Thursday, April 12, 2018

Путнички воз 393 - НАТО злочин у Грделичкој клисури

Испаљена су четири пројектила. Први пројектил је одвојио локомотиву и први вагон од остатка композиције, док је други пројектил спржио и тотално уништио трећи и четврти вагон, који је остао залепљен за шине.







На данашњи дан пре 19 година НАТО је, током нелегитимне агресије на Савезну Републику Југославију (СРЈ), око 11.40 сати гађао путнички воз на прузи Београд – Солун у Грделичкој клисури, 15 километара од Лесковца, који је саобраћао до Ристовца, док је прелазио Бистрички мост преко реке Јужне Мораве.

Тачан број погинулих и рањених до данас није утврђен, јер нису знали колико је путника било у возу, који је саобраћао на међународној линији. Пронађено је 9 лешева и још четири дела људског тела, а многи се воде као нестали. Према изјави кондуктера после несреће, у возу је било више од 50 путника, а међу погинулима, који су идентификовани, било је и деце и трудница. У лесковачкој болници примљено је 16 теже и лакше рањених путника, али су рањени путници упућивани и у друге болнице и тачан број настрадалих путника никада није утврђен.

Међу погинулима су били и тек венчани Ана Бјелетић и Иван Марковић, истраживачи у области хемије.

НАТО је испалио још два пројектила, којима је погодио друмски мост у близини.

Иако је НАТО агресија у почетку била усмерена да дејствује само по војним циљевима, средином априла тежиште напада проширило се и на стратешке и економске циљеве, односно саобраћајнице, мостове и индустријска постројења, и тиме су животи грађана било још више угрожени.

Овог 21. дана НАТО агресије бомбардован је и Крушевац у 2 сата, где су гађани индустријски комплекс „14. октобар“ и градска топлана.

Затим, у Панчеву је у два наврата бомбардована рафинерија нафте, у 2.30 и у 22.35 сати, која је оштећена, али није било повређених, док је у Сомбору по пети пут у 23 сата гађано складиште „Нафтагаса“.

У Новом Саду је поново у 23 сата бомбардована рафинерија, а оштећена је и водоводна инсталација, а у Крагујевцу је у 2.44 сата бомбардована фабрика аутомобила „Застава“.

Поново је бомбардована и околина аеродрома Слатина код Приштине и чуло се осам детонација јужно од града.



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: Приче из предграђа   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању