор, са којим смо живели у нади да ће нам помоћи, добијеш такву одлуку да је обустављена истрага. То је болно за сваку породицу, ми у њих гледамо као заштиту, као подршку, да пронађу сваког Србина на Kосову. Ја не знам како су смели да донесу такву одлуку без питања породица, ја мислим да се и ми питамо, јер смо ми оштећени као породице“, истиче Славица.

Жртве Старог Грацка.Чланови породице Јанићијевић са фотографијама својих најближих убијених на пољу / Фото: Иван Максимовић




Сваке године у Старом Грацку, испред споменика невино страдалима, служи се помен одакле се упућују позиви међународним представницима да поново покрену случај, али и поручује да Срби своје жртве неће заборавити. Међутим, последњих година се често дешава да се овај датум користи како би се том приликом промовисали представници велеиздајничке "Српске листе". За њих се каже да су "политички представници Срба" док су они зашраво представници Александра Вучића који врши огољену издају Косова и Метохије у корист настанка такозване "републике Косово" а управо "Српска листа" јесте извођач тих радова.

На жалост, о томе се не говори као што се не говори о стварним условима живота и терору коме су Срби из Старог Грацка изложени управо од стране не само шиптарских сепаратиста већ, последњих година још и више, од стране представника "Српске листе" због чега се масовно исељавају и одлазе са Косова и Метохије.




 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се у потпуности ослања на подршку својих читалаца

Помозите наш рад



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: РТВ Пулс    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине