Вести:

петак, 12. мај 2023.

Жаклин Настић: Црна Гора би могла да повуче признање илегалне ''независности'' КиМ по уласку у ЕУ

петак, 12. мај 2023. | Уреднички колегијум 0

Жаклин Настић: Црна Гора би могла да повуче признање илегалне ''независности'' КиМ по уласку у ЕУ

Посланица Левице у немачком Бундестагу Жаклин Настић каже да не верује да би Црна Гора могла да повуче признање илегалне независности косовских сепаратиста али би то можда могла по пријему у ЕУ.

Посланица Левице у немачком Бундестагу Жаклин Настић каже да не верује да би Црна Гора могла да повуче признање илегалне независности косовских сепаратиста али би то можда могла по пријему у ЕУ.
Настић је у опширном интервјуу за подгоричку Адриа ТВ рекла да би повлачење признања косовске независности Црној Гори створило препреке на путу ка ЕУ.

"Морам да признам да не верујем да ће Црна Гора повући своје признање тзв. Kосова у предстојећој будућности. Kао члан НАТО и кандидат за улазак у ЕУ са великом шансом да постане члан ЕУ, повлачење признања створило би препреке на том путу. Ово је недавно потврдио и новоизабрани председник (Јаков) Милатовић. Повлачење признања након уласка у ЕУ је могуће. Ипак, многе ЕУ земље, укључујући Шпанију, Грчку, Румунију, Kипар и Словачку још увек не признају тзв. Kосово. Што се тиче промене става Црне Горе по овом питању након уласка у ЕУ, само могу да нагађам", рекла је Настић.

На питање може ли се догодити да Немачка у будућности промени став по питању независности косовских сепаратиста и повуче признање, Настић каже да не мисли да ће немачка влада променити свој став о томе у скорије време.






    • "Не мислим да ће немачка влада променити свој став о тзв. Kосову у скорије време. Ипак, тренутна власт, под вођством министарке спољних послова, зелене Бербокове, прати традицију прошле црвено-зелене владе под Герхардом Шредером и министром спољних послова Јожефом Фишером, који су подржали нелегално бомбардовање Југославије од стране НАТО. До овога дана, политичари који припадају зеленима, кроз СДП, ХДУ и ССД тврде да је српска страна починила геноцид на Kосову и то без икаквих доказа. Такође, веома је срамотно да сам, како су ми казали, ја била први немачки политичар који је учествовао на комеморацији годишњице НАТО бомбардовања у Сомбору прошле године. Ово наглашава колико је мало вероватно да ће садашња власт променити свој правац кретања", каже Настић.

      Чињеница је, истиче, да је западњачка заједница вредности креирала вештачку "државу" Kосово која је обележена корупцијом, криминалом, дисфункционалношћу и емиграцијом".

      "До данашњег дана, они нису послали војнике као део Мисије KФОР-а док се истовремено придржавају наводне сигурности државе. Током моје скорашње посете Kосову, морала сам да будем у пратњи двојице наоружаних полицајаца. Ово доста говори о наводној безбедности на тзв. Kосову", рекла је.

      Поносна је, каже, што су бивша СДС Парламентарна група и тренутна лева Парламентарна група једногласно гласале и као једина група у немачком Савезном већу против НАТО напада на Југославију као и против слања оружаних снага Немачке на Kосово и Метохију.

      Истиче да "кршење међународних закона и испорука оружја никада нису допринеле разрешењу конфликта, ни на Kосову, ни у Јемену, ни у Украјини".


      Упитана какави су њени ставови о Отвореном Балкану, Настић каже да поздравља укидање граничних контрола, што је у скалду са слободом кретања и путовања као и јачање културне и друштвене сарадње међу земљама, али је, додаје, веома сам скептична по питању идеје о слободном кретању робе, услуга и капитала.



      * * *
       

      Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



       

      Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



      Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

      Постави коментар

      Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

       
      Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине